Ne znam kako je kod vasih plovila, ali do sada zbilja nisam naisao na udobne, siroke i kvalitetne stepenice za ulazak iz mora na barku.
Obicno se jos doda komad debljeg spaga za povuci se rukom i izbalansirati za napraviti ta dva-tri koraka ili neki "fensi" inox rukohvat.
Usput fixne strepenice su uvijek kraj pogonskog sustava, trim-ploca, itd. i to povecava sanse za ozlijede ako se izgubi ravnoteza, kad ima malo marete i narocito kad ima djece na brodu i natjece i gura se tko ce prvi gore. Neke imaju i zglob pa je to jos jedna slaba karika i dodatna opasnost od ozlijede.
Neke su teleskopske i neprakticne i zahtijevaju dosta odrzavanja i krive se nakon nekog vremena. T - type - one za ronioce su i ruzne i teske i isto zahtijevaju pomocni spag.
Probao sam i sa prenosnim alu-ljestvama sto se zakace na ogradu i to jedva dodje na 20-30 cm ispod mora.
Zato - ideja!
Trazim debelu, kockastu (ne na karo) mrezu od cca. 2 x 2 metra, s okom od oko 20 x 20 cm.
Tu bi promjer horizontalnog spaga trebao biti sto deblji - 18 mm minimum, a jos bolje je i vise, vjerojatno 22 mm bi bilo idealno.
Vertikalni spag nemora biti tako debeo.
Ideja je imati to instalirano na boku barke sa par inox karabinera, a na donjem dijelu bi instalirao plivajuce plovke,
a sluzila bi za penjanje na barku iz mora ili nizeg mola - nesto slicno kao sto su imali u II WW za krcanje na desantne camce.
To je ustvari jaki tzv. cargo net.
Za sada sam nasao samo na karo, s tanjom 12 mm spagom, a ne kvadratni uvez. Naravno treba biti staticno uze, a ne elasticno.
Ako netko zna gdje bi se dalo to kupiti/naruciti. Zahvalan.