Koji vinč ... i da li lanac ili špag

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Koji vinč ... i da li lanac ili špag

PostPostao/la Grinteša » 12. 12. 2014. (18:19)

Postoji li opasnost (ako stavite pre-jako vitlo), a sidro zadije, da van vitlo povuče brod na dno, prema sidru ;)
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la Rexi » 12. 12. 2014. (18:33)

a sto to znaci horizontalno kod vinca?
i zasto na svim slikama u trgovinama vidim "dva dijela" na slici? :shifty:
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Kapo » 12. 12. 2014. (21:27)

Rexi je napisao/la:a sto to znaci horizontalno kod vinca?

Nikakva nauka...položaj rotirajuće osovine koja namata lanac, vertikalna (lančanik za lanac na njoj stoji horizontalno)
ili horizontalna (e tu pak lančanik stoji okomito) :lol:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la legi » 13. 12. 2014. (09:36)

ja se i ne sidrim :D :D
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la gof1 » 13. 12. 2014. (17:44)

Ispadne da je najbolje kupit kosmodisk :mrgreen:
gof1
Senior Member

Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la Kapo » 13. 12. 2014. (20:05)

Ili uredno vodit ženu u ribolov da ti ima tko dizat sidro...
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la K0ma » 14. 12. 2014. (06:19)

pozdrav dečki trenutno sam u americi poslom pa čitam što pišete
imam adriu 800 i na njoj vinč ankorlife 900 50 metara lanca i po potrebi produžim sa karabinom
i konopom lanac lanac je 6mm a sidro bruce 10kg mislim da mi je slabiji da bi imao problema za izvaditi sidro vani i
slažem se sa papom bolje je jači vinč nego slabiji
sidrim se i na večim dubinama 50 60 metara i desilo mi se je da mi je
izgorio osigurač od 100 ampera a vjerujem da sa slabijim vinčom ni nebi
neki puta digao sidro na vinč nego na ruke
dali sam u pravu ne znam ali ja se držim one da je jači vinč ipak bolji
ne vjerujem da ako sidro zakači za dno kada vučeš gore da bi vinč mogao potopiti pramac jer bi izbacio
osigurač od opterečenja a ja nisam imao taj
osječaj ne znam možda neko ima više iskustva od mene u tome
a na sidru kada se usidrim stavim karabin i komad konopa da mi rastereti vinč
i za sada nema problema
K0ma
New Entry

Tip plovila: adria 800 fnm atm 135

PostPostao/la plavnik » 14. 12. 2014. (19:32)

Da nije i to neki no name winch? :problem:
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la som » 15. 12. 2014. (00:21)

Pape je napisao/la:

Vidiš Pape nepoštivanje nečijeg dugogodišnjeg iskustva najviše govori o tebi. Pogledaj ovo je od zadnje dvi i po godine, možda ti pomogne.
slika

...a inače nemojte se ni pokušavat usidrit ako nemate bar 40 i kusur godina iskustva u sidrenju na dubinama većim od 10+ metara...ako nemate slučajno malo crno crivo...tada će vam tribat još barenko 10....

Moraš priznati da bi i najveća budala stekla neko iskustvo za tolike godine. Evo za početak Pape da vidiš da sam ovi vikend trenira sidrenje, lagano idemo u 41 godinu:

slika
slika

O sidrenju na velikim dubinama od 50 i više metara vjerojatno sve znaš, pa valjda u ovi dvi godine šta imaš vinč si posta pravi stručnjak za isti.

...i da, Pape je inaće ludonja koji voli sve X50 predimenzionirano od onoga šta bi zapravo tribalo....a i voli Oleandera iščupat na kraj vinčen na prvu borovinu da bi ga malo ocidija i posušija...

Vidiš šta se tiče predimenzioniranja vinča to ti je isto ka da na svoj Oleander staviš sidro od dvista kila. Nemaš ga? Čudno i nepotrebno.Samo povečavaš šansu da sam sebe iščupa u rukama majstora.

...a onda vidiš ovoga u filmiću na nekoj prikoličici sveza 8 vinčeva od 1000W...i koje su to "ludilo" čupajuće sile koje ovi razvijaju...a isto tako ima i "provjerenih" proizvođača...sa 100% točnin specifikejšnima....i tada i dalje tvrdite da san ja probija na možđane....možda i probijen...kad mi bude tribalo jedno 40 godin da se naučin sidrit....

Teško da neko na ovom forumu ima potrebu šlepat tamo neki đip, to samo pada na pamet glupim amerima i nema za ovu temu nekog značaja.
Zadatak vinča o kojem mi ovdi pričamo je da sigurno digne max. 50 m lanca 6mm i sidra 6-10 kg težine na provu priko špiruna na kojem je kolutur, remenica, kako god ga zvali. Lanac i sidro ukupno ispod 50 kg težine.Ako uzmemo da je 1KS=750 W a znamo da je 1 KS sila potrebna da se 75 kg za jednu sekundu digne na visinu od 1 metra sve je jasno.

A o samom sidrenju:
Većina u koje izgleda i ti spadaš baci 20, 30 ili koliko je već potrebno lanca i kad ga ide vadit umisto da kad diže lanac i istovremeno brod vozi lagano put sidra tako da se prova nađe otprilike iznad sidra ( na taj se način skroz smanjuju opterećenja na vitlo, špirun i provu) vade ga sirovom snagom vinča koji u tom slučaju vuče brod k sidru, ukopava sidro, vuče kompletan lanac umisto 50 kg vuče bogtepitakoliko nepotrebnog tereta. Neko je napisa da mu je izgoria osigurač od 100 A i da bi triba još jači vinč. Vjerojatno da lakše otkine provu. Sigurno ni ne zna da mu vinč ima "kuplung" kojim se zavidavanjem ili odvidavanjem regulira kod kojeg će opterećenja proklizit brbotin što je u biti najvažnija zaštita da takvi ka ti ne bi s vinčem od 100 KW otkinuli provu ili izvadili cilu grotu u koju je palo sidro.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Pape » 15. 12. 2014. (01:47)

som je napisao/la:
Pape je napisao/la:
Teško da neko na ovom forumu ima potrebu šlepat tamo neki đip, to samo pada na pamet glupim amerima i nema za ovu temu nekog značaja.
Zadatak vinča o kojem mi ovdi pričamo je da sigurno digne max. 50 m lanca 6mm i sidra 6-10 kg težine na provu priko špiruna na kojem je kolutur, remenica, kako god ga zvali. Lanac i sidro ukupno ispod 50 kg težine.Ako uzmemo da je 1KS=750 W a znamo da je 1 KS sila potrebna da se 75 kg za jednu sekundu digne na visinu od 1 metra sve je jasno.

A o samom sidrenju:
Većina u koje izgleda i ti spadaš baci 20, 30 ili koliko je već potrebno lanca i kad ga ide vadit umisto da kad diže lanac i istovremeno brod vozi lagano put sidra tako da se prova nađe otprilike iznad sidra ( na taj se način skroz smanjuju opterećenja na vitlo, špirun i provu) vade ga sirovom snagom vinča koji u tom slučaju vuče brod k sidru, ukopava sidro, vuče kompletan lanac umisto 50 kg vuče bogtepitakoliko nepotrebnog tereta. Neko je napisa da mu je izgoria osigurač od 100 A i da bi triba još jači vinč. Vjerojatno da lakše otkine provu. Sigurno ni ne zna da mu vinč ima "kuplung" kojim se zavidavanjem ili odvidavanjem regulira kod kojeg će opterećenja proklizit brbotin što je u biti najvažnija zaštita da takvi ka ti ne bi s vinčem od 100 KW otkinuli provu ili izvadili cilu grotu u koju je palo sidro.

...vidi čovik, da nekog kurca razumiš...onda bi svatija da glupi amer sa vinčem od 1000w savlađuje samo trenje lanca po nekoj livadi i samu silu kotrljanja đipa po toj istoj livadi...niti diže đip u ariju, niti diže lanac u ariju....sile koje su za to potrebne su presmješne...a evo ti i još jedan dokaz o kojim silama se radi...filmić kako igračka vuče strašnog đipa kojeg s mista pomaknit ne možeš......

https://www.youtube.com/watch?v=PoqQ480O-hg

...a vinčevi od 1000W vamo u onom prvom filmiču mjauču....na skoro pa istu stvar....a to da će otkinit provu ili utopit brod...standardne narodne priče o strašnim babarogama....koje bi trebale nekoga dovesti u stanje strahopoštovanja prema toj slabašnoj skalameriji na našin provama...i uvjeravanje samog sebe u ispravnost odluke o ne baš malom iznosu nofaca koje smo pljunili za to čudo koje čin ga pogledaš sa kojin kilon više...plače....

...a šta se tiče sidrenja, ne ne vriđan tvoje 40-godišnje iskustvo...ali svati da sidrenje i nije baš neki preveliki bauk i da bi bilo potrebno po tebi 40 godina da se čovik nauči usidrit...

...i ne ja nisan od onih, na tvoju žalost...zapravo nisan od nikojih...sam od sebe san.... :wave:

Over und Out!
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la som » 15. 12. 2014. (10:06)

Vidim ja da ti nisi ni razumia šta sam napisa. Reka san da koristim vinč 40 godina , koliko ih ti imaš otprilike a ne da se učim sidriti tolike godine. U biti mislia sam ti ufino reć da je mojoj ženi više puta zadija lanac nego si ti puta bacia sidro. Razlika između nas dva je da si ti stručnjak s interneta pun nekih filmića i slićica. Odjednom si stručan za vinč koji si koristio par puta. Zadnji je pita za savjet Chomli, brod mu je Ocqueteau 640 i odgovor je dosta jednostavan:

dosta mu je vinč od 500 W, lanac 6 mm a konop ili lanac neka proba pa sam odluči. Ili bi mu ti preporučio da ugradi tenkić na provu. Ili dva tenkića za svaki slučaj?
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Rexi » 15. 12. 2014. (12:02)

ljudovi, razlike u razmisljanjima postoje, ajmo malo vise tolerancije. onaj tko trazi savjet ce sam procjeniti ciji savjet mu se cini boljim.

Ja recimo nisam slusao niciji pa sam si sam stavi struju u brod i jos se nije zapalio :mrgreen:
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Trogiranin » 15. 12. 2014. (16:09)

Put into the hole !!! :think:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la MURTER 600 » 15. 12. 2014. (20:31)

A o samom sidrenju:
Većina u koje izgleda i ti spadaš baci 20, 30 ili koliko je već potrebno lanca i kad ga ide vadit umisto da kad diže lanac i istovremeno brod vozi lagano put sidra tako da se prova nađe otprilike iznad sidra ( na taj se način skroz smanjuju opterećenja na vitlo, špirun i provu) vade ga sirovom snagom vinča koji u tom slučaju vuče brod k sidru, ukopava sidro, vuče kompletan lanac umisto 50 kg vuče bogtepitakoliko nepotrebnog tereta. Neko je napisa da mu je izgoria osigurač od 100 A i da bi triba još jači vinč. Vjerojatno da lakše otkine provu. Sigurno ni ne zna da mu vinč ima "kuplung" kojim se zavidavanjem ili odvidavanjem regulira kod kojeg će opterećenja proklizit brbotin što je u biti najvažnija zaštita da takvi ka ti ne bi s vinčem od 100 KW otkinuli provu ili izvadili cilu grotu u koju je palo sidro.[/quote]

Citajuci ovaj post ,vratio sam se na Pomorski fakultet.
Ovih par redaka morao bi imati svatko ko ima vitlo (vinc)zaljepleno na komandnoj tabli!

citiran post od kolege som-a
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la ceko » 15. 12. 2014. (21:00)

Pape je napisao/la:Over und Out!

Znači do tog je došlo! :lol:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.