Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
el passo je napisao/la:Kolega...za kabinu iznutra ne mora se zaje...sa gelom. Može top, ja bi osobno bijeli pa toniranje. Ovisno o nijansi koju želiš...bež...kapni oker žutu, sivo, kapni crnu. Za toniranje uzmem poliuretansku bazu. Daleko od toga, može i poliuretanska boja. Osobno sve farbam autolakovima, nautičke ne koristim. Ali autolakovi su rijeđi...komponenta je kao voda i ide 1:2 pa ti ispadne dosta rijetko...sa valjkom baca mjehuriće...kao da si prolio mineralnu. Ima aditiv protiv toga ako želiš nešto specifično po ton karti ili ralu. Nautičke ne bacaju mjehuriće.
Ako odlučiš za topcoat apliciraj ga kako je davor napisao
brankojurlin je napisao/la:el passo je napisao/la:Kolega...za kabinu iznutra ne mora se zaje...sa gelom. Može top, ja bi osobno bijeli pa toniranje. Ovisno o nijansi koju želiš...bež...kapni oker žutu, sivo, kapni crnu. Za toniranje uzmem poliuretansku bazu. Daleko od toga, može i poliuretanska boja. Osobno sve farbam autolakovima, nautičke ne koristim. Ali autolakovi su rijeđi...komponenta je kao voda i ide 1:2 pa ti ispadne dosta rijetko...sa valjkom baca mjehuriće...kao da si prolio mineralnu. Ima aditiv protiv toga ako želiš nešto specifično po ton karti ili ralu. Nautičke ne bacaju mjehuriće.
Ako odlučiš za topcoat apliciraj ga kako je davor napisao
Gelcoat i topcoat je ista stvar, s tim da topcoat ima u sebi parafina.
znači nema potrebe kupovati topcoat, nego se koristi klasično đelkot, s tim da se u zadnju ruku doda parafina.
Po meni najbolji izbor je temelj tipa hempel light primer ili nešto slično na bazi epoxya i završni 2k boja koja se koristi za farbanje auta
el passo je napisao/la: ok, onda nemoj kupiti topcoat koji je btw jeftiniji nego kupi gelcoat i skokni u apoteku po parafin...uzmi usput koju kunu i masku jer ga ne dijele besplatno.
U svakom slučaju bolje poslušati kemičara nego plastičara
brankojurlin je napisao/la:
Ako sam u krivu, molim da me ispravite
Evo jedna moja greška.
Kad sam počeo raditi sa plastikom nisam znao ništa i sad isto sam radio jednu površinu gdje je gelcoat bio oštećen i trebalo ga obnoviti.
Sad ja naravno kažem ko će se zajebavat sa parafinom i uzmem i gelcoata i važ topcoata.
Neznam točno koliko je bilo ruku ali recimo 2 ruke gelcoata i nakon tog ruku topcoata.
Sve ispalo lipo bajno dok nisam izbrusio i tad sam skužio da je površina kao u maskirnim bojama, jer je topcoat bio za nijansu tamniji od gelcoata.
Da sam radio samo sa gelcoatom(iz iste bačve) ne bi imao tih problema
el passo je napisao/la:U krivu nisi. Može se napraviti sa gelcoatom.
U ovom slučaju se radi o nanošenju premaza u kabini a ne na vanjskoj oplati broda.
Gel i top se prodaju u dvije varijante. Šprica i rulo.
Razlika u kemijskom sastavu gela i topa nije samo u parafinu
To što si dobio razliku...kako navodiš maskirno...nije jer si kombinirao gel i top. Razlika je zato jer nisi kombinirao isti ral...najčešći 9010. Bijeli top je najčešće nijansku svijetliji osim ako ne naručiš po ralu...dakle 9010 a nemaju ga svaki put na lageru.
Osim toga kod samog topcoata ako se radi na vanjskoj oplati potrebno je naručiti top sa uv zaštitom, pa će imati jednako dugo sjaj kao i gelcoat.
Za ljepši dojam, da ljepše ispadne može se topcoat razrijediti sa malo smole. Na taj način ti ga treba manje i ispadne ravnomjernije apliciran.
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.