Brodogradnja i radnici koji grade brodove

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Brodogradnja i radnici koji grade brodove

PostPostao/la Laminator » 19. 06. 2008. (21:58)

Interesira me koliko nas ima ovdje koji rade ili su radili u nekoj tvornici ili kod privatnika koji proizvodi
brodove. Kakva su vaša iskustva? Ja znam iz iskustva da je brodogradnja jedan od najtežih poslova ...

Ljudi pišite kako vam je na poslu ili kako vam je bilo na poslu. Nema tog novca koji bi pokrio sav trud
onih ljudi što grade i održavaju brodove.

EX Zaposlenik firme Marina Sport iz Novog Vinodolskog. :(
Čuvao vas sve Lamon, bog zaštitnik svih onih koji rade sa stakloplastikom i laminiraju.(Povremeno se javlja na tv-u materijaliziran u prodavača krema i padela na novoj tv.)
Laminator
New Entry

Re: Brodogradnja i radnici koji grade brodove

PostPostao/la lupis » 19. 06. 2008. (22:11)

Ča si još probal osim brodogradnje? :?:
Ajde,do sad si lipo pisal,dal si puno dobrih savjeta,nemoj sad pljucat po bivšem poslodavcu i tirat ljude da pišu o svom poslu i kako im je na poslu.

Jebeš posal,treba se zajebavat!Mozak na pašu, a ne da se još kome god otvori čir !
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Laminator » 19. 06. 2008. (22:50)

:lol: :lol: :lol:

Zašto da pljucam po poslodavcu?

Čuvao vas sve Lamon, bog zaštitnik svih onih koji rade sa stakloplastikom i laminiraju.(Povremeno se javlja na tv-u materijaliziran u prodavača krema i padela na novoj tv.)
Laminator
New Entry

PostPostao/la amiklic1 » 24. 07. 2008. (09:27)

Evo, dosadno mi pa da odgovorim malo...

Nisam radio kod nikog, ali jesam privatno. I ima tu jedna dobra računica.

Prije svega, triba znat da je teško uopće dobit nekog meštra da ti nešto radi. Ajmo se sad načas zadržat na električarima.
Dobrih električara (ali i električara uopće) koji su spoosobni radit na brodu je malo.
U firmi, ako negdi rade, plaće su im od 4000 a do 7000 Kn. Ako je sve lijepo prijavljeno i osigurano, poslodavca taj električar dođe od 8000 do 14000 Kn (okvirno, ne hvatajte me za riječ).
Uvik slušaš gazdu, šefa, njegovu ženu, lude kupce sa suludim idejama... I radiš cca 200 sati mjesečno.

A ajmo sad na drugu stranu priče.
Plaća električara privatnika (kad tuče faturete) je 20 Eur (prosjek) na SAT. To je 150 Kn (okvirno, opet).
Za zaradit onu gore plaću, sve prijavljeno, triba odradit 54 do 100 sati mjesečno. Naravno, opet ti pola odnesu razni porezi, doprinosi, prirezi...
Trošak vođenja obrta je relativno mali (1200 kn najviše).
Ovaj privatnik bi za 200 sati zaradio NETO plaću od cca 2000 EUR (200sati * 150Kn = 30000 KN /2= 15000) . A to je već pristojno.
Drugo, imao bi tako velike doprinose da bi i od mirovine na kraju radnog vijeka mogao pristojno živjeti.

Sad se netko možda pita: A zašto onda ne rade privatno, nego za druge?
- Zato jer se boje promjene
- Zato jer ne znaju vodit svoj posao i misle da ne mogu
- Zato jer misle da će morat' radit cili dan, a ne samo radno vrime
- Zato jer ne valjaju ao meštri, pa se u firmi lakše prikriju
- Zato jer ionako tuku faturete na crno, pa im firma paše jer im laća doprinose
- razno

Uglavnom, nisam ništa želio reć'. Samo sam prenio svoja razmišljanja na forum ;)
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la lupis » 24. 07. 2008. (10:02)

Stvarno ti je dosadno!

Privatnik zna kako mu je,i kako mu je bilo dok nije bio privatnik,ili ne zna ako je oduvjek privatnik,a radnik koji je oduvjek radnik nema pojma kako je bit privatnik,niti onaj koji radi u državnoj firmi ili obilato sponzoriranoj od iste države zna kako je radniku u privatnoj firmi sa relativno malim brojem zaposlenih!
Zadnja izmjena: lupis; 24. 07. 2008. (10:13); ukupno mijenjano 1 put/a.
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la Homer » 24. 07. 2008. (10:02)

Dosadno ti je, ha?

Pitat ćemo te za jedno dva tjedna dal' ti je dosadno!!!
Homer
Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Vega i Honda 10 ks

PostPostao/la karamba » 24. 07. 2008. (11:35)

svatko može biti privatnik, ako misli da mu je kod poslodavca loše , i ima dvije varijante ili će uspijet ili propast i izgubit nekretninu (kuću) koju je položio kao hipoteku ,pa tko voli nek izvoli .(to se naravno ne odnosi na bodule koji su svjetski rekorderi po prodaji svoje djedovine ,naravno strancima da nebi slučajno susjedu(domećem) prodali :!:

nego, laminatoru dali si jučer na max-tv-u gledao kako se proizvodi boston whaler ? E to je ja mislim vrhunac brodogradnje !,
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Gaso » 24. 07. 2008. (11:45)

Kad ja zbrojim satove rada kod obnove barke, i material, ...., došlo me ukupno nekih 10 000€ sa kupnjom brodice, a na kraju ti je to obnovljeni stari brod. A radio sam više od 1000 sati, istina da bi sad mogao isto napravit u 500 sati, pošto se prvi put malo učiš studiraš stvari itd...., da ne kažem koliko mi je prijatelja trebalo pomoči oko raznih komada od metala prokrona, radili su za pivu i hvala ljepa, ali ako bi se profesionalno bavio time i njih treba platiti.
A sad ti zbroji, da na praviš isto jednome, pa kako kažete 20€ po satu bruto za majstora, da se zeza kitanjem i brušenjem na plastificiranom drvenom brodu, pa još sva stolarija itd..., dođeš, da bi ukupno od "oka" svi obrtniki potrošili nekih 600sati na mojoj brodici, pa to znači 12000 €, a to znači da če nakraju brodica vrijedit 22000€, a ko če ti dat ove pare za obnovljenu brodicu od 5m, bolje radit za 20€ na sat što drugo, kdje se zaista može to zaraditi.

Ja mislim, da u izradi brodica nema para osim ako radimo 100-ak brodova na godinu, možda samo u servisiranju, znači manji popravci na plastiki, nanošenje prajmera i antifoulinga, servis motora, .... radiš dan dva pa možeš 200€ čistoga zaradit. Pa ako pogledamo, koliko košta popravak kod auta, jedna manja rupica, koja se kita, a kod obnove brodica, ako je plastificarana, pa da se želi srediti kako treba, tih rupica ima par sto.
Mislim, da se u brodogradnji jedino isplati livati u kalup plastične brodice u kit varianti posebno deplasmance i poludeplasmance, pošto puno ljudi voli dalje radit po svom guštu i misle da se nešto može uštedit na taj način, ali na kraju ispadne isto ili čak skuplje od gotovog broda. Pa i potražnja za kit brodovima je puno veča nego za gotovim brodovima, pošto nema puno ljudi 60000€ za gotov brod, pa se preko godina polako brodica sređiva.
Ako tu napravimo računicu koliko košta 1kg armiranog poliestera od oka 3€ pa napravimo brodicu od 1000kg material je 3000€, treba još dodat amortizaciju kalupa, pa dođemo brzo da se može zaradit 2000€ na jednom kit brodu, i brzo se faze završe, pošto polyester brzo suši i sa ulivanjem brodova je puno manje rada nego kad ostalog sređivanja. Zato mislim, da se kod proizvađača osim servisa jedino isplati raditi plastične brodove u kitu, a i tu je konkurencija sve jača pa se slažem da nije to bas perspektivan biznis.
Kod drva za jedan drveni brod od 8m treba nekih 3000 sati rada majstora i material je dosta skup, pa se brzo može izračunat, da če sam brod bit najmanje 5 puta skuplji nego plastični, a svi bi radi htjeli imat za što manje para što više metara broda i sa što manje održavanja, pa je nažalost zato drvena brodogradnja zaista propala. Isplati se sam raditi drveno brodico samo ako nam je gušt radit na brodovima, a financijski nikako.

Baš se mi sviđa stav karambe, otvori obrt ako misliš da ti je plata premala, pa se prodaj :D
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la lupis » 24. 07. 2008. (12:39)

Slažem se u potpunosti :lol: ,digni hipoteku na kuću,kupi koću,nađi pouzdanu posadu(da ti nije rod!),dovedi brod u neko stanje plovnosti,zovi Kapetaniju na pregled,plati sva davanja,brevete,takse,uvjerenja,položi ispite nađi kupce i piči!
Kad što uloviš,zovi veterinara,i na placu!
Lova do krova!Brige nema!Ništa lakše!
Guba!

A ne bit mali jadni radnik,zaposlen,plaća ide,nemaš pojma ča je to ciklona,,koji eto u rijetkim trenucima bonace(jer ima malu barku) da spoji kraj s krajem ima malu barčicu,s malim motorićem(koji zajedno vrijede max. 10000eu),nemaš jadan nikakvih papira,i brižan ne možeš ulovit više od 20 kg ribe da se postaviš na trepavice!
Cool!
:ugeek:
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 24. 07. 2008. (13:18)

Lupis meni ti malo bacaš na kočara ??? ;)
Da im je teško ne bi ih bilo ka trave po moru...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 24. 07. 2008. (13:24)

pardon tema je brodogradnja i radnici u brodogradnji, malo sam off sa prethodnim postom ali bi se svejedno nadoveza na isto; evo postavio bih pitanje: da li netko zna kočara koji zadovoljava ovo sve ča je Lupis napisa da oni trebaju imati ? Ako se izuzme da ne vode dnevnik ribolova, love na manje od milje, prodaju ribu koja nigdje nije registrirana i ostale sitnice koje bi u svakoj normalnoj zemlji istog trena dovele do oduzimanja ovlaštenja. molim te lupis nemoj o kočarima jer to su najveći štetočine što postoje.
glede škverana mislim da je to najteži u fizičkom i psihičkom smislu posao u RH. svaki od tih ljudi koji u plavoj tuti prođu portu od škvera morao bi imati bar beneficirani radni staž uz ostale pogodnosti.....
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Homer » 24. 07. 2008. (13:34)

unije je napisao/la:pardon tema je brodogradnja i radnici u brodogradnji, malo sam off sa prethodnim postom ali bi se svejedno nadoveza na isto; evo postavio bih pitanje: da li netko zna kočara koji zadovoljava ovo sve ča je Lupis napisa da oni trebaju imati ? Ako se izuzme da ne vode dnevnik ribolova, love na manje od milje, prodaju ribu koja nigdje nije registrirana i ostale sitnice koje bi u svakoj normalnoj zemlji istog trena dovele do oduzimanja ovlaštenja. molim te lupis nemoj o kočarima jer to su najveći štetočine što postoje.
glede škverana mislim da je to najteži u fizičkom i psihičkom smislu posao u RH. svaki od tih ljudi koji u plavoj tuti prođu portu od škvera morao bi imati bar beneficirani radni staž uz ostale pogodnosti.....

SLAŽEM SE :evil:
KAKO MISLIŠ DA BI MOGLI IMATI ISTE UVJETE KAO NPR. TAJNIK ILI TAJNICA U MUP-u ILI MORH-u, ILI KUHARICA ILI KUHAR U ISTIM :mrgreen:
Homer
Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Vega i Honda 10 ks

PostPostao/la lupis » 24. 07. 2008. (13:37)

Imaš ti Unije pravo,nije da nemaš,samo treba imat na umu da to ni tako bez razloga!
Nemam ja veze s njima,nisam nikad ni imao osim ča ih znam par i znam ča ih muči!

Ne razumim,kako to misliš ako imaju to sve?Di nemaju,u kojem mjestu?Ovih par koji su tu ostali imaju papirologiju!I ima ih sve manje,a ne sve više!Barem je tako u Krku!

Samo hoću reć da ako se neko misli bavit bilo kakvim poslom privatno,registriraj se brate,najlakše je radit kad di se digne i kad je lipo vrime.
Kad je tako lako!
Zadnja izmjena: lupis; 24. 07. 2008. (13:48); ukupno mijenjano 1 put/a.
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la mrak » 24. 07. 2008. (13:47)

Vratimo se temi -- ovo je brodogradnja 8-) nažalost za ovakvu nema računice i sve je manje majstori zato i veseli svaki ovakov rad.
mala 2.jpg
mala 1.jpg
more je veliko jer ne podcjenjuje ni najmanju rijeku
muškarac bez trbuha je kao nebo bez zvjezda
mrak
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Meteor 8 Lombardini

PostPostao/la Gaso » 24. 07. 2008. (13:57)

Ljep brod, a i Tučini su majstori u drvenoj brodogradnji:
http://www.youtube.com/watch?v=hctvrogbE5Q
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.