vez za brod

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

vez za brod

PostPostao/la seagull2 » 02. 10. 2012. (06:42)

jedno pitanje,imam brod koji sam kupio i stavio na ime covjeka koji je vlasnik veza u jednoj lucici u splitu.naravno da bi ga mogao vezati na njegov vez.sad me covjek pitao dali zelim kupit taj vez ali neznam postoji li koji nacin za zaj... lucicu?dali postoji neka darovnica,neki nacin kako bi ja dobio taj vez?
seagull2
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Sciallino 23 yanmar 4lh-hte 142 ks

Re: vez za brod

PostPostao/la borro » 02. 10. 2012. (07:10)

Koji smo mi narod...ne mislim na tebe konkretno, već opčenito...prvo nam je na pameti kako zaj.... zakon.
Ako ga je on kupio i njegov je onda ti ga može darovati, ako ga ima u nekakvoj koncesiji ili najmu, onda ne može, jedino da je na njegovo ime i dalje.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la el passo » 02. 10. 2012. (07:36)

Ako je po slovu zakona onda ti je situacija sljedeća: Čovjek na čijem si vezu ima ugovor o trajnom korištenju. Dakle ne o vlasništvu. Vlasnik veza je lučka uprava, iz čega proizlazi da taj vez može prodati ili dati u trajno ili privremeno korištenje samo i isključivo lučka uprava, a ne korisnik veza. Da još malo pojednostavim, ne može se prodavati ni poklanjati nešto što nije tvoje.
Korisnik veza mora imati plovilo u protivnom gubi pravo na vez. On se može i odreči sam prava na vez, ali o ustupanju veza sljedećoj osobi odlučuje lučka uprava na temelju redosljeda na listi čekanja za vezove. Iz toga proizlazi da su ti šanse da baš ti budeš sljedeči korisnik vrlo mršave. Naravno ulogu u tome može imati i debela veza u lučkoj upravi, jer nemojmo zaboraviti ipak živimo na balkanu i taj je sustav u nas duboko ukorijenjen
Ovo što ste napravili je jedina solucija muljanja postoječeg zakona - dakle međusobni ugovor o suvlasništvu plovila.

U Puli je samo jedna lučica koja nije pod koncesijom lučke uprave i tu je još moguče prenijeti vez na nekog ko ti dobro plati, pa se raspitaj o statusu tvoje
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la bajica » 02. 10. 2012. (07:46)

el passo je u principu u pravu, samo što je u st-u umjesto lučke uprave često koncesionar sportsko društvo (dotične lučice). stoga bi po reguli vez trebao bit vraćen društvu koje isplaćuje naknadu, tj. novi kupac preko društva isplaćuje starog. trebala bi biti oglašena predaja (promjena nositelja prava) trajnog korištenja veza (kupnja nije moguća jer je pomorsko dobro), pa kreće licitacija, ko da više. sve je to malo u zraku pravno, cijena veza varira strašno od lučice do lučice.
j.j. ovo šta pitaš je moguće, ima (legalna) šema za sve. šema varira od lučice do lučice, pa tamo i traži ključ.
stranci, za sada nemaju prava ulaza u sportska društva.
wearing shoes with no socks in cold weather
bajica
Member

Tip plovila: SAGA 26LS / Yanmar 4JH2-DTE 88Ks

PostPostao/la luc » 02. 10. 2012. (08:12)

U Splitu u Špinutu možeš kupiti pravo trajnog korištenja veza. Imaš po kategorijama dužine i širine su formirane cijene. Kad neki vlasnik želi prodati, oglasi se licitacija i posli naprave ugovori i sve čisto.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la seagull2 » 02. 10. 2012. (08:32)

borro je napisao/la:Koji smo mi narod...ne mislim na tebe konkretno, već opčenito...prvo nam je na pameti kako zaj.... zakon.
Ako ga je on kupio i njegov je onda ti ga može darovati, ako ga ima u nekakvoj koncesiji ili najmu, onda ne može, jedino da je na njegovo ime i dalje.

Prijatelju naravno da cu gledat kako zaj... zakon kad on zaj... mene.i sve nas.A pogotovo nas pomorce koji zaradjujemo i ostavljamo stranu lovu u nasoj drzavi,a samo gledaju kako nas opeljusit i ukinit nam sva prava.Da ne filozofiram,samo vracam istom mjerom.samo u puno blazem obliku,nista ja mukte ne trazim. Vezano za temu;da covjek je vlasnik veza koju mu je zena kupila prije 30 godina i u spinutu je za brode do 12 m,dakle on mi ga moze darovati i da budemo crno na bijelo vez na moje ime?a naravno sa njim u javnog biljeznika da je dobio lovu za vez.. Hvala na odgovoru pozz
seagull2
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Sciallino 23 yanmar 4lh-hte 142 ks

PostPostao/la Robi-ST » 02. 10. 2012. (09:09)

seagull2 je napisao/la:Vezano za temu;da covjek je vlasnik veza koju mu je zena kupila prije 30 godina i u spinutu je za brode do 12 m,dakle on mi ga moze darovati i da budemo crno na bijelo vez na moje ime?a naravno sa njim u javnog biljeznika da je dobio lovu za vez.. Hvala na odgovoru pozz

na zalost ne moze.
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la ćuba69 » 02. 10. 2012. (09:25)

pogotovo ne u lučici Spinut koju smatram najuređenijom po tom pitanju...
znači,postoji kategorizacija po dužini 6 m,8 m, itd itd....na osnovu toga postoji i cijena za trajno korištenje veza,koju je odredila sama lučica
i postoji pravilo kako se prodaje odnosno kupuje to pravo....ponuda na oglasnoj ploči,početna cijena (koju je odredila lučica) i ajmo ponude.....

tako sam i ja kupio pravo na korištenje veza,najveća ponuda,tek onda kontakt s vlasnikom,ugovor o ustupanju prava i onda ugovor s lučicom...

još nešto bitno...na izlicitiranu cifru ide naknada lučici u iznosu 5 % plus PDV
...jist,pit,hajduk split...
ćuba69
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Robi-ST » 02. 10. 2012. (10:08)

ćuba69 je napisao/la:još nešto bitno...na izlicitiranu cifru ide naknada lučici u iznosu 5 % plus PDV

ovaj detalj nisam zna...
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la bota » 02. 10. 2012. (10:16)

Evo jedno pitanje. Sportska lucica Spinut izrasla je u jednu lipu marinu i stvarno je najuredjenija lucica u Splitu. Cijene vezova su takve kakve jesu i nema smisla raspravljat o samoj cifri. Dakle kao sportsko drustvo lucica ne moze ostvarivati profit. Ljudi kupuju vezove i barataju sa izrazom "trajno". Ne znam do kada traje koncesija drustvu, ali sta bi se dogodilo da pri isteku koncesije dode netko i da bolju ponudu za koncesiju? Lucica kao drustvo NE MOZE ostvarivati profit i samim time ne moze imati znacajno bolja sredstva od npr. Pasalica ili ACI-a.... Dakle sta se dogada tada? Ja imam vez u Spinutu i na ovo pitanje mi najcesce svi slijezu ramenima, pa me zanima vase misljenje.
bota
Member

Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

PostPostao/la kalafat » 02. 10. 2012. (11:27)

bota, nisi u pravu, svako drustvo odnosno udruga građana moze ostvarit profit samo ne placa nikakvi porez na ti profit , ista stvar ka i sportski klubovi.
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la ivan3 » 02. 10. 2012. (11:40)

@el paso
Ne moras imat brod na vezu ako je vez trajno tvoj. Dapace ako je vez prazan placas manju cijenu.
Mislin da ga čak možeš iznajmit, ali nisan siguran.
I nasljedan je, dakle sa oca/matere po smrti na sina/cer.

Bar je tako u splitskoj Zenti i mislin da je pošteno.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la el passo » 02. 10. 2012. (13:22)

Da u slučaju kojeg ti navodiš. Kad je tvoj možeš raditi šta očeš. Već sam napisao da to ovisi o tome čija je koncesija na lučicu i ko time upravlja. Našu su izgradili mještani pa neki imaju i po 3 veza ( mama, tata, baba ), i mogu sa njima što ih je volja, ali u onima pod lučkom upravom na jer su oni koji imaju tamo barke pod ugovorom o trajnom korištenju, a ne vlasništvu.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Pape » 02. 10. 2012. (13:22)

...nasljedit vez, može se...

....iznajmit ne može, iznajmit ga može jedino Lučica...

...u Spinutu se kupuje vez točno onako kako je Ćuba opisa....

...a Bota, lučica ko liučica može izgubit koncesiju, al ugovori sa sukoncesionarima (vlasnicima vezova) se poštivat moraju, ko doša da doša....jedini način kako te može neko potirat sa tvog veza da upadne drugi koncesionar je podizanjem cijena i naplačivanje arije...

...e sad kad neka poluuređena lučica joj počimlje isticat koncesija...nastaju panike, upravo radi toga da ne uleti neko drugi i ne napravi dar-mar kasnije s cijenama...a po novome sad se gleda sve živo i uvjeti za dobivanje koncesije su masu stroži....a koliko iman za primjetit uprava spinutske lučice prati zakon i ulaže u lučicu tokom koncesije da bi zadovoljili traženo...šta je po meni, iako kod nas nevjerovatno, ali najnormalnije...tako da po meni, možeš mirno spavat šta se tiće toga...

...a šta se tiće cijena u Spinutskoj...jesu najveće u Splitu...ali moje je mišljenje da i mirita...a i lučica upravo iz gore navedenih razloga se mora imat odakle financirat. lučice koje imaju 100-tinjak brodi ili mrvu više...sa gomilom staraca koji plačaju 200-300kn godišnje...ta lučica ne može pratit zakonodavsto, jer odakle će se to sve financirat....a obično u takvim lučicama kad digneš cijenu nečega za 50kn...odma pobune i ide se vilama na upravu...a u biti ne svačaju da bi im tribalo dignit cijene za x3...da bi lučica pratila šta se zakonom traži od nje....i da bi na kraju krajeva na kraju mogli ostat bez svega, odnosno, da im uleti neko drugi...plačat debelo, debelo više.... al to je naš mentalitet...najbitnije je neka san ja danas tu mukte...a sutra...šta bude bit će.... :thumbdown:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la bota » 02. 10. 2012. (14:24)

Ma ne govorin ja da triba bit mukte. Dapače koliko triba plačat triba i to mora bit tako. Ali nije mi jasno sve to skupa, jer se pomorsko dobro ne može prodavat nego jedino uzest u koncesiju na određeni period.
bota
Member

Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.