Elan 401 - montaža pomoćnog motora

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Elan 401 - montaža pomoćnog motora

PostPostao/la pecho » 19. 11. 2013. (10:18)

el passo je napisao/la:Već sam bio stavljao slikice svog bivšeg fishermana od 4m sa yamahom 40 i tomosakijem. Bili su povezani jednom inox štangicom odpozadi, a tomosaskiju sam dodatno stavio komandu gasa koja mi je bila pod nogama tako da sam ga mogao fino uštimati i izbjeći probleme vraćanja gasa.

Možeš li iskopati link na taj post?
pecho
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401, T18

PostPostao/la el passo » 19. 11. 2013. (13:36)

street je napisao/la:pitanjce..
ako imam na barci motor na komande, te stavim dodatni pomočni na lijevu stranu krme, da li može biti u centru da ide ravno a upravljam volanom od glavnog motora?

U globalu teško, uvjek je više okrenut na jednu stranu da bi imao pravac ravno, pogotovo jer se nalazi sa strane, no iako je tako sve jedno možeš upravljati sa glavnim motorom makar ta upravljivost nije velika...treba mu više vremena da reagira...pa za panulu...ovisno o terenu na kojem radiš često nije dobra opcija. Recimo kad vučeš za šure onda ti je super jer radiš veće krugove po dubljem ali za kalamare uz kraj teško

pecho je napisao/la:Možeš li iskopati link na taj post?

Ako imam koju sliku u photobucketu pošaljem ti večeras

josme je napisao/la:Ma stavi električni za panulanje i nemaš problema..... :wave:

Ovo bi za elana i kraće panule vjerojatno bila najoptimalnija opcija uz najmanju incvesticiju
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la plavo_more » 19. 11. 2013. (18:25)

Jako poučan video! Jeste li opazili kakvu tehniku koristi? I' GPS-om registrira sve što se prethodno događalo. Trajektorije mu pokazuju ranija putanja, a oznake mu pokazuju gdje je bila koja grota i gdje se nešto ulovilo. Ješku je vukao cca 1m iznad dna (10m). Tokom snimanja kretao se područjem u kojem je ranije bilo više riba. Malo mu je bilo trgnulo ali nije reagirao jer je pretpostavljao da je, ili zapeo za neki vrh grote ili za neku vrečicu. Priča da je prethodnog dana bio dobrano zapeo i izgubio i olovo i ješku. Kada je izvukao ješku, bila je malo ukrznuta ali još uvijek živa. Bio je zapeo za travu. Ponovno ju bacio u more ali je rekao da će morati promjeniti ješku s jednom friškom jer ih ima dovoljno (živih). Ono što je kasnije ulovio na dubini od 20m bio je zubatac od 2,5 kg.
plavo_more
Member

Tip plovila: Šket081

PostPostao/la pecho » 19. 11. 2013. (22:24)

slika

Ne znam da li ovakav nosač odgovara za Elan 401 s obzirom da ima nisku krmu (ovu gornju capicu treba zakačiti negdje). Možda će ipak fiksni nosač biti sigurnija opcija.
pecho
New Entry

PostPostao/la josme » 20. 11. 2013. (16:36)

Danas sam bio svjedokom što znači staviti dva motora na krmu 401...nakon jučerašnjeg nevremena brodica se napunila vodom i nagnula se na krmu te je tako i potonula,pošo tamo nema neke dubine virio je dio pramca iz vode a vlasnik je pokušao povući brodicu do obale ali nije uspio...zaljepila se za morsko dno(naopačke) "ko taksena marka".
poučak: ...ne ostavljati oba motora na brodici....
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la plavo_more » 20. 11. 2013. (18:52)

Šećem po senjskoj luci i tamo drvena barka pluta na vezu s tomosom na krmi. Čujem razgovor dvojice: prvi, ja mislim da je ovu lađu napunilo olujno more; drugi, ma nije to, ovi ovdje namjerno potope barku da bi drvo nabubrilo.
plavo_more
Member

Tip plovila: Šket081

PostPostao/la pecho » 21. 11. 2013. (22:32)

Rexi je napisao/la:dajte, ovo su besmislice :mrgreen:

brod ima 100kg a vi mu ocete stavit tomi od 18ks + 4ks... vise ces potrosit benze jer vuces tomi i nosac uvjek nego sto ces ustediti ako panulas sa 18icom.

+
gotovo, zasigurno ce ti se brod potpit na ovim zimskim kisama.
ja sam imao tohatsku 18 na njemu pa se znalo zadesit da idem ujutro u 4ipo praznit vodu i bilo je za dlaku... mogu si mislit da ima jos 10kg dodatnih. jos sam ja imao i korito iza, neznam dal si si to napravio... nadam se da jesi

Nemam korito iza, ako misliš na "kadicu" između zadnje klupe i krmenog zrcala. Da li ima netko link/fotografije na idejna rješenja za tu nadogradnju na Elanu, pa da složim to prije sezone?
pecho
New Entry

PostPostao/la pecho » 15. 12. 2013. (20:03)

Zahvaljujući nostromu kadica se montira na krmu.

Pomoćni T4 mi je kratka noga. I dalje ne znam da li da idem s fiksnim nosačem (koji su jefitniji i lakši), ili s pomičnim. Kod fiksnog me strah da neću pomoćni motor moći nakositi (dok vozim s glavnim)jer je krmeno zrcalo na boku više od srednjeg dijela.

Ima li netko iskustvo iz prve ruke, savjet?
pecho
New Entry

PostPostao/la Rexi » 15. 12. 2013. (20:34)

joj joj, potopit ces se.

nizak je to brod. nadam se da sam u krivu... al imao sam taj brod jako dugo.
njemu je svaka kila bitna.

al dobro, zanemarujuc tu moju filozofiju, ja bi stavio pomicni inace ce ti pol motora stalno bit u moru.

osim toga, nadam se da si pojacao krmu... jer je njima uobicajeno da istruli daska na krmi.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la pecho » 15. 12. 2013. (21:29)

Hvala Rexi, treba biti oprezan naravno. Kad idem na panulu onda ću biti uglavnom sam ili + 1, tako da mislim da se nećemo lako potopiti. Moj Elan ima vanjske komande na prvoj trećini brodice, sidro i rezervoar su ispod prove koju sam dogradio, tako da ima neke protuteže.

Zimska cerada je u izradi, tako da ću pom. motor skidati s krme kad me nema na dulje....

Mislim da ću u svakom slučaju probati, ako se ispostavi da je prerizično jednostavno sve razmonitram i odustanem :)
pecho
New Entry

PostPostao/la nostromo » 15. 12. 2013. (23:24)

Pecho, sritno!
Pazi s 2 motora, imas kratku osovinu! Meni je krma podignuta, pa isto kad šijan i kad ima vala u krmu triba paziti. Ima san doma 4 olovne cigle (koje san tija stavit u provu i micati po potribi) s ukupno 60 kg olova ali mi cigići ukrali kad su odnosili staro željezo :roll:
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la pecho » 10. 01. 2014. (19:56)

Kadica je montirana. Od nostromove kadice je moj prijatelj meštar napravio kalup i izradio novu lijepu kadicu s odvodom od mesinga.

Ako nekom treba ovako lijepa sjajna :) kadica za Elan 401, pošaljite mi PP da vas spojim s meštrom.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pecho
New Entry

PostPostao/la ježinac » 14. 01. 2014. (18:17)

Ovo je stvarno lijepo ispalo :thumbup: Valjda ćemo se sresti negdje na panuli oko Vira
ježinac
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: pasara555 yamaha 40+malta 3

PostPostao/la karamba » 28. 02. 2014. (16:06)

el paso je imao dodatne spojlere pa bi tu mogao doć pomočni al na običan elan 401 stavljat još i pomočni motor :crazy: mislim da je jednostavnije vezat sidro oko vrata i s rive skočit , učinak je isti samo če te s elanom dulje tražit ;)
ja imam jedan motor hondu 10 ne elanu 401, i već sam malo dobio sjede kose i na kraju sam ga izvadio preko zime jer je bilo ili ga izvadit ili ić malo na rab pa sam ga izvadio . To je barka dizajnirana da plovi tj. pliva bez motora ili da čuva vez, ukoliko ga se misli vozit mora se imat dugogodišnjeg plovidbenog iskustva i kad ga se jednog dana riješiš utjeha je da koji god drugi brod kupiš nečeš falit pa barem i sandolinu .
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Rexi » 28. 02. 2014. (17:19)

dobro je i veslat s njime, provjereno ;)
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.