Opce je poznato da se na pasarama, istrankama i dalmatinkama najcesce stavljaju spojleri i brkovi za stabilizaciju na bocne valove.
Igrom slucaja, odlucio sam ne ici u tu investiciju jer mi se zivotni planovi nesto mjenjaju. Kako sam dobio vremena na razmisljanje, sve vise si mislim kako bi mozda bilo prakticnije i estetski ljepse ako bi se kobilica produzila za cca 10-20cm, cak ne mora niti po citavoj duzini, vjerojatno bi bilo dosta od sredine do kraja.
Dali je netko pokusao tako nesto i kakvi su rezultati? nisam neki fizicar, ali nekako mi to ima smisla,ili se varam?
Racunam... brkovi stvaraju veci otpor po strani i usporava brod tjekom citave plovidbe.
Kobilica također radi otpor ali je ona tu vec postojeca, imam osjecaj da bi manji otpor bio ako bi se ona produzila nego onih brkova s spojlerima..
Druga stvar, koju si također mislim, s obzirom da imam vanbrodski motor na dalmatinci + ven spojler, da produzim kobilicu prema spojleru, za nekih 10-15cm, cime bi trebao dobiti opet na stabilnosti a sami dodatak na kobilicu ne mora biti tako debel (planirano je vjerojatno za unutrasnje motore), nego moze biti i nesto tanja pri kraju i nece smetati da motor hvata zrak.
Osim sto bi se lakse napravilo, ljepse bi izgledalo i lakse bi se pituralo/odrzavalo, pogotovo na ovako novijim brodovima koji imaju feler u startu proizvodnje .
sto mislite o ovome, jel ima to sve smisla?