Obavezna oprema brodice

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obavezna oprema brodice

PostPostao/la Gaso » 04. 03. 2009. (10:07)

josip je napisao/la:Pročitao sam obaveznu opremu, te me zanima dali u tu kategoriju bez kabine ulaze i manji gumenjaci( jer ima dosta opreme )

Gumenjak više od 5m, pada pod točku B, a manji od 5m pod točku A, na onom popisu.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la shusha » 20. 03. 2009. (22:35)

Ajde da malo konkretiziramo temu.

Adria 500 se vjerojatno registrira u IIIa kategoriju? Po certifikatu HRB-a spada u projektnu kategoriju C. Ima li u našim regulativama korelacije projektnih kategorija i područja plovidbe? Pitam sva ta pitanja jer namjeravam pripremiti papire za registraciju kod Lučke uprave Cres.

Nadalje, osim osnovnog motora namjeravam prijaviti i pomoćni. Mora li pri pregledu biti montiran ili je dovoljno da je u barci? Dotični je trenutno prijavljen kao pomoćni na starom plovilu? Treba li ga prije odjaviti sa starog?

Eto, konkretna pitanja.

Pozdrav, Tomislav.
Pozdrav, Tomislav.
shusha
New Entry

Tip plovila: Adria 500

PostPostao/la sinitram » 21. 03. 2009. (21:16)

Ljudi moji, nemojte me krivo shvatit ali iako nemam brod(barku) citam ovdi sta sve pisete i nemogu virovat sta je sve potrebno na malenom kaicu. Ajme oprostite ali teske gluposti. Iako bi i ja sam to sve nabavija da moram jer takvi su zakoni ali eto mora sam to napisat.
I onda prokusavam zamisliti nase dide i oceve prije pedeset godina kako su navigavali po moru bez gps-a i karata & sestara :D itd...
Ovo sve ide kvragu.
Izgubila se vjestina naviganja po filingu, kurenat, vitar, sinjali po kraju itd. Nekazem da je sa ploterima i gps-om lakse ali mislim da je u tome problem jer se previse oslanja na informacije. I onda se desavaju sr@**a po moru.
Sorry ako sam otisa sa teme, ali to mi smeta.

Pozdrav svima i puno srice novopecenim vlasnicima.
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la borro » 22. 03. 2009. (07:06)

Otišao sam neki dan u Marina store u Zg i kupio baklje, imaju ih, treba samo osobna i knjižica plovila. Ja sam imao samo osobnu i kupio 3 kom. :thumbup:
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la Trogiranin » 22. 03. 2009. (12:12)

U Emezzete u Kaštel Sućurcu ih možeš kupiti kako te volja i bez love na karticu ! :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Gaso » 22. 03. 2009. (12:55)

sinitram, ovi popis nije za kaič, koji može max 2NM od obale, nego za brod koji plovi ćitavim teritorialnim morem.
Ne mogu zamisliti, da plovim na nepoznatim području(za menne Kornati), gdje neznam svaki brak i otočič na pamet, pa da nemam karta, a nedaj bože da te uhvati magla, pa da voziš bez šestara, karta itd...., ili GPS-a, peljari, Info 101 su isto potrebni i koristni, ne predsavljam si kako bi turisti iz drugih zemalja znali kdje i kako se prijavit, kad sa brodom idu preko granice, odnosno dobit sve informacije, mislim da je dobro i koristno imat tako peljar, ko i Info kartu.
GPS nije baš potreban, ali ne predstavlja veliki trošak, na konačno cjeno broda, pa možeš to usporediti ko da imaš auto bez radia, koji za samo vožnju isto nije potreban. Za kaič imaš drugi popis opreme.

Ja sam uzeo rakete, pošto su bile jeftinije od baklja.

Shusha, ja sam sad odjavio Hondu 6 od moje elan pasare, pa ču je prijavit kao pomočni za B700. Nije mi se dalo reskirat, moguče probleme kod registacije.
Kod drvene pasare imam pomočni na brodu i nije montiran nego mi je u kabini, a vesla nemam. Kod kontrole su me pitali dali imam vesla, kazao sam, da imam pomočni u kabini, i nije bio prijavljen u papirima broda i nije bilo komplikacija. Tako da mislim, da bi mogao prebaciti motor bez da, ga odjaviš na starom plovilu, jer vjerojatno možeš brod registrirati i sa veslima, pa onda kad več imaš papire, baciš vesla i staviš pomočni, ali nisam siguran dali je to potpuno uredno, ali bit je OK za kontrolu, zato sam ja sad kod B700 prijavio i pomočni motor, jer uvijek sve ovisi od kapetanije do kapetanije i nekdje kompliciraju, dok nekdje mežeš registrirati svašta.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Jenny » 22. 03. 2009. (15:56)

Trogiranin je napisao/la:U Emezzete u Kaštel Sućurcu ih možeš kupiti kako te volja i bez love na karticu ! :wave:

Di u emezzete .
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la shusha » 22. 03. 2009. (17:44)

Pravila za statutarnu certifikaciju brodica i jahti u sebi sadrže odgovore na gotovo sva postavljena pitanja. PDF-ovi su tu:

http://cid-cc7cf51ccb68a73a.skydrive.live.com/self.aspx/PDF/Pravila%20za%20stat.%20cert.%20brodica%20i%20jahti,%20Odj.%201.pdf

http://cid-cc7cf51ccb68a73a.skydrive.live.com/self.aspx/PDF/Pravila%20za%20stat.%20cert.%20brodica%20i%20jahti,%20Odj.%202.pdf

http://cid-cc7cf51ccb68a73a.skydrive.live.com/self.aspx/PDF/Pravila%20za%20stat.%20cert.%20brodica%20i%20jahti,%20Odj.%204.pdf

Kategorija C je obalna plovidba, odnosno područja plovidbe IIIa, IIIb i IIIc (odjeljak 1).

U odjeljku 2. je sadržana propisana obvezna oprema, kao i dimenzije sidara.

Da li se Adria 500 registrira za području plovidbe IIIa ???
Pozdrav, Tomislav.
shusha
New Entry

Tip plovila: Adria 500

PostPostao/la Trogiranin » 22. 03. 2009. (17:50)

Jenny je napisao/la:
Trogiranin je napisao/la:U Emezzete u Kaštel Sućurcu ih možeš kupiti kako te volja i bez love na karticu ! :wave:

Di u emezzete .

Bilo je tamo di su djelovi za aute, konopi za vuču, kutije za prvu pomoć i pp aparati, akumulatori i slično. Ja lani kupija tri i pp aparat za gašenje prahom.
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la lupis » 22. 03. 2009. (19:26)

sinitram je napisao/la:Ljudi moji, nemojte me krivo shvatit ali iako nemam brod(barku) citam ovdi sta sve pisete i nemogu virovat sta je sve potrebno na malenom kaicu. Ajme oprostite ali teske gluposti. Iako bi i ja sam to sve nabavija da moram jer takvi su zakoni ali eto mora sam to napisat.
I onda prokusavam zamisliti nase dide i oceve prije pedeset godina kako su navigavali po moru bez gps-a i karata & sestara :D itd...
Ovo sve ide kvragu.
Izgubila se vjestina naviganja po filingu, kurenat, vitar, sinjali po kraju itd. Nekazem da je sa ploterima i gps-om lakse ali mislim da je u tome problem jer se previse oslanja na informacije. I onda se desavaju sr@**a po moru.
Sorry ako sam otisa sa teme, ali to mi smeta.

Pozdrav svima i puno srice novopecenim vlasnicima.

Razlika prije 50 godina i sada je "goooolema"!

Prije 50 godina barku je imao onaj koji se rodio na moru,kome je to u krvi,kome je otac,djed,pradjed neke stvari prenio...,neke nije ali
nakon 10 ponavljanja shvati i onaj najbedastiji!
Te barke kojima se tada plovilo nisu imale motore kao danas,da ti za pol ure odmakneš 15-20 milja od kraja!

Danas svatko tko ne zna gdje će s lovom ima brod,naviga u prvom koljenu,misli da sve zna a to ne znaju ni oni koji navigaju cijeli život !
Zato je dobro da je tako kako je jer nas ima svakakvih!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Gaso » 22. 03. 2009. (21:19)

Ne vjerujem da Adria 500 pada u grupu IIIa, mislim da ide u grupu IIIb, maksimalna udaljenost od obale 3NM, ko moje obije pasare od 5m.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 22. 03. 2009. (21:55)

Gaso je napisao/la:Ne vjerujem da Adria 500 pada u grupu IIIa, mislim da ide u grupu IIIb, maksimalna udaljenost od obale 3NM, ko moje obije pasare od 5m.

adria 500 spada u grupu B
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 23. 03. 2009. (15:53)

Gaso je napisao/la:sinitram, ovi popis nije za kaič, koji može max 2NM od obale, nego za brod koji plovi ćitavim teritorialnim morem.
Ne mogu zamisliti, da plovim na nepoznatim području(za menne Kornati), gdje neznam svaki brak i otočič na pamet, pa da nemam karta, a nedaj bože da te uhvati magla, pa da voziš bez šestara, karta itd...., ili GPS-a, peljari, Info 101 su isto potrebni i koristni, ne predsavljam si kako bi turisti iz drugih zemalja znali kdje i kako se prijavit, kad sa brodom idu preko granice, odnosno dobit sve informacije, mislim da je dobro i koristno imat tako peljar, ko i Info kartu.
GPS nije baš potreban, ali ne predstavlja veliki trošak, na konačno cjeno broda, pa možeš to usporediti ko da imaš auto bez radia, koji za samo vožnju isto nije potreban. Za kaič imaš drugi popis opreme.

Ma prika ja sam to ono figurativno stavija kaic. Ooo pa mi vec govorimo o skoro velikoj plovidbi, tu je vec potrebna oprema. A za gps, pa danas ga ima u mobitelima a da ne govorim o brodovima.
Neka nasih sestara i peljara....
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la hrki » 22. 04. 2009. (21:28)

Uvaženi shusha,
dakle svježe informacije nakon registracije Adrie 500 su slijedeće:
-definitivno IIIB
-3Nm od obale i od otoka
-pomoćni motor ne treba biti montiran na barci, ali ga likovi traže na uvid sa svim urednim papirima
-ja sam pitao što ako naknadno stavljam pomoćni, a veli majstor da dovezemo motor na uvid pa da se evidentira

hrki :eh:
prazne ulice moga grada, pitam se kamo dalje kamo sada, bez tebe sve jetako prazno bez tebe ništa mi više nije važno...
hrki
New Entry

PostPostao/la Gaso » 22. 04. 2009. (21:35)

Zaboravio sam još napisati, da mi je B700 registrirana u klasu III(12NM od obale). I još to, da ima moj prijatelj brodicu ispod 7m vodene linije, registrirano za klasu III, prvo mu je kapetan registrirao za klasu IIIa, pa ga onda pitao dali može za klasu III. Nije bilo nikakvih problema registrirati brod za klasu III, jedino trebao je imati obavezno opremo za tu klasu, onaj popis opreme koji sam ja stavio par stranica nazad.

Znači M700, Galeb, B600, Leidi 600 i slično, 100% možete registrirati na klasu III, ako imate pripadajuču obavezno opremo. Ova prijateljeva brodica je manja od M700.
Gaso
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.