Samogradnja dizalice za doma

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Samogradnja dizalice za doma

PostPostao/la peroLA » 05. 06. 2020. (09:34)

Pozdrav, vođen situacijama vađenja i spuštanja barke u more i problemima koje sam imao došla mi je ideja napraviti doma ovu stvar... kako mi je slijedeća želja ili brod do 8m ili jedrilica 10m... želio bih izgraditi ovako nešto da mi služi za primorku ali da mi bude korisno i u budućnosti. Znam da je mnogima najlakše reć kupi prikolicu.. ali ja ne vidim to kao rješenje jer prikolica ovisi o plovilu, ispravna za registraciju je jako skupa, a s druge strane opet bih bio neispravan jer nemam e kategoriju i niti je ne namjeravam imat, pa u svakom slučaju bi me čekala švercanje ili traženje Terenca za prevoz, kojeg isto u dogledno vrijeme neću kupiti kao ni stavljat kuku na mog pasata kojeg nebig ni opterećivao sa prikolicom... tako bi mi ovo rješenje ubrzalo krcanje i iskrcavanje sa prikolice od prijevoznika koji mi vozi... desilo mi se do sada s Primorkom da sve ide super sa kiper prikolicom sa puno valjaka, ali kad taj prevoznik raskrca pa nestane kad treba nakrcat i slijedeći dođe sa bertinkovec prikolicom onda sam doslovno morao kopati ispis nosača bočnog rula koji je zapinjao u tlo.. i kako bih to izbjegao a ne platio 40tisuća za to kupit jer nisam suha marina... gledao bih nabaviti profile i zavariti doma, i kupiti ovakve dizalice i postaviti gore... susjed ima slično i to koristi za antaresa 8m bez problema... vjerojatno ću gledati kopirati neku postojeću da ne moram proračunavati jačinu... meni je cjena cca 300-350 kn prijevoz s time da samo jedan pristane vadit i spuštat na rampi a ostali idu na dizalicu koja košta 200kn sve mi je to ok i prihvatljivo... nisam još imao iskustva za kamion dizalicom koja bi recimo bila pogodna doma za iskrcavati...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Re: Samogradnja dizalice za doma

PostPostao/la macro » 05. 06. 2020. (18:25)

Šta će ti to? Ako imaš dvor napravi kavalete/važe i nek ti prijevoznik brod direktno iz mora digne, preveze i spusti u dvor.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la peroLA » 05. 06. 2020. (21:20)

zato sto sam napisao...svi osim jednog kod nas vade primorku iskljucivo sa dizalicom.. a taj jedan koji je vuce kad mi je iskrca pa ga nema kad moram u more bude jako tesko dignut ju na visu prikolici jer svi ostali imaju bertinkovac prikolice koje nisu pogodne za primorku.. pa da si rjesim te muke i napravim pripremu za slijedeci brod odmah bi slozio nesto za 8m 3-4 tone...puno njih je pametno ali kad im padne primorka prestaju to biti a ja nezwlim biti dio toga makar isao u suhe marine.. tko nema tezkog deplasmanca nezna o cemu pricam.. bio sam vec danas uzet mjere kod susjeda on si je sam napravio za antaresa 8..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Soter » 06. 06. 2020. (07:51)

Ta dizalica bi ti stajala doma cijelo vrijeme?
Jedrlica 10m s opremom je težine sigurno preko 4t. Prijatelj imao elan 333, bila je s opremom i sa svim stvarima unutra skoro 5t. Tako ako gradiš tu dizalicu vodi računa i o tome.
Soter
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Hardy Pilot 20, yanmar 2gm20

PostPostao/la peroLA » 07. 06. 2020. (20:26)

da doma bi stajala stime da ipak necu jedrilicu uzet u obzir je mislim da mi nebi prosla ispred.. imam dosta prostora ali je pristupni put ogranicen... a i vadjenje jedrilice je kod nas toliko skupo da se radije ide u pulu ili cres u skver odradit koper i doma ...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la bobipu » 11. 06. 2020. (09:55)

Ovakva dizalica ti zimi može koristit kao garaža..cerada i eto..
Druga priča je to napravit doma ako se baviš bravarijom..to je u biti montažni sklop sa brdo spojeva ali izvedivo je fiksno zavareno makar to nebi nikad preporučio....nikad se nezna...bolja opcija mi se čini ako se može razmontirat u dijelove....ali to je moje mišljenje...
Samo hrabro...ko triba pomoč vići...
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la macro » 11. 06. 2020. (14:04)

peroLA je napisao/la:zato sto sam napisao...svi osim jednog kod nas vade primorku iskljucivo sa dizalicom.. a taj jedan koji je vuce kad mi je iskrca pa ga nema kad moram u more bude jako tesko dignut ju na visu prikolici jer svi ostali imaju bertinkovac prikolice koje nisu pogodne za primorku.. pa da si rjesim te muke i napravim pripremu za slijedeci brod odmah bi slozio nesto za 8m 3-4 tone...puno njih je pametno ali kad im padne primorka prestaju to biti a ja nezwlim biti dio toga makar isao u suhe marine.. tko nema tezkog deplasmanca nezna o cemu pricam.. bio sam vec danas uzet mjere kod susjeda on si je sam napravio za antaresa 8..

To ti je sve bacanje novca. Nađi prijevoznika koji će ti kamionom dignit brod direktno iz mora i spustit ga u dvor na kavalete.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la peroLA » 11. 06. 2020. (20:48)

istina i kamion je opcija..iako nije kod nas bas praksa a zasto neznam..cijena je oko 700 kn.. neznam kako bude podlozena barka na tom kamionu..bas cu ga nazvat da znam i to... a bacanje novca neznam zasto bilo to mi stari zavari od sale.. profile nabavim koluture i vinc kupim..vec smo bili kod susjeda snimit dimenzije i cas posla..ne mislim skesirat 40000 kn ko ova sa slike
peroLA
Old Senior Member

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.