Dalmatinka 590

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Dalmatinka 590

PostPostao/la Lakic67 » 24. 07. 2012. (15:46)

Znam da je vjerovatno miljon puta otvorena ova tema ali imam par pitanja. Ipak nalazio sam svakakve informacije i o motorima i svemu ali ipak rijetko ista za 2012 godinu a cijene i kvaliteta proizvodaca se mijenja, valjda. :D

Imam barku dalmatinku standardno uredena bez nadkabine i pete, unutarnji motor torpedo 9. Lijepa barka ocuvana koliko toliko sluzi svrsi za na kupanje i ribiciju ponekad, al htio bi je mijenjat na bolje malo.

Torpedo 9 dobar motor, al bucan i masan previse, zauzima puno mjesta, mislim sa tim prostorom gdje je motor da je stvari stavljat barka bi bila full fukcionalnia i cisca., s tim da je proveo 2 godine pod vodom, rastavljen na djelove sastavljen ponovo odlican je. :D

Zanima me koliko bi otprilke bilo ulaganje na recimo motor vanjski 15-20 konja polovni ili novi ( i nije toliko bitna cijena koliko preporuka kojega motora jer na internetu se cijene lako nadu, vozim manje od 100 sati godisnje ali poso bi i zaribat koji put u zimu i proljece tako da mozda bude i vise radnih sati, al imam i tomosa 4 za rezervu pa mozda njega koristit za ribanje)?

Stavljanje pete na barku njeni nedostaci i pozitivne stvari, otprilike cijena (da me ne odere kakav lokalni gelipter kad skonta da sam zelen, jer cu morat dat nekome da radi, poso bi u vise njih provjerit ponudu i cijenu al prvo ovako da vidim kako se cijene krecu) i da li je uopce potrebno stavljat ako je vanjski motor od 15 HP? Takoder peta zbog izlaska iz mora na barku na kupanju i ima li smisla konbinirat to s vanjskim motorom i hoce li ostat mjesta za izlazak i ulazak u more??

Opet o cijeni vrata za ulazak u kabinu, sto se podizu prema gore plasticna su raskilmana i nikakva, moze li se tu sto izkombinirat da ih promjenim vrata, i zakrpam plastiku na barci gdje su bila zasarafljena, da mogu opet sarafe busit u nju da se ne klimaju i jel to uopce moguce?

Takoder pukla mi je guma crna sta se proteze na spoju preko cijele barke valjda od sunca i starosti se istrosila, i to je pukla na krmi na kantunu na obe strane. Da li se moze guma zakrpat i sastavit kvalitetno ili moram uzimat novu i koliko kosta?

i za koliko bi mogo ukaparit torpeda sa svime osovinom, propelom, odvodom za hladenje i naravno samim motorom??

Mislite li da je mogu sam opiturat izvanka plastiku? :D

Koliko pitanja u PM ali zanima me sve okvirno, da znam sta trebam trazit koliko su cirka troskovi i iplati li se ista radit ili polit i uzgat. :)

Nadam se da sam jasan s pitanjima iako nisam iskusan, cito sam malo okolo i pokuso sam bit specifican s pitanjima koliko to moje znanje dopusta.

Unaprijed Hvala

Lijep Pozdrav
FIDELIO
Lakic67
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka 580

Re: Dalmatinka 590

PostPostao/la spartack321 » 24. 07. 2012. (16:27)

Koliko ja znam što sam ima čut.Pouzdano "povoljno" idealno za 13-16 milja TOHATSU 20-25KS.Platforma obavezna da ne roni.Gumu otkidaj komad koji je oštečen i nadožuntaj novim.Dva tri mm dužu da se spoj manje vidi a i na suncu se skupi malo.Ulaz u kabinu ništa još izmišljeno.Sam svoj majstor :D
spartack321
New Entry

Tip plovila: DALMATINKA

PostPostao/la tomsic davor » 24. 07. 2012. (18:49)

Kakvih 13 16 milja...sa 20 25 ks?
tomsic davor
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la balun » 25. 07. 2012. (07:04)

Evo da se ne bubamo s nm.
Tip broda ala istranka samo glisersko dno, malo proširen.
Tohatsu 30ks nakon stavljanja optimalne propele.
Prazan full gas 16 čvorova, tri kvarta 12 čvorova.
U kargu full gas 12, tri kvarta 7 čvorova.

Dalmatinka s petom i 15 ks max 7 čvorova putne sam.
balun
Member

Tip plovila: Skandinavac 5m tohatsu 30

PostPostao/la peroLA » 25. 07. 2012. (08:27)

Bok prijatelju dobrodošao... najprije da te ispravim da ti sa strane ispod nicka pod plovilo piše Dalmatinka 580 a ipak je 590 :)...
ovako zamjena motora će te koštat dobro preko 20tkn tako da sam vidiš koliko ti se sve to isplati, jer si još spominjao farbanje, gumu, vrata... ako nemaš vremena ni znanja sve će ti morati raditi meštri a to je dodatan trošak i vrijeme, sam isto možeš, možda ćeš nešto ušparat a možeš i zeznut putno toga... za farbanje(puno posla skup materijal), gumu(spojit se dade no ako je spucana sva onda treba mijenjat) i vrata(može se lijepo sam).. malo ćeš morati više pretraživati forum.. a cijene materijala imaš u puno web kataloga.

Prednosti Torpeda su ti jednostavno održavanje i mala potrošnja, ovo što si napisao za mjesto, ti ne stoji jer ili gubiš mjesto na krmi(vb) ili u kookpitu(um), za kupanje i panulu ti je praktičnija slobodna krma, a ako već stavljaš vb motor i ako ne makneš stepenice-kutju motora nisi napravio ništa, a i to košta...

Stavljanje VB na staru Dalmatinku traži i procjenu meštra dali je potrebno za ojačat krmeno zrcalo, jer i sa 15 ks može ti zrcalo otpast i topiš se.

Najjeftinija varijanta ti je sredit nosače, auspuh, filtere i miran si s Torpedom.

Dakle posao za vb bi ti bio ojačanje krme, micanje škala-kutije motora, zatvaranje rupe od osovine i od auspuha, ugradnja vb komandi, rješavanje balasta. Mjesta za kupanje bi imao svejedno i definitivno bi ti održavanje bilo jednostavnije, vibracija manje, i bolji mirisi, no cjena održavanja i potrošnja goriva tripla sigurno(no opet prihvatljivo jer je to mali motor). Što se tiče jačine motora 15ks ti je dovoljno a kako si bez natkabine za deplasmanski režim(5,8-6,2 milja) i 9,9 više ne dobiješ, ja preporučam 4t bez obzira što se neki neće složiti. Ako bi uložio više onda razmisli od 25ks i spojelr ali to košta još više ali onda možeš i 11milja.

Ja sam inače štovatelj um iako imam DMB. i svaki put kad idem na more sve više mi se sviđa... ako je motor dobro ugrađen vibracije i buka mogu biti prihvatljive...

Za torpeda 9 bi dobio 500-1000 eura
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Lakic67 » 25. 07. 2012. (18:54)

Tomsic Davor spartack321 je mislio na cijenu od 13 do 16 milja kuna. :D nesporazum

Fala perola na odgovoru i detaljnom opisu tako nesto mi je potrebno. :thumbup:

Malo sam istrazio i poklonik sam unutarnjeg motora potrosnja ko upaljac i ne poderiv, ali kao sto si rekao da je mozda moguce ucvrstit ga malo za manje trese ili napravit neku izolaciju za manje buke to bi bilo idealno. Brzina je solidna iako na 3/4 gasa propada krma i mislim da bi s petom ako je moguce nadogradit s unutarnjim motorom isla mozda brze ili barem elegantnije :D a s petom bi dobio prostor za ulaz i izlaz u more.

Ali mi je malo odbojno bilo jer mi je mestar reko da treba mijenjat propelu kormilo i osovina da se izlizala (nemam pojma sto tocno sve :D) i da ce popravak izac oko 1000 eura (iako sad jos vozim barku normalno bez problema.

Neznam jeli iko upoznat s torpedom ali postoji li mogudnost na osovini da se ne treba gurat ona masturina silna i na tom mjestu gdje mast se gura da ne curi voda, mast na kraju nakon par godina po cijeloj kolumbi bude. :D

Nemam sad vremena ali mislil sam par slikica ubacit s pitanjima da je lakse me za razumit je neznam kakao bi tocno objasnio.

Svejedno fala na odgovorima.
FIDELIO
Lakic67
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka 580

PostPostao/la lupis » 25. 07. 2012. (23:25)

Lakic67 je napisao/la:
Nemam sad vremena ali mislil sam par slikica ubacit s pitanjima da je lakse me za razumit je neznam kakao bi tocno objasnio.

misliš ko neka slikovnica?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la peroLA » 26. 07. 2012. (08:23)

Ako ti je majstor rekao da je osovina izlizana radi toga ti može izlazit mast i više vode. Ako je sve kako treba voda izlazi minimalno a mast ne izlazi uopće. Ako ti je osovina izlizana možda ti je motor loše centriran ili ležaj - bukula za promijenit. Osovina nesmije imati lufta lijevo desno...
te stvari nemi radio bez majstora, jer se možeš i potopit. Mislim na zamjenu trinele - lojne ovojnice ili bilo čega što ima veze s ulazkom vode.
Servis propele nije skup, moja preporuka propeler servis rijeka, sve možeš preko busa poslat i dobit nazad... isto tako ako ideš skidat propelu koja nije bila godinama skidana namučit ćeš se, trebat će izvlakači i vjerojatno autoegena za zagrijat... osovine se daju naći po oglasnicima često...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.