Sidrenjak

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Sidrenjak

PostPostao/la Pape » 14. 05. 2012. (14:33)

COGI je napisao/la:Pape sve stoji....ALI....kad nemoš uteć,kad nema izlaza....dobar konop i dobro sidro....glavu spašava....doslovce....iskusio,pa zar nisi vidija da sam posidija skroz.... :crazy: :thumbup: :wave:

...a Cogi, sad mi tek nije jasno ni'š...imaš debelog i dobro sidro...i opet posidija... :mrgreen:
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la ceko » 14. 05. 2012. (17:15)

Pape je napisao/la:...10-tka je više nego dovoljna za 6m broda <1500kg... a za neveru bitnije je imat dva sidra nego jedno sa debljim konopom...

Nije.. I bolje je imat dva sidra sa debljim konopom nego jedno sa tanjim.. :eh:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la som » 14. 05. 2012. (19:14)

Šanse da pukne konop koji ima rastezljivost 20 % i prekidnu čvrstoču od 2500 kg kojim bi bio vezan brod težine ispod 1500 kg su ravne nuli.10 puta su veče šanse da iščupa bitvu ili da pukne anel. Moš ti i kaić vezat s konopom od 5 cm promjera pa češ nač jedan dan samo bitvu.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la saša šverko » 14. 05. 2012. (19:49)

sa debljim se lakže dela i ne pila ruke kod dizanja-a i za oko i dobar san je bolji deblji i dovoljno dugi ;) :thumbup:
saša šverko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 710 yanmar hm 35 hp kvar.plas.4.10

PostPostao/la ceko » 14. 05. 2012. (21:38)

saša šverko je napisao/la:sa debljim se lakže dela i ne pila ruke kod dizanja-a i za oko i dobar san je bolji deblji i dovoljno dugi ;) :thumbup:

Ma ne.. Nemaš pojma ;) ! Dvanaest će ti izvaliti bitvu, a desetka je taman :crazy:... Ajde šta filozofirate, jednostavno niste u pravu i točka..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la som » 14. 05. 2012. (22:07)

Stručnjak kome je na brodu od 1300 kili puka konop od 10 mm.
Moš vikat koliko hočeš da si u pravu ali teško češ tu nač brod koji triba 14 mm ili više.

http://www.aspar-rigging.hr/konopiSpecijalni.html
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la ceko » 14. 05. 2012. (22:18)

som je napisao/la:http://www.aspar-rigging.hr/konopiSpecijalni.html

Šta bi ovaj link sad treba dokazati :wtf: ? Ovo mi govori kako i sam sumnjaš u to šta pišeš i da tražiš slamku za koju bi se uvatija.. Ja bi stavija deblji, a vi stavite koji hoćete :wave: :thumbup: ! Ćao..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 14. 05. 2012. (22:40)

Evo jedan link.. Obrati pažnju na prvu rečenicu :o .
viewtopic.php?f=8&t=10146
Kako li je puka taj konop :problem:?
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la COGI » 14. 05. 2012. (23:10)

som je napisao/la:Šanse da pukne konop koji ima rastezljivost 20 % i prekidnu čvrstoču od 2500 kg kojim bi bio vezan brod težine ispod 1500 kg su ravne nuli.10 puta su veče šanse da iščupa bitvu ili da pukne anel. Moš ti i kaić vezat s konopom od 5 cm promjera pa češ nač jedan dan samo bitvu.

Slažem se,sve stoji...ALI...to vridi za novi konop i idealne uvjete,a sol...sunce...nevidljive puknute niti....oštećenja konopa...je slažem se:10-ka neće iščupat anel...ode on sa brodom...do dna...pozdrav :mrgreen: :oops: :crazy: :thumbdown:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la COGI » 14. 05. 2012. (23:14)

Pape je napisao/la:
COGI je napisao/la:Pape sve stoji....ALI....kad nemoš uteć,kad nema izlaza....dobar konop i dobro sidro....glavu spašava....doslovce....iskusio,pa zar nisi vidija da sam posidija skroz.... :crazy: :thumbup: :wave:

...a Cogi, sad mi tek nije jasno ni'š...imaš debelog i dobro sidro...i opet posidija... :mrgreen:

Da nisam posidija,bija bi poplavija :mrgreen: :x :thumbup:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la Pape » 15. 05. 2012. (10:06)

...izgubili ste nit...čovik je pita za 6m broda i ispod 1,5 piza jel mu dosta 10mm konop..i moj odgovor i dalje stoji da je....

druga stvar ja iman tu 10-tku, i iz linka gore, a prema tablici nosivost mu je 1800kg...a nedavno san računa čisto iz znatiželje potisak oleandera...i dobija recimo podatak da ga vežeš za kraj između da je vaga...da bi sa peronjom u fullu vaga pokazala nekih 840kg...vuče....pa prema tome 10mm debel konop i 1800kila deklarirane nosivosti...mora bi držat cili olender pod punim gasom vezanim za rivu...nije ni čudo ako san ja ovo gore dobro izračuna šta recimo trogirski sa još slabijim motorom nije moga prisić svoj konop osim sa britvulinom....e sad jedino me Tacek može demantirat da san falija izračun potiska... :mrgreen: ...al evo odoh tamo ga to u temi o propelama i pitat...čisto informativno me zanima....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la sinitram » 15. 05. 2012. (12:32)

Evo da i ja dam doprinos..
Sidreni konopi vrlo rijetko pucaju radi tezine, u vecini slucajeva pucaju na spojevima sa sidrom ili bitvom. Izbrazdaju se ili se "zapale" od trenja a onda vrlo lako pucaju.
Onda, debljina konopa nije presudna vec materijal od cega je napravljen. Evo primjera .. ja na svom tankeru imam konope debljine 40 milimetara i nosivosti 45-50 tona. Cime kad su nove su rastezljive i odlicno amortiziraju ali nakon jedno godinu dana se izvucu tj, nemaju vise lastike e onda nastaju problemi jer se konop izvlaci sa bitvi i stvara se uzasno trenje. Ja sam se par puta opeka dobro na konope.
Ako se mene pita bitnije je da je konop u dobrom stanju i dobro zasticen na sidru anelom ili radancom, pa radije minjat konop svake godine ili dvi zavisno o koristenju konopa. Dobro je i kad se konop izvuce na kuvertu polit ga malo slatkom vodom, dosta se produzuje vjek trajanja.
Mislim da netriba pretjerivat sa debljinama konopa, u vecini slucajeva ako sidro i zapne izvuce se sa motorom a dobro je imat i "kolac".
A ako se dogodi da uvati nevera ali bas ono u pravom smislu rijeci onda se nikad nesidri nego se ide provom u vitar i brzinom da se moze upravljat (najmanjom).
Na konope djeluje i UV zracenje tako da se nikad ne ostavljaju konopi izlozeni suncu i konop se slaze bez velikih gropova.

eto toliko od mene....
I za kraj sidrenje je znanost a najmani problem je uvik konop :lol:

:wave:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la ceko » 15. 05. 2012. (14:50)

Pape je napisao/la:...izgubili ste nit.....a nedavno san računa čisto iz znatiželje potisak oleandera...

E sad, ko je tu izgubio nit.. :mrgreen:
Ti o potisku, Sinistram o tankeru, sastavu, trenju, pa svaku godinu novi konop.. Sve to stoji, ali u početku je bilo razlika između 10 i 12 (ili, ajde, 14mm). Pa stavite taj problem ovako - da imate ta dva (ili tri) konopa isprid sebe (cijena nije problem - to smo na početku već zaključili) pa koji bi uzeli? Ja bi deblji..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 15. 05. 2012. (15:16)

Ja bi srednji ! :thumbup: :angel:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la mikula moli » 15. 05. 2012. (15:28)

evo slazen se i ja sa Trogiraninon.... zlatna sredina, a i najbolje mi lezi u ruci..... ;)
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.