Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
Rexi je napisao/la:a sto to znaci horizontalno kod vinca?
Pape je napisao/la:
Vidiš Pape nepoštivanje nečijeg dugogodišnjeg iskustva najviše govori o tebi. Pogledaj ovo je od zadnje dvi i po godine, možda ti pomogne.
...a inače nemojte se ni pokušavat usidrit ako nemate bar 40 i kusur godina iskustva u sidrenju na dubinama većim od 10+ metara...ako nemate slučajno malo crno crivo...tada će vam tribat još barenko 10....
Moraš priznati da bi i najveća budala stekla neko iskustvo za tolike godine. Evo za početak Pape da vidiš da sam ovi vikend trenira sidrenje, lagano idemo u 41 godinu:
O sidrenju na velikim dubinama od 50 i više metara vjerojatno sve znaš, pa valjda u ovi dvi godine šta imaš vinč si posta pravi stručnjak za isti.
...i da, Pape je inaće ludonja koji voli sve X50 predimenzionirano od onoga šta bi zapravo tribalo....a i voli Oleandera iščupat na kraj vinčen na prvu borovinu da bi ga malo ocidija i posušija...
Vidiš šta se tiče predimenzioniranja vinča to ti je isto ka da na svoj Oleander staviš sidro od dvista kila. Nemaš ga? Čudno i nepotrebno.Samo povečavaš šansu da sam sebe iščupa u rukama majstora.
...a onda vidiš ovoga u filmiću na nekoj prikoličici sveza 8 vinčeva od 1000W...i koje su to "ludilo" čupajuće sile koje ovi razvijaju...a isto tako ima i "provjerenih" proizvođača...sa 100% točnin specifikejšnima....i tada i dalje tvrdite da san ja probija na možđane....možda i probijen...kad mi bude tribalo jedno 40 godin da se naučin sidrit....
som je napisao/la:Pape je napisao/la:
Teško da neko na ovom forumu ima potrebu šlepat tamo neki đip, to samo pada na pamet glupim amerima i nema za ovu temu nekog značaja.
Zadatak vinča o kojem mi ovdi pričamo je da sigurno digne max. 50 m lanca 6mm i sidra 6-10 kg težine na provu priko špiruna na kojem je kolutur, remenica, kako god ga zvali. Lanac i sidro ukupno ispod 50 kg težine.Ako uzmemo da je 1KS=750 W a znamo da je 1 KS sila potrebna da se 75 kg za jednu sekundu digne na visinu od 1 metra sve je jasno.
A o samom sidrenju:
Većina u koje izgleda i ti spadaš baci 20, 30 ili koliko je već potrebno lanca i kad ga ide vadit umisto da kad diže lanac i istovremeno brod vozi lagano put sidra tako da se prova nađe otprilike iznad sidra ( na taj se način skroz smanjuju opterećenja na vitlo, špirun i provu) vade ga sirovom snagom vinča koji u tom slučaju vuče brod k sidru, ukopava sidro, vuče kompletan lanac umisto 50 kg vuče bogtepitakoliko nepotrebnog tereta. Neko je napisa da mu je izgoria osigurač od 100 A i da bi triba još jači vinč. Vjerojatno da lakše otkine provu. Sigurno ni ne zna da mu vinč ima "kuplung" kojim se zavidavanjem ili odvidavanjem regulira kod kojeg će opterećenja proklizit brbotin što je u biti najvažnija zaštita da takvi ka ti ne bi s vinčem od 100 KW otkinuli provu ili izvadili cilu grotu u koju je palo sidro.
Pape je napisao/la:Over und Out!
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.