Mala škola plastificiranja...??

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Mala škola plastificiranja...??

PostPostao/la stana » 23. 03. 2012. (08:10)

Trogiranin je napisao/la:Dobro odmašćena površina, suha, bez vlage i prašine. Ako te stavke poštuješ ne boj se.

Potpisujem
stana
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 + sole diesel mini 33

PostPostao/la ceko » 23. 03. 2012. (09:21)

roko st je napisao/la:..I samo jos jedno pitanje.Na nadvodni dio stavit 2 ruke primera i boju,a na podvodni (kako hempel propisuje) 4-6 ruku primera pa na to intonak.Ali sta mi je sa onim dijelom
broda sta je gola plastika bez gelcoata ?? Da li nabacit boju na primer pa intonak ili na primer nabacit odma intonak?? Hm,hm,hm,... :think:

Za nadvodni dio ti je dosta jedna ruka primera, ako ćeš špricati, možeš ga lagano na suho prebrusiti/matirati sa 3M 240 papirom i onda će ti biti kao staklo (ako ideš na valjak preskoči).. Boje stavi, ako špricaš, tri ruke - idealno, (može i dvije), a ako ćeš valjkom dvije su ti dosta..
Podvodni dio: na plastiku ili postojeći gelcoat (koji matiraš, odmastiš..) daj dvije ruke high protecta (pazi da ti valjak bude kvalitetan da ne pušta dlačice - ustvari možda je bolje da uzmeš spužvasti, nego velur) na to jednu ruku primera, pa tvrdi koper pa dvije ruke samopolirajućeg..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la roko st » 23. 03. 2012. (10:34)

Štaje sa brušenjima između slojeva primera-primera,primera-boje,te boje-boje??
Koju gradaciju papira upotrebljavat i da li ispirat prašinu od brušenja vodom :problem: ili...
roko st
Member

Tip plovila: onedin 630+,mercedes 300d

PostPostao/la madi » 23. 03. 2012. (10:42)

Nakon što se stavi koper imali li određeno vrijeme u kojem je poželjno baciti barku u more, recimo tjedan dva?
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la genije » 23. 03. 2012. (11:40)

Evo da se i ja pridružim pitanjima!
Koju granulaciju papira najbolje koristit za matiranje gelcota prije stavljanja high protecta (prvo pituravanje dna)?
genije
Member

Tip plovila: Quicksilver 700

PostPostao/la mikula moli » 23. 03. 2012. (16:05)

genije je napisao/la:Evo da se i ja pridružim pitanjima!
Koju granulaciju papira najbolje koristit za matiranje gelcota prije stavljanja high protecta (prvo pituravanje dna)?

ja bi preporucija 80-120, mislim da ce cak ic brze sa 120........
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la mikula moli » 23. 03. 2012. (16:06)

madi je napisao/la:Nakon što se stavi koper imali li određeno vrijeme u kojem je poželjno baciti barku u more, recimo tjedan dva?

sto prije to bolje, pogotovo ako je samopolirajuci....... cim se moze dirat rukom moze u more.......
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la vridnjak » 23. 03. 2012. (18:22)

Trogiranin je napisao/la:Nebi se složio da je Hempel polyenamel bacanje para. Pogotovu ako se držiš ovoga šta Mikula kaže. Tim prije na površinama di nemaš gelcoat uopće. Stavi minimalno dvije ruke high protect prajmera i ne moraš se puno bojat ni osmoze ni da će ti pucat boja. Samo nemoj pretjerivat sa prefinim brusnim papirom. Dovoljna ti je granulacija 100. Na plastičnom brodu su drukčije vibracije, uvijanja trupa i sl. tako da špricanje auto kitovima i brušenje do savršenstva sa 200-300 se dugoročno nije pokazalo baš kao dobitna kombinacija. Je da to izgleda i sjaji se, ali ako je brod za upotrebu, a ne za izložbu onda to nije to. Slikat ću danas jedan brod koji je tako bija uređen do "bola" prije osam godina. Sredija ga profi meštar i uzeja 21.000,00 kn . Nije se moglo gledat u njega od bljeska. Eno ga izvađen nedavno i vjerovatno će na pituravanje bar trup ovu godinu, a nadgrađe dogodine. Površinu broda tuče more, osuši se po njemu sol, po brodu se gazi, hoda, ...
Dobro odmašćena površina, suha, bez vlage i prašine. Ako te stavke poštuješ ne boj se.

bacanje para su smislu da brzo izblidi boja. ako se radi pravilno sa njom neće ona otpast, oguli se ali brate brzo izblidi pogotovo ako nije bila boja . ne možeš više niti očekivati od piture što košta oko 130kn kil ( ne znam točno jer je ne koristim). jedina joj je odlika što je lipo sa njom radit i neloše ostane ( što se tiče kore)
"Tko izgubi dobitak, dobije gubitak" -Grunf
vridnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: istranka GTI

PostPostao/la ceko » 23. 03. 2012. (18:46)

mikula moli je napisao/la:
madi je napisao/la:Nakon što se stavi koper imali li određeno vrijeme u kojem je poželjno baciti barku u more, recimo tjedan dva?

sto prije to bolje, pogotovo ako je samopolirajuci....... cim se moze dirat rukom moze u more.......

Sve piše u uputama, zato pazi.. Šta se samopolirajućeg od Hempela tiče, za bacanje u more rok sušenja je minimalno 24 h, postoji i minimalni međupremazni interval, a max nema..
Matiranje gelcoata, pogotovo ako je nova barka i ako radiš sa vibracionom može 120 ili 180, grublje mislim da nema potrebe.
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 23. 03. 2012. (18:50)

vridnjak je napisao/la:...ali brate brzo izblidi pogotovo ako nije bila boja . ne možeš više niti očekivati od piture što košta oko 130kn kil ( ne znam točno jer je ne koristim). jedina joj je odlika što je lipo sa njom radit i neloše ostane ( što se tiče kore)

Mislim da to nije istina, plava boja na brodima šta su svi redom ovdje davali (i to bez primera) koliko ja znan nije izblijedila bar 10 godina, a to je ipak solidan rok..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la da-di » 23. 03. 2012. (19:49)

A evo da se i ja uvalin posto sam i ja u fazi piturivanja svoje jedrilice i imam slicne probleme pitanja ... roko st > lipo vam izgleda ta barcica jel ide ove sezone u vodu ? :thumbup:

- Sto se tice boje danas sam i ja uzeo u supercoloru u Puli, Hempel High Protect ~ 150 Kn / 0.75L i Light Primer ~ 119Kn / 0.75L, trenutno sredjujem celicnu kobilicu i kormilo, tako da ce ici 1 ruka primer, kitanje epoxy fillerom, 2 ruke protecta i jos jedan prajmer te nakon toga kad budem prskao dno jos par puta sa prajmerom zakacit po kobilici po potrebi ...

- Iznad vode moze ici Veneziani Gel Gloss Pro, ne treba prajmer, prska se direkt na izmatirani gelcoat. Nekako sam se opredjelio za njega jer kazu da je bolji. Sad to "kazu" netko ce reci ovako drugi onako pa na kraju ne znas vise dok ne probas. Veneziani je bolji - ali je skuplji - ne kuzim tu racunicu ako ne treba za njega primer:

Hempel Light Primer: 0.75L ~ 119 Kn +
Hempel Poly Enamel: 0.75L ~ 130 Kn (Poly Best je nesto skuplji cca 160Kn za 0.75L)

ukupno ~ 249 Kn za sloj odredjene kvadrature,

Veneziani Gel Gloss Pro 0.75L ~ 230 Kn

To je to, sad ne znam, koja kombinacija je bolja ... U svakom slucaju za nas "amaterske" piture - ne idemo dalje od onog sto ima u butigi u sirokoj prodaji, vjerojtano na "veliko" bi se naslo i boljih materijala ...

Inace sredjivao sam si kuzinu ove zime i frontove elemenata sam spricao sa Hempelovom kombinacijom (primer+enamel) i ispalo je odlicno, prvenstvena je bila svrha probati da vidim kako se radi sa tim piturama da budemo NNI kad dodje red na brod :)
da-di
New Entry

Tip plovila: Jedrilica 6m, (Carina 600)

PostPostao/la kalafat » 23. 03. 2012. (20:16)

probaj nac za nadvodni dio jotunovu pituru, cjenom je ka i veneziani, jedino sta je zajebana za spicanje, triba ti profi kompresor bar 5 kW
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la el passo » 23. 03. 2012. (20:36)

roko st je napisao/la:Štaje sa brušenjima između slojeva primera-primera,primera-boje,te boje-boje??
Koju gradaciju papira upotrebljavat i da li ispirat prašinu od brušenja vodom :problem: ili...

Ako se pridržavaš međupremaznih intervala onda ti nije potrebno nikakvo matiranje. Prašinu možeš isprati vodom.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la el passo » 23. 03. 2012. (20:39)

ceko je napisao/la:
vridnjak je napisao/la:...ali brate brzo izblidi pogotovo ako nije bila boja . ne možeš više niti očekivati od piture što košta oko 130kn kil ( ne znam točno jer je ne koristim). jedina joj je odlika što je lipo sa njom radit i neloše ostane ( što se tiče kore)

Mislim da to nije istina, plava boja na brodima šta su svi redom ovdje davali (i to bez primera) koliko ja znan nije izblijedila bar 10 godina, a to je ipak solidan rok..

Definitivno nije istina. Imao sam tamnoplavu istranku i nije izbljedilo ništa
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la vridnjak » 23. 03. 2012. (20:54)

el passo je napisao/la:
ceko je napisao/la:

Definitivno nije istina. Imao sam tamnoplavu istranku i nije izbljedilo ništa

a neš ti istranke, biće su im visoke bande. još ako su vezane između većih brodova od sebe.
moja istranka vezana u jazinama između galeba i glisera je skoro ko u garaži . bande su joj non stop u hladu nema šanse da izblidi da je jupolon opituran. :D
"Tko izgubi dobitak, dobije gubitak" -Grunf
vridnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: istranka GTI

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.