Koji vinč ... i da li lanac ili špag

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la amiklic1 » 15. 03. 2010. (09:24)

a šta misliš, oće li na ovako malom brodu, prije puknit i iščupat se bitva il' konop 16-20mm?

pogotovo na "tvornički" postavljenim bitvama.

Prekidna čvrstoća lanca debljine 10mm je 5 tona, a poliamidnog konopa 16mm je 5,6 tona.

Neću ti proturječit' al' matematiku ne mo'š zaje_at ;)
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la riberer » 15. 03. 2010. (09:31)

Ako smijem postaviti pitanje ...

Mislite da je ova diskusija, mislim na vinčeve, lance, konope i bitve (zadnje dvije, tri stranice) u pravom topicu?
Samo za temu Gull 745 ili bi to moglo biti korisno i kome drugome?

Oprostite na smetnji!
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la oneeyed » 15. 03. 2010. (09:42)

riberer je napisao/la:Ako smijem postaviti pitanje ...

Mislite da je ova diskusija, mislim na vinčeve, lance, konope i bitve (zadnje dvije, tri stranice) u pravom topicu?

Oprostite na smetnji!

Dokon pop jariće krsti ...
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la amiklic1 » 15. 03. 2010. (09:51)

riberer je napisao/la:Ako smijem postaviti pitanje ...

Oprostite na smetnji!

pa u pravu si. zapravo, odnosi se na Gull 745 utoliko jer smo počeli s Lupijevim pitanjem o tome koji winch stavljam i par postova oko toga, a proteglo se nadaleko i naširoko.

Možeš od OT-a stavit u posebnu temu. Al' mi ti vilimo sve u jednoj, lakše je pratit :lol: :lol:
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 15. 03. 2010. (15:07)

Amiklić,to je tvoj brod i radi po svojem,ja osobno imam Istranku i do sada sam gubio sidra zahvaljujući konopu,jednostavno ti se na dnu ili prereže ili oslobodi trenjem po kamenu.Ja i dalje imam konop jer mi je lanac pretežak za Istranku,da imam veći brod dobro bih razmislio.Ovo ti je samo orjentacija da si razmisliš o još jednom sapektu(osim matematike).Alan Hayles je vrhunski stručnjak(respektiram) ali nije uračunao sve sile prirode,nije samo vjetar problematičan.
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la teranavis » 15. 03. 2010. (15:11)

ma vrag ce ti sidro kad imas novog yanmara ....bil sio sad doma na sidru i previse ....sad se treba raspeljivat ...samo gass :thumbup:
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la Gaso » 15. 03. 2010. (16:00)

josme je napisao/la:Amiklić,to je tvoj brod i radi po svojem,ja osobno imam Istranku i do sada sam gubio sidra zahvaljujući konopu,jednostavno ti se na dnu ili prereže ili oslobodi trenjem po kamenu.Ja i dalje imam konop jer mi je lanac pretežak za Istranku,da imam veći brod dobro bih razmislio.Ovo ti je samo orjentacija da si razmisliš o još jednom sapektu(osim matematike).Alan Hayles je vrhunski stručnjak(respektiram) ali nije uračunao sve sile prirode,nije samo vjetar problematičan.

Stavi 3m lanca i onda dalje konop, ako dižeš na ruke, tako imam ja i nikad problema.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

Koji vinč ... i da li lanac ili špag

PostPostao/la amiklic1 » 15. 03. 2010. (16:08)

josme je napisao/la:Amiklić,to je tvoj brod i radi po svojem,ja osobno imam Istranku i do sada sam gubio sidra zahvaljujući konopu,jednostavno ti se na dnu ili prereže ili oslobodi trenjem po kamenu.Ja i dalje imam konop jer mi je lanac pretežak za Istranku,da imam veći brod dobro bih razmislio.Ovo ti je samo orjentacija da si razmisliš o još jednom sapektu(osim matematike).Alan Hayles je vrhunski stručnjak(respektiram) ali nije uračunao sve sile prirode,nije samo vjetar problematičan.

nije uračunao?

npr., u toj knjizi govori da je u periodu od zadnjih sedam i po mjeseci ukupno sidrio 129 dana (od mogućih 228), i to na 61 različitom sidrištu. Mislim da je taj barba mislio na sve.

Mislim da je ovo naše sidrenje mačji kašalj za ono što se koristi na Karibima i slično. A i uvjeti kod njih znaju bit puuuno gori.

Ovo za odvezivanje mi nije jasno. kako ga vežeš kad se odveže? napravi onču i ne boj se. S druge strane, pad metara predlanca siguran su jamac da se neće konop baš tako lako zapet za grotu i isparat. čak i da zapne, koja je šansa da pukne?

Puno sam razmišljao o tome, i mislim da je danas "lanac standard" zato jer ljudi vide lanac kod drugih (mogli bi pričat o iskustvima tih....), i onda zaključe da je lanac čvršća stvar od konopa. A nije.

Opet kažem. Sve konope, pa tako i sidreni, triba prigledavat i po potrebi promijenit. Al' ne samo kraj koji izgleda potrošen, nego cijeli konop. Oni kojimqa život ovisi o tome (sportsko penjanje) davno su mi utrali to u glavu. I po tome se ponašam.
Jer najgora su ona oštećenja koja ne vidiš'. Za ona vidljiva je lako, topga se i glup boji.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 15. 03. 2010. (16:09)

Gaso je napisao/la:

Stavi 3m lanca i onda dalje konop, ako dižeš na ruke, tako imam ja i nikad problema.

Zašto na ruke? pa barbotin wincha prima i lanac i konop bez problema. Istina, ne svaki, al' to triba pazit kad se kupuje.
amiklic1
Old Senior Member

Re: Koji vinč ... i da li lanac ili špag

PostPostao/la josip » 15. 03. 2010. (17:59)

još jedan dobar, upraksi iskušani i potvrđeni sidreni "patent" koji će pomoći nautičarima s malim brodicama i bez električnog vinča za podizanje teškog sidrenog lanca:DODATNI OLOVNI UTEG od cca 10 kg !

To malo čudo je izuzetno je djelotvorno ! Nakon sidrenja se po konopu-sidrenjaku spušta mali 10-kilski olovni uteg. On visi na "kotaču" (rasklopivi jedriličarski koloturnik - ima ih u svim katalozima!), a spušta ga i kasnije vraća natrag tanka dodatna uzica. Valja ga spustiti što dalje, prema sidru. Ako je moguće - i do polovice dužine sidrenjaka. Njegova uloga ? Priteže sidrenjak prema dnu, ostvaruje povoljan kut sile što djeluje na rudo sidra - zapravo: djeluje isto kao i lanac ! Ali - s utegom je puno lakše baratati. Kod vađenja - prvo se konopčićem izvuče uteg, a tek zatim i sidro.

Članak o sidrenju Nove burze NAUTIKE
josip
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 15. 03. 2010. (18:07)

Ajde Riberer miči ovo, gadimo mi temu :lol: :lol:

Baš maloprije sam s broda. Majstor tapecira unutrašnjost.
Ma bit će ko curica.
Ako kome treba ovde oko nas, mogu ga preporučit ko jako dobrog i iskusnog, uz umjerenu cijenu...

Nažalost, zbog previše posla nema šanse da nešto na brodu napravim do ponedjeljka.
Al' lovica koja će kapnit platit će za sve šta je ostalo napravit :-)
(uvik nešto dobiješ, nešto izgubiš)...

jebate komplikacije. Tek sad vidim da odjednom pišem u dvi teme. majko mila...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 15. 03. 2010. (18:52)

Svi ste u pravu!! :D :D :D
Samo konop ili samo lanac ili konop i lanac za sidrenje je OK, bitno da drzi!
A sad ici sidriti istranku sa 50 kg lanca i slicno, ma dajte molim vas! Pa ja bi je usidrija sa fireline upredenicom i bovanom! :lol:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Jenny » 15. 03. 2010. (19:09)

sinitram je napisao/la:Svi ste u pravu!! :D :D :D
Samo konop ili samo lanac ili konop i lanac za sidrenje je OK, bitno da drzi!
A sad ici sidriti istranku sa 50 kg lanca i slicno, ma dajte molim vas! Pa ja bi je usidrija sa fireline upredenicom i bovanom! :lol:

:thumbup:
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la pomorac » 02. 04. 2010. (10:43)

Dobra je kombinacija lanca i konopa, samo je nepisano pravilo da bi lanca trebalo biti najmanje kolika je dužina barke
pomorac
Member

Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la macan » 05. 12. 2012. (23:13)

josip je napisao/la:DODATNI OLOVNI UTEG od cca 10 kg !
Kod vađenja - prvo se konopčićem izvuče uteg, a tek zatim i sidro.

ovo je staro, ali mene sad zanima
josipe, josipe ccc...to je odlično rješenje :thumbup: , ali...dragi moj...konopčićem, konopčićem! dići 10kg :wtf:
nabavio sam polovni vinč, može i konop, mislim da ću ga sam ugraditi :lol:
s njim sam dobio i lanac, ali nisam odlučio što ću staviti

ljetos sam bio usidren kraj nekih Slovenaca, imaju lijepi Nimbus ili nešto slično i u razgovoru su mi rekli da ih je neiskusne, uhvatila bura između Krka i obale, riknu im je motor, pa su spustili sidro s lancem koji je odmah puka...
iz Zenice vratio se ja
macan
Member

Tip plovila: fjord 25

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.