Bazen za živu ješku

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Bazen za živu ješku

PostPostao/la zeezy » 16. 09. 2014. (21:48)

tajmer_pumpa.jpg
Pozdrav,evo da se i ja javim nakon duže pauze...tajmer za pumpu koji sam sklopio sa ebaya, ukupan trošak 50kn.
Može se namještat koliko radi i koliko pauzira pumpa. Meni radi 1min pa pauzira 3minute. U auto utičnicu se uključi pumpa a kleme idu na akumulator 12V.Dodan je i ON/OFF prekidač za kontrolu (gašenje/paljenje) cijelog sklopa.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zeezy
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 700

PostPostao/la zeezy » 17. 09. 2014. (08:23)

http://www.ebay.com/itm/12V-Cycle-Delay ... 3395681c95

Ovaj tajmer iz linka stiže iz Kine, ja obično naručujem sa britanskog ebay.co.uk jer mi brzo stigne jedino je malo skuplji
zeezy
New Entry

PostPostao/la zeezy » 21. 09. 2014. (21:20)

Update...Malo mi je bilo dosadno pa sam dodao potenciometar u sklop kojim reguliram/smanjujem 12V sa akumulatora a time i kako će jako pumpa raditi...
I sad jedno pitanje vezano za način pumpanja...ako netko ima onu pumpu za ozračivanje/nadopunjavanje bazena za živu ješku,recimo ja sam nabavio ovu
http://shop.unimar.hr/product/catalog/1 ... -jesku-12v
Dakle pumpa nije klasična potopna već sam zamislio da bi crijevima trebala vuć more u bazen na visinu od kojih pol metra.
Problem je da nesmije u crijevima bit zraka jer onda to neće funkcionirati. To sam mislio riješiti sa 2 plastična nepovratna ventila; jedan na početku usisnog crijeva u moru a drugi gdje drugo crijevo ulazi u bazen.
Na taj način bi u crijevima uvijek bilo samo more i kad se pumpa ponovo pokrene trebalo bi vuć bez problema. Naravno nisam to još isprobao zato i pitam za mišljenje ako netko zna.
Znam da se to može riješiti klasičnom kaljužnom potopnom pumpom koja bi imala nekakav nosač iza na zrcalu i bila uronjena ispod razine mora. Imao sam takav slučaj ali mi je pumpa nakon par panula zubatca crkla jer je ušla voda kroz dihtung impelera ili kod žica,pri panulanju od 1.5-2 milje na sat...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zeezy
New Entry

PostPostao/la dome » 21. 09. 2014. (23:35)

Imam ovakvu pumpu i probao sam to iskombinirati na tvoj način ali ne ide ........ Ova pumpa ne može vući vodu nego samo tjerati tj. mora imati stalni dotok vode odnosno mora biti stalno naplavljena. Nije bilo sreće dok nisam probio trup i montirao je prema uputama u santinu ispod vodene linije. Pozitivno je što kad je montirana po uputama radi i pri brzini od preko 20 čvorova.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la zeezy » 22. 09. 2014. (01:00)

hvala na odgovoru..tako sam nekako i mislio ali sam se nadao da će netko nać rješenje...
Jedino što mi je donekle uspjelo je da se pumpa uroni u more i upali da povuče vodu i kad se uspostavi protok onda se može ona izvadit donekle van mora a da usisno crijevo ostane u moru. Naravno nije idealno jer joj je prava namjena na zrcalu ispod vodene linije...
zeezy
New Entry

PostPostao/la Pape » 06. 10. 2014. (09:42)

...evo jedan ultrakratki video života u bazenu... 8-)

slika
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la bilo » 13. 10. 2014. (11:45)

Stavio sam ovde ... pa i jest za živu ješku!

gallery/pic.php?mode=large&pic_id=1409
gallery/pic.php?mode=large&pic_id=1408
gallery/pic.php?mode=large&pic_id=1410

Da li je neko ovo probao ... neznam kako da zovem ovo čudo ... ajde nek bude "vodna truba"? Dobio od prijatelja, montirao kako se vidi iz slike, a voda ide u bazen tek kod brzina večih od 15 NM. Da li je razlog visinska razlika - od "trube" do bazena (preko ograde) je više od metra (120 cm) il je posredi nešto drugo, neznam? Trebala bi voda ić i kod brzine panule ali ... ne ide!
80% SALE on Your Soul (grafit u Mostaru)
bilo
Old Senior Member

Tip plovila: Sessa Ocean 650, OptiMax 150

PostPostao/la ceko » 13. 10. 2014. (11:53)

Možda da je okreneš širim krajem prema napred?
edit: sad sam skužio da već je okrenuta, a da probaš drugo misto - možda je ovako u "zavjetrini"?
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la bananko28 » 13. 10. 2014. (12:26)

A ne znam dal bi trebala ic voda na maloj brzini. Zasto je ta cijev na obadvije strane otvorena? Inace za takve stvari se stavlja cijev u L. Probaj zacepit zadnju rupu pa ti na minimumu mozda bude tekla u bazen. Ovako samo prode kroz cjev na drugu stranu. Nego kakva ti je ovo naprava na motoru? Jel to za usporavanje plovila?
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Pape » 13. 10. 2014. (12:43)

...ova "truba" kako je zoveš i je namjenjena za veće brzine...za manje, more odozdola neće krenit put gore......cijev je konusnog oblika i širi dio pirje ide put naprid, a manji put nazad...i radi na principu da uljevom u veću cijev (širi otvor) pa skračivanjem promjera cijevi (uži otvor) se stvara tlak u samoj "trubi" i tako voda krene gore cijevi put bazena...

...kad bi ova zadnja bila zatvorena skorz...pri malim brzinama bi ti išla voda u bazen...ali kod većih...bi to šikljalo u bazen za popizdit...ko šmrk...
...e sad ili napravit sistem da moš na "trubi" regulirat tu zadnju izlaznu rupu u ovisnosti o brzini...ili jednostavno gore negdi na cijevi ili na samom bazenu ubacit jedan ventil kojim ćeš regulirat dotok mora...šta brže voziš...više ćeš pritvarat ventil...kad voziš sporo...otvorit ćeš ga do kraja....as simple as that...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la ceko » 13. 10. 2014. (14:42)

Trebalo bi probat da li bi funkcioniralo kada se zatvori uži kraj.. Nisam siguran da bi..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la porer » 13. 10. 2014. (14:53)

Ako je okreneš naopako (uži kraj naprijed) dok ploviš automatski vuče vodu van (u Medulinu sam to vidio kod jednog starog).
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Drago » 13. 10. 2014. (15:08)

To je napravljeno prije puno let, sluzilo bi za odsekavanje barke.
Slauf pod pajole,a truba na kavitacionu iza propele,napravil bi se podtlak koji bi vukal vodu .
Delalo je to i sa tomosom na manjim brzinama.
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la bilo » 13. 10. 2014. (15:11)

bananko28 je napisao/la:A ne znam dal bi trebala ic voda na maloj brzini. Zasto je ta cijev na obadvije strane otvorena? Inace za takve stvari se stavlja cijev u L. Probaj zacepit zadnju rupu pa ti na minimumu mozda bude tekla u bazen. Ovako samo prode kroz cjev na drugu stranu. Nego kakva ti je ovo naprava na motoru? Jel to za usporavanje plovila?

Da bananko ... troling ploća, evo malo više u temi

viewtopic.php?f=18&t=14047
bilo
Old Senior Member

PostPostao/la bilo » 13. 10. 2014. (15:16)

Pape je napisao/la:...ova "truba" kako je zoveš i je namjenjena za veće brzine...za manje, more odozdola neće krenit put gore......cijev je konusnog oblika i širi dio pirje ide put naprid, a manji put nazad...i radi na principu da uljevom u veću cijev (širi otvor) pa skračivanjem promjera cijevi (uži otvor) se stvara tlak u samoj "trubi" i tako voda krene gore cijevi put bazena...

...kad bi ova zadnja bila zatvorena skorz...pri malim brzinama bi ti išla voda u bazen...ali kod većih...bi to šikljalo u bazen za popizdit...ko šmrk...
...e sad ili napravit sistem da moš na "trubi" regulirat tu zadnju izlaznu rupu u ovisnosti o brzini...ili jednostavno gore negdi na cijevi ili na samom bazenu ubacit jedan ventil kojim ćeš regulirat dotok mora...šta brže voziš...više ćeš pritvarat ventil...kad voziš sporo...otvorit ćeš ga do kraja....as simple as that...

Ovo bi moglo funkcionirat ... probat ću i javit!
bilo
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.