Evo da i ja dam doprinos..
Sidreni konopi vrlo rijetko pucaju radi tezine, u vecini slucajeva pucaju na spojevima sa sidrom ili bitvom. Izbrazdaju se ili se "zapale" od trenja a onda vrlo lako pucaju.
Onda, debljina konopa nije presudna vec materijal od cega je napravljen. Evo primjera .. ja na svom tankeru imam konope debljine 40 milimetara i nosivosti 45-50 tona. Cime kad su nove su rastezljive i odlicno amortiziraju ali nakon jedno godinu dana se izvucu tj, nemaju vise lastike e onda nastaju problemi jer se konop izvlaci sa bitvi i stvara se uzasno trenje. Ja sam se par puta opeka dobro na konope.
Ako se mene pita bitnije je da je konop u dobrom stanju i dobro zasticen na sidru anelom ili radancom, pa radije minjat konop svake godine ili dvi zavisno o koristenju konopa. Dobro je i kad se konop izvuce na kuvertu polit ga malo slatkom vodom, dosta se produzuje vjek trajanja.
Mislim da netriba pretjerivat sa debljinama konopa, u vecini slucajeva ako sidro i zapne izvuce se sa motorom a dobro je imat i "kolac".
A ako se dogodi da uvati nevera ali bas ono u pravom smislu rijeci onda se nikad nesidri nego se ide provom u vitar i brzinom da se moze upravljat (najmanjom).
Na konope djeluje i UV zracenje tako da se nikad ne ostavljaju konopi izlozeni suncu i konop se slaze bez velikih gropova.
eto toliko od mene....
I za kraj sidrenje je znanost a najmani problem je uvik konop