Prirubnica kopče

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Prirubnica kopče

PostPostao/la skropec » 12. 12. 2011. (17:41)

Bok svima,
radio sam preinaku osovine promjera 25mm za spoj na kopču Yanmara 3GM30, želeći ugraditi gumeni umetak debljine 30mm kako bih zaštitio kopču od konopa i sl. a i ukapčanje je tiše. Međutim zbog necentričnosti tog gumenog umetka dobio sam dodatne vibracije na osovini, jer osovina ukupno ima ca. 3,5mm ekscentra. Umetak sam kupio u Splitu i pokušati ću s njima razgovarati. Inače, sada sam plovio s kračom osovinom za tih 30mm tako da sada imam 4mm razmaka između propele i zadnjeg ležaja osovine (bukole?) tako da imam kavitaciju jer bi taj razmak trebao biti barem 1,5 promjera osovine.
Zbog svega gore napisanog želio sam postaviti 2 pitanja pa ako mi tko može pomoći, biti ću zahvalan.
1) Dali itko ima iskustva s ugradnjom takvog gumenog umetka?
2) Budući mi je sada osovina prekratka moram ili ugraditi metalni umetak s vijcima kroz umetak, od prirubnice do prirubnice ili raditi novu osovinu?
3) Postojeća osovina mi sada ima konusni spoj s prirubnicom s "kajlom" i vijcima, dali je to bolje od tzv. Vetusovih prirubnica gdje se osovina steže uz pomoć 4 vijka i jednog koji se okomito uvrće u osovinu i služi kao neka "kajla"?
Eto to su moja pitanja i dileme pa molim za savjet.
Hvala unaprijed!
skropec
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Sirius s Yanmarom 3GM30

Re: Prirubnica kopče

PostPostao/la kalafat » 12. 12. 2011. (17:53)

svi ti gumeni i slicni umetci izmedu flanđe kopće i flanđe osovine su ti zajeb, jer sa tin nemozes centrirat motor kako triba, svaka flanđa osovine ima ka mali prsten koji upada u flanđu kopće i to najvise i drzi centar jer sa vidama nemozes fermat flande jer ni rupe ni vide nisu rađene na tolerancu i postoji arija između.
ako su ti odgovarajuci nosaci motora, i sve dobro centrirano ti gumeni umetci su bacanje pinez i izmisljanje tople vode. lipo flanđu na flanđu centrirat kako triba i vibracije su ti u normalnim granicama.
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la ceko » 12. 12. 2011. (19:04)

Vetusova prirubnica - elastična spojka je oko 5000 kn, ja sam tražio neko sl. rješenje za gumeni "ležaj" između osovine i kopče jer mi je sadašnji nacika (radi se o gumi u aluminiju).. Sve više razmišljam da izbacim taj amortizer. Mislim da, kao što je kalafat napisao, može i bez (u mom slučaju je torpedo na gumenim nosačima i ležaj sa trinelom na gumi)..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la kalafat » 12. 12. 2011. (19:29)

u ciloj prici je bitan ovi anzac ( na slici fi A) on drzi osovinu u centru.
a sad oce li bit flanđa sa konuson ili na vide i stezanje po mome misljenju bolje je ovu na vide jer ako se ide iz ko zna kojega razloga kratit osovina ne triba tokarit konus, znaci puno brze i jednostavnije
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
kalafat
Senior Member

PostPostao/la ceko » 12. 12. 2011. (19:38)

kalafat je napisao/la:u ciloj prici je bitan ovi anzac ( na slici fi A) on drzi osovinu u centru...

Evo kako je u mene - ima "anzac", ali pitanje je da li je uopće nužno imati tu elastičnu spojku/amortizer ili more i bez.. Ovih više nema za nabavit, a sve drugo je ili preskupo (vetus) ili ne vridi (kao šta je opisao škropec).
slika
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la doVla rogotin » 12. 12. 2011. (22:05)

:?
skropec je napisao/la:Bok svima,
radio sam preinaku osovine promjera 25mm za spoj na kopču Yanmara 3GM30, želeći ugraditi gumeni umetak debljine 30mm kako bih zaštitio kopču od konopa i sl. a i ukapčanje je tiše. Međutim zbog necentričnosti tog gumenog umetka dobio sam dodatne vibracije na osovini, jer osovina ukupno ima ca. 3,5mm ekscentra. Umetak sam kupio u Splitu i pokušati ću s njima razgovarati. Inače, sada sam plovio s kračom osovinom za tih 30mm tako da sada imam 4mm razmaka između propele i zadnjeg ležaja osovine (bukole?) tako da imam kavitaciju jer bi taj razmak trebao biti barem 1,5 promjera osovine.
Zbog svega gore napisanog želio sam postaviti 2 pitanja pa ako mi tko može pomoći, biti ću zahvalan.
1) Dali itko ima iskustva s ugradnjom takvog gumenog umetka?
2) Budući mi je sada osovina prekratka moram ili ugraditi metalni umetak s vijcima kroz umetak, od prirubnice do prirubnice ili raditi novu osovinu?
3) Postojeća osovina mi sada ima konusni spoj s prirubnicom s "kajlom" i vijcima, dali je to bolje od tzv. Vetusovih prirubnica gdje se osovina steže uz pomoć 4 vijka i jednog koji se okomito uvrće u osovinu i služi kao neka "kajla"?
Eto to su moja pitanja i dileme pa molim za savjet.
Hvala unaprijed!

1) Je li taj umetak-gumena spojka od proizvođača IGP iz Splita, za njihove sam na jednom sajmu čuja da nisu baš nešto i da u brodu uvk triba imat klasičnu krutu spojku, za svaki slučaj. :?
2) Mislim da je 1,5 promjera osovine previše već da triba bit 1/2 do 3/4 promjera osovine. U mene je razmak 5-6 mm, a osovina 30 mm, tako vozim već 1000 sati i nije bilo problema mada bi volija da ima 1,5 - 2 cm razmaka. Jedino ako baš sad osjećaš kavitaciju morat ćeš nešto poduzet. I mene zanima odgovor na to pitanje pa čekam savjete iskusnijih i stručnijih.
Inače krutih spojki ima kraćih i dužih pa bi ti možda neka duža mogla kompenzirati skraćenu osovinu za 1-2 cm. Ovo je samo prijedlog za razmišljanje jer pitanje je da li je tehnički ispravno da osovina ne prolazi kroz cilu spojku. Ja imam vetusovu elastičnu spojku tip 6, vrlo jednostavna i pouzdana. Stavio sam je radi mekšeg ukupčavanja i ima učinka mada ne velikog. Cijena je prije 4-5 god bila strava , 2.500 kn na više u RH, naručija je u Unimara Trst za oko 1.500 kn. Centrira se lako jer ima prsten za standardnu flanđu.
doVla rogotin
New Entry

Tip plovila: Galeb - Sole diesel 44

PostPostao/la MURTER 600 » 12. 12. 2011. (23:41)

ceko je napisao/la:
kalafat je napisao/la:u ciloj prici je bitan ovi anzac ( na slici fi A) on drzi osovinu u centru...

Evo kako je u mene - ima "anzac", ali pitanje je da li je uopće nužno imati tu elastičnu spojku/amortizer ili more i bez.. Ovih više nema za nabavit, a sve drugo je ili preskupo (vetus) ili ne vridi (kao šta je opisao škropec).
slika

Ova vida na spojci je neka dorada jer originalna spojka to nema.Zavidana u osovinu cini da spojka nema funkciju,odnosno
spoj pretvara u "kruti".
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la kalafat » 13. 12. 2011. (09:20)

ceko je napisao/la:

slika

ako ti je motor i osovina dobro centrirani, ako su stope motora odgovarajuce tvrdoce ( ako motor nije u tvrdo) po meni nema nekoga smisla stavljat te gumene spojnice i slicno, koliko god san motori centrira a bilo ih samo na dva san stavlja to a isti brod proba i bez toga i nema nikakve razlike.
kalafat
Senior Member

PostPostao/la ceko » 13. 12. 2011. (09:27)

Da, osovina ionako "radi", pomake osovine bi jedino kardan potpuno eliminira..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la doVla rogotin » 13. 12. 2011. (11:59)

ceko je napisao/la:Da, osovina ionako "radi", pomake osovine bi jedino kardan potpuno eliminira..

ako ti je motor i osovina dobro centrirani, ako su stope motora odgovarajuce tvrdoce ( ako motor nije u tvrdo) po meni nema nekoga smisla stavljat te gumene spojnice i slicno, koliko god san motori centrira a bilo ih samo na dva san stavlja to a isti brod proba i bez toga i nema nikakve razlike.

Točno, ali elastčne spojke i nemaju zadatak anulirati kut, odnosno i snjima sve triba pažljivo centrirat kao da je kruta spojka. Vetusova doduše prema tvrdnji proizvođača može pratiti kutni pomak do 2 stupnja, ali nije pretviđena da trajno tako radi. Elastična spojka ublažava trzaje kod ukaopčavanja i pri malim okretajima doprinosi mekšem radu jer svojim gumenim elementima smanjuje nagla ubrzavanja i usporavanja gibanja.
Mene kao i autora teme zanima da li je 5 mm između zadnjeg ležaja i propele dovoljno te ako je potrebno povećati razmak, da li se to može napraviti umetanjem komada između dvi flanđe ili mora ić nova osovina.
doVla rogotin
New Entry

Tip plovila: Galeb - Sole diesel 44

PostPostao/la kalafat » 13. 12. 2011. (12:14)

izmedu zadnjeg lezaja i propele mora bit udaljenost 1 do 1.5 promjer osovine, i to nemozes nadoknadit nikakvin ubacivanjem šajbi, bajlagi ili ploca izmedu flanđe kopce i flanđe osovine, nego flanđa na flanđu i osovina odgovarajuce duzine sve ostalo je mazanje ociju samome sebi i za neko vrime veliki trosak
kalafat
Senior Member

PostPostao/la skropec » 14. 12. 2011. (21:55)

Bok,
hvala svima koji ste se komentirali i pomogli mi u donošenju odluke.
Da, mislim da je izrada nove osovine najbolje rješenje imajući u vidu sigurnost i trajnost.
Želim da mi pomognete još oko dvojbe dali na osovinu staviti konusnu prirubnicu s "kajlom" ili ravnu prirubnicu s upuštenim vijkom u osovinu?
Pozdrav!
skropec
New Entry

PostPostao/la ceko » 14. 12. 2011. (22:20)

Kad već radiš na novo, ja bi stavio konus i to jednak na oba kraja (dakle i prirubnicu izraditi ako treba) tako da se osovina može okrenuti ako bude potrebno..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la skropec » 15. 12. 2011. (08:17)

Bok svima,
hvala Ceko na prijedlogu. Primjeniti ću to u svom slučaju. Još jednom hvala svima koji su se uključili u ovu raspravu.
Pozdrav!
skropec
New Entry

PostPostao/la perkins27 » 30. 12. 2011. (16:02)

propela.jpg
popim.jpg
Evo moguce rjesenje:
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
perkins27
Member

Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.