Brodogradnja i radnici koji grade brodove

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Brodogradnja i radnici koji grade brodove

PostPostao/la unije » 24. 07. 2008. (14:00)

Gaso svi turski brodovi što su dovedeni u rh u zadnje vrijeme su kvalitete ajme tebe. ne znaš što je gore drvo ili metal, a mislim na ove manje do 30 metara.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 24. 07. 2008. (14:07)

Daj Unije smiri se,na jedna vrat nutra,na druga vrata van!Ko će te ulovit!
Da,to sam i ja htio reć,ti turčini su malo leđeri u odnosu na naše i pogotovo brodove sjevernoevropske proizvodnje.
Ove plivarice njihove koje su preplavile Jadran u zadnje vrijeme su sve trebale ić na dodatna pojačanja jer ne zadovoljavaju naše regule,za razliku od onih "rusa" koji je da izgledaju nikako ali su tenk prema turcima!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la amiklic1 » 24. 07. 2008. (14:18)

Bogme ste se raspisali...

Moj stav je isto takav da ako ti ne paše, minjaj firmu.

Osobno sam otvorio jedan obrt i jedan d.o.o. (tek registriran), i nisam nikad imao problema s naplatom, lovom...
Sve je to relativno malo, al' dvi familije mogu živit' od toga bolje nego da radim kod gazde.

A većina misli da s privatnim poslom možeš odmah kupit terenca, ovo, ono...
To nas i jebe najviše, pa zato toliko malih firma i biva zatvoreno.
Moj osnovni cilj je bila plaća od cca 7000 u privatnom poslu, da malo podignem standard (s 6000) u odnosu na vojsku.

I to je itekako ostvarivo, i to s puno manje posla, bez terena, bez noćnih dežurstava,
bez mirovnih misija i Afganistana ;) .

Al' nećemo svi tim putem. Mora netko i moj brod izlit u Grebena. To neću sam. A taj mora tamo i radit.

Prije sam bio u vojsci, i to 14 godina. I sam znam kako mi je bilo.
Ako mislite da je to super, državna plaća itd., ok, nek svak prova za sebe.

Meni je svanulo kad sam postao svoj gazda. Imam više brige, ali i to je kako se uzme. Zato bolje i živim.

Mislim da naš svit nije svjestan svoje vridnosti, pa zato ne idu u privatnike nego rade za poslodavce.
Zapravo, možda i jesu svjesni, pa baš zato i ne idu :lol: .
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Gaso » 24. 07. 2008. (14:32)

Unije, Lupis:
Pa sigurno ima razlike između proizvađača i kod njih, ali skoro siguran sam da se u Jadran uvozilo jeftinije brodove, pošto su "kao" domači preskupi, jer svatko hoče nešto uštedit, pa onda znaš kakva ti je kvaliteta onda. A za pravi brod nema ni u Turskoj ni u čitavoj Europi pravog drva, pa sad ko štedi stavi neko lokalno drvo, baš sad u slobodno vrijeme čitam neku stručno literaturu o drvenoj brodogradnji, pa ima samo u odabiru drva za poludit napisanog. Pa ako pogledaš cjene Turskih guleta u "kitu", oni ti naprave brod od 18m za 160 000€, zavisi o tehnici stavljanja oplate, pa ako ideš pogladat koliko košta najbolji material koji se može dobit, onda bi to bilo samo za material broda.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la primorac » 24. 07. 2008. (14:52)

Malčice ću skrenut s teme, dakle kod brodova 18 i više metara, drvo zasigurno gubi trku sa željezom, a tu je već u igri škver i "prava" brodogradnja. I plastika igra kod jahti, naravno. Ne znam tko je prije već napisao, ali evo prenosim riječi ljudi koji rade manje brodove:
Isplatna je gradnja plastičnih brodica u kitu, sve je drugo muka i pokora. Dakle što viši stupanj izgradnje u plastici (tu mislim na što više kontraštampe) manja je cijena i lakše održavanje. Mislim da je ovo praktično i realno. Uz ukrasne elemente od dobrog drva, ti su brodovi i lijepi.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Gaso » 24. 07. 2008. (16:24)

Još više isplatana je izrada kalupa + kombinacija dezajniranja brodice, sve ostalo je fizički posao, kad jednom imamo dobar dizajn i kalup napravljen na CNC, kako treba, ljivanje nija baš neko znanje(opet tu još večina valjkom plastificira :D ), to može skoro svatko radit, u kini, indiji, ...., tamo ti ljudi isto rade za 5€. Ko neče imat svoj razvoj kod brodica, radit če brodove vrlo kratko. Puno pametnije mi se čini kako ima uređeno WaveBraker, to je pravilna odluka.
Kao primjer mogu navest, našu firmu SeaWay, koja pravilno razmišlja, imaj svoj dizajn, rade zadnjom tehnilogijom na CNC, i trup im ni od mate i poliestera, to je več prošlost. I kod stručnosti u dizajniranju jedrilica su brača broj 1 na našom području, sed če još preuzet Elan. Treba uvijek raditi proizvode, za bogatu populaciju, tamo se može više zaradit, jer svi oni žele imati custom made, a ne neko serijsko plovilo.
http://www.seaway.si/
Ako uzmemo npr. brodicu Navigo 33, ljepa, nemam šta reč, ali ja nikad nebi ušao u ovaj biznis, iz razloga koje sam več naveo. Isti problem je bio kod Nerezine, nekad su još radili drvene gajete, a sad samo ljivaju plastične brodice i bave se servisom brodica.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 24. 07. 2008. (16:39)

Amiklić1,srećom nisi ni bedast ni onaj iz tvoje zadnje rečenice,inače bi se uvridio na moje izjave! ;)
Čudim se sebi da sam opet ušao u ovo!

Jebeš ove socijalne teme na ovom forumu,ajmo se mi zajebavat!
Zadnja izmjena: lupis; 24. 07. 2008. (17:23); ukupno mijenjano 3 put/a.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Gaso » 24. 07. 2008. (16:53)

Ako sam pravilno shvatio Laminatora, možda ti razmšljaš o vlastitoj proizvodni na području nautike. Samo se ti drži servisa i popravka brodica, mislim da za vrijeme sezone ima tu posla koliko očeš, svi majstori su zasjedeni, pa je zato i cjena popravka dupla. To mislim da je isplatlivo i drago mi je što neki razmišljaju i imaju ideje o svojoj obrti, mnogo ljudi se samo bune a u stvari nemaju nikakvih ideja.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 24. 07. 2008. (17:04)

Ajmo malo off topic, daj mi Gašo reci, kakve su cijene u Mežicama gel akumulatora, naime za sada stavio sam samo startni mariborski od 100 Ah,
a u budućnosti bi dodao jo jedan deep cycle, pa ako možeš saznati cijene, daj javi.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Gaso » 24. 07. 2008. (17:15)

koliko je meni poznato, TAB u Mežici ne radi gel akumulatore, ali nisam baš 100% uvjeren.
Oni akumulatori koji se nekad prodaju "kao" gel akumulatori, ti su u stvari AGM akumulatori, TAB MULTIDRY
Največi koji se tamo proizvodi za maloprodaju je 90Ah. Nemožeš direktno kupiti akumultore u tvornici nego samo kod njihovih prodavača.
Evo ti jedan na internetu, pa pogledaj malo.
http://www.akubat.net/category_items.php?category=29
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 24. 07. 2008. (20:52)

sad kad nam EU ukine brodogradnju vidjećete malih škverova na sve strane samo će šefovi i vlasnici biti stranci. deseci iljada šta radnika šta kooperanata adio...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 24. 07. 2008. (21:41)

Evo, malo off topic, ali kad se radi o kvalietnim brodovima, ovaj barba ima šta za reć cilom svitu. I Hrvatska Čigra je rađena po njegovom nacrtu.

http://www.bruceroberts.com/
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Gaso » 24. 07. 2008. (22:40)

Ma trebaš malo čitat woodenboat forum, šta oni misle o njegovim nacrtima, nije to to, večinom stich&glue tehnika a brodovi su ko neki nederlanski za rjeke i jezera :D
Tehnika ljepljenja epoksiem je malo upitna, pošto spoj gubi 60% snage na temperaturi od 50˚C, ako brod obojiš na crno to se brzo dogodi. Nakon 10 godina upotrebe pokazale su se mane epoksia kod spojeva, to ti govori Larry Pardey u svojoj knjizi, on je uradio svoj prvi brod kombinaciom epoksi-drvo, a na kraju je tužio west system proizvađača. Drugi brod gradio je bez epoksia.
Pogledaj šta su napravila brača Jakopin iz Slovenskog Seawaya do sad za tuđe proizvađače, do 2006. se izgradilo 42000 brodova po njihovim nacrtima, a njihovi vlastiti brodovi su od 5 miljuna € nadalje.
http://www.seaway.si/tables/?m0=6
Njihov vlastiti:
http://www.youtube.com/watch?v=shiDV9qViqo
http://www.youtube.com/watch?v=yL4HU4Ta ... re=related
svi njigovi modeli:
http://www.shipman.dk/
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 25. 07. 2008. (05:55)

Jakopin je uvijek radio kvalitetno. Znam ih još od malih nogu. A by the way i na ovim prostorima bi bilo projektanata da država ima volje olakšati ljudima posal...U konačnici ispada da je lako projektirati i proizvesti brod, a teže prodati. Sječaš se Gaso kad je Puh osvojio svjetsko s elanom kako je krenula prodaja ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 25. 07. 2008. (09:46)

Da promocija uvijek treba za prodaju, ali ako pogledaš kakva je izrada Impressiona od Elana, tu mislim na stolarijo unutra. Bio sam na čarteru prije dvije godine, pa nam vlastnik pokazao griješke koje je reklamirao, pošto se meni jako sviđao brod izvana, pa smo počeli razgovarati i na kraju je kazao, da nije očekivao tih greška od Elana. Trenutno je pala kvaliteta elanu. Brača Jakopin, sta več toliko poznata da im nije problem prodat svoje brodove, u nekom intervjuju kazao je za 5 godina potpuno zasjeden.
Slažem se, da treba prodat proizvod, ali dobar proizvod je pono lakše prodat, pa smo opet na početku kod dizjna. Ja sam mišljenja da ti danas svatko može proizvodit, kupi strojeve, skapira tehnologiju, tu je samo bitna cjena struje...., ali napravit nešto novo to je druga priča. Pa to ti je slično, ko bi netko napravio neki novi ultra super galeb, kojih ima neznam koliko, to če se teško prodat, ima sličnih proizvoda koliko očeš, nije to ništa novo. Pa ako pogledaš samo tehnologiju izrade, npr. moderne brodogradnje, Na stranici od Seaway imaš njihov CNC stroj za izradu trupa, to sve radi robo, a ne žene sa valjcima, a onda usporediš one slike koje su nekad bile na forumu, od neznam koje firme ili Zanzini ili neke druge, kako tamo ide brodogradnja, i kakva im je radiona. :D
Gaso
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 6 gostiju.