Samogradnja brodica

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: samogradnja brodica

PostPostao/la tomi » 12. 10. 2008. (21:33)

predlažu motor od 90 ks nadalje
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 12. 10. 2008. (21:45)

a ima tu i logike.ako stavim vanbrodski motor od 90 ks u startu sam proša jeftinije,a i meni odgovara on bolje nego unutarnji dizel jer su mi poste za ribanje sve 5-10 minuta vožnje,a za dizel unutarnji treba mi toliko samo za ugrijat ga,a za panulu mali pomocni motor.kad sve zbrojim mogao bih sa relativnom povoljnom cijenom završiti brod
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 12. 10. 2008. (21:55)

tomi je napisao/la:a ima tu i logike.ako stavim vanbrodski motor od 90 ks u startu sam proša jeftinije,a i meni odgovara on bolje nego unutarnji dizel jer su mi poste za ribanje sve 5-10 minuta vožnje,a za dizel unutarnji treba mi toliko samo za ugrijat ga,a za panulu mali pomocni motor.kad sve zbrojim mogao bih sa relativnom povoljnom cijenom završiti brod

Ne zavaravaj se previše, to "relativno povljna cijena" je zajebala mnoge. Znači, gliserčina ipak... A dobro, ja ti želim puno uspjeha i sriće u (samo)gradnji, možda bi ipak bilo lipo da pričekaš da naprave i nadgrađe, kad je korito ovako lipo ispalo ne virujem da neće i gornji dio bit isto tako dobar. 6 metri, ne bi ja tu stavija ništa manje od 115 ks i to Optimax Mercury, dvotaktni sa ubrizgavanjem. Od njega pa naviše.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la tomi » 12. 10. 2008. (22:00)

misliš da je 90 slabo? jer teško je izabrati,a vidim da se kužiš.koliki su vanbrodski motori na marušića 21?
a što se tiče nadgrađa,slažem se s tobom, treba tu paziti da se ne upropasti izgled broda.nažalost ne znam šta planiraju.ja imam neku viziju kako bi to tribalo napraviti da dobro izgleda, a i da bude funkcionalno
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 12. 10. 2008. (22:09)

tomi je napisao/la:misliš da je 90 slabo?

Sigurno je slabo. Takve motore (a ma ni jedne) ne možeš stalno držat na full gasu, 115 ks je za bow ridera (otvoreni gliser za zabavu) od 5,5m optimalno, bolje mu paše 135 ks, a za tih 6 metri, kojeg ćeš opremiti kabinom, natkabinom (ili vjetrobranom :D ) nekih 150 pa i jače bi taman pasalo. Ako si u kontaktu sa tim ljudima što to rade (ovako na prvu sviđa mi se rađa), sačekaj da završe prototip pa se ukrcaj u prvu vožnju...
Ukrcajte nekoliko ljudi /bar 5/ pa će ti mnogo toga bit jasnije. Ne uzimaj brod dok ga nisi osjetio pod nogama u pogonu, nipošto.

A marušić 21 ja više doživljavam kao deplasmanski nego poludeplasmanski :D , jer može i sporo, a može i brzo, ima klasičan izgled pa te nije stid vozit se putno 7 čv, ni panulavat sa 2čv :D
Koliko znadem samo je jedan primjerak sa vanbrodskim, i to od 40 ks. Ovo kod tebe je duboko V dno tipično glisersko, a ono traži snagu.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 12. 10. 2008. (22:19)

imaš pravo,teško je ovako,ali sviđa mi se oblik,ima malo u sebi retro style. e tu triba maher da pogodi nadgrađe,onda će biti lip brod.bacit ću se ovih dana malo u crtanje, ašto se tiče motora treba probati sa više motora pa izabrati najoptimalnije (mada mi sada izgleda isto i 90 i 115).
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 12. 10. 2008. (22:27)

Vuče malo na talijansku Rivu, onako lagano. Nije isto ni dva motora iste snage dvo i četverotaktni, viruj. Ovi Optimax je izvanredan motor, troši poput četverotaktnog, /ubrizgavanje/ a ima snage i momenta kao dvotaktni.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 12. 10. 2008. (22:34)

ma korito mi se stvarno sviđa,trebaš to vidit u živo, imaš šta vidit,ali kako dalje.to je glavno pitanje.treba ga sada lipo složiti.da bude pravi.e tu tražim pomoć.a šta ti kažeš motor vanbrodski ćemo odabrati
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 13. 10. 2008. (13:08)

primorac je napisao/la:A marušić 21 ja više doživljavam kao deplasmanski nego poludeplasmanski :D ...

Vidio sam jučer jednog Antaresa, prošao je kod nas. Radi ogromne valove, a ide par milja. Stvarno groteskno izgleda tako...

Reče kolega koji je bio sa mnom na brodu : "Vidi ga, kur_io bi se a ne bi gorivo plaća. Radi valove a ne ide. Moga je tako mavat i daskon u portu, isto bi valove stvorio."

Onda su njih par stali dvista metar od nas, trube sirene, vika, dreka, galama... Moraju pokazat da imaju sirene. Još malo počet će i žmigavce ugrađivat, samo da svitle i da se vidi da ih imaju :lol: :lol:

Da deplasmanac :lol: :lol: ...ne mogu :lol: :lol: :lol: doć sebi :lol: :lol: :lol:
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 13. 10. 2008. (13:11)

primorac je napisao/la:Vuče malo na talijansku Rivu, onako lagano. Nije isto ni dva motora iste snage dvo i četverotaktni, viruj. Ovi Optimax je izvanredan motor, troši poput četverotaktnog, /ubrizgavanje/ a ima snage i momenta kao dvotaktni.

A di si Rivu naša uspoređivat'.. Riva je svetinja u brodogradnji... triba se neko dokazat da mu se može ime i proizvod uspordit s "R" slovom, a kamoli s Rivom.

To je čisto glisersko "Deep-V" (duboki V) dno, vidi na http://www.globalsecurity.org/military/ ... v-hull.htm

I triba nešto jače od 90 KS za to za iskoristit trup (naravno ovisi o konačnoj masi i opremi). ja glasam za 135 KS
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 13. 10. 2008. (13:16)

Evo ti ovde puuuno detalja i kabina, oblika i slika, samo malo prošvrljaj...
https://www.boatdesigns.com/departments.asp?dept=11

A evo ti i slika jedne lipe stare kabine... Triba to nekako klasično riješit, da ne ispadne ružno...
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 17. 10. 2008. (03:58)

amiklic1 je napisao/la:
primorac je napisao/la:Vuče malo na talijansku Rivu, onako lagano. Nije isto ni dva motora iste snage dvo i četverotaktni, viruj. Ovi Optimax je izvanredan motor, troši poput četverotaktnog, /ubrizgavanje/ a ima snage i momenta kao dvotaktni.

A di si Rivu naša uspoređivat'.. Riva je svetinja u brodogradnji... triba se neko dokazat da mu se može ime i proizvod uspordit s "R" slovom, a kamoli s Rivom.

To je čisto glisersko "Deep-V" (duboki V) dno, vidi na http://www.globalsecurity.org/military/ ... v-hull.htm

I triba nešto jače od 90 KS za to za iskoristit trup (naravno ovisi o konačnoj masi i opremi). ja glasam za 135 KS

Ma bravo, alkar Miklić u ništa.....

Najžešći su ovi stručnjaci šta su došli iza brda prije koju godinu na more, pa onda udaraju kritike o moru, brodovima, a sve znanje i pomorska tradicija im je "Google"....
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la al bundy » 17. 10. 2008. (20:04)

primorac je napisao/la:
Ma bravo, alkar Miklić u ništa.....

Najžešći su ovi stručnjaci šta su došli iza brda prije koju godinu na more, pa onda udaraju kritike o moru, brodovima, a sve znanje i pomorska tradicija im je "Google"....

slika
slika
al bundy
New Entry

PostPostao/la veliki » 17. 10. 2008. (21:08)

Ne vriđaj ove iza brda, odi u Goricu kod Kosanovića, a kad odeš u Oroslavlje tek onda ti neće biti jasno ništa.
veliki
Djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la tomi » 17. 10. 2008. (23:16)

nakon dužeg crtanja i mozganja izlazi "Raptor 600"
slika
tomi
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.