Ja imam vinč od 500 W i 50 m 6mm inox lanca, radi već godinama dobro. Prije sam ima na ovom brodu pocinčani lanac koji mi se svako malo zagropava jer je gavun plitki i široki pa se lanac slaže ka piramida a inox se samo "razlije" ka voda. To je osnovna razlika između cinka i inoxa.
Šta se tiče Pape i sidrenja na 60-70 m mora:
Koliko sam ja vidio do sada Pape ima vinč jako kratko na brodu tako da mislim da još mora dosta o tome naučiti. Ako nisam u pravu "oprosti mi Pape".Niko normalan se ne sidri glavnim sidrom na takvoj dubini. Ako se mora sidrit onda se koristi mačak ili slično sidro koje može izvaditi elektromotor od mlinca za kavu. Onaj ko se zna sidrit i ovako i onako nikada neće čupti sidro s dna vinčem ali to spada u neku drugu temu.
Za bar 95 % brodi s ovog foruma je dosta vinč 500 W i lanac 6mm.
Lanac 8 mm? Radi veće nosivosti ili više piza? Ako se neko boji da će šestica puknuti, garantiram da će mu osmica iščupati provu ili vinč.
Neko je napisa da je bolje lanac od 8 mm jer je duplo teži. Nije ali ni to nema veze. Ne virujem da se neko ide sidrit kad je more 5 ili 6.Tu ne pomaže ni lanac 20 mm.
Sve ovo govorim iz vlastitog 40 godišnjeg iskustva a ima sam brode od 4.5 m pa do 12 m. Svi su imali vinč osim jednoga.