Ležaj osovine bukola

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Ležaj osovine bukola

PostPostao/la Dalmato » 25. 07. 2016. (21:52)

Pozdrav svima,
imam jedno pitanje, počela mi je ova gumena bukola izlaziti vanka prema propeleru, gurnem je na svoje mjesto, bude dobra par dana i ponovo počne izlatiti vanka. Jeli to opasno,moram li ugrađivati novu? ( Gumena volvo manžeta dobro drži, u brod ne ulazi niti kapljica vode)....

slika
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

Re: Ležaj osovine bukola

PostPostao/la SHETLAND » 25. 07. 2016. (22:12)

Sa strane mora imati vijak koji je čvrsto drži na zadanoj poziciji. Vijak ili otpao ili se otpustio. Čak ta bukola obično ima rupicu u koju
uđe vrh tog poprečnog vijka. To je dosta opasno jer s osovinom se možda vrti i cijela bukola, i može izazvati razna oštećenja.
....samo je u mašti granica...........
SHETLAND
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: SHETLAND 610 , JLM PERKINS 75 ks

PostPostao/la Dalmato » 26. 07. 2016. (06:34)

SHETLAND je napisao/la:Sa strane mora imati vijak koji je čvrsto drži na zadanoj poziciji. Vijak ili otpao ili se otpustio. Čak ta bukola obično ima rupicu u koju
uđe vrh tog poprečnog vijka. To je dosta opasno jer s osovinom se možda vrti i cijela bukola, i može izazvati razna oštećenja.

Hvala SHETLAND na odgovoru, znači nije potrebno kupovati novu bukolu,treba naći ili pritegnuti tu vidicu,koja bi trebala biti sa strane ? Misklim da će biti teško naći tu rupicu u koju ulazi vida....
Dalmato
Member

PostPostao/la peroLA » 26. 07. 2016. (08:16)

zavisi koliko imaš sreća, nova bukula ti je najmanji problem cca 200kn.. možda ćeš morat i vadit brod ako ne uspiješ samo zavidat... to je jako ozbiljna stvar... lufta smije biti vrlo malo, a posljedice velike...ako bukola ide napred nazad vjerojatno se i vrti, pa se je i mogla izlizati od vani... to šta si spomenuo ulazak vode, bukula ti tako ionako propušta vodu do manžete pa ti to nema veze jedno s drugim... ali plesanje i luft ti može druge posljedice napraviti...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la SHETLAND » 26. 07. 2016. (09:31)

Da li treba novu to procijeni sam! Provjeri tako da kad je gurneš do kraja na svoju poziciju NE smije imati lufta ni osovina u bukoli ni bukola
prema statvenoj cijevi. Očisti sve s tvrdom četkom i dalje analiziraj.
....samo je u mašti granica...........
SHETLAND
Member

Tip plovila: SHETLAND 610 , JLM PERKINS 75 ks

PostPostao/la Dalmato » 26. 07. 2016. (12:29)

OK, hvala, ima jedna vida na koju je spojen kabel za galvansku struju jeli to ta vida ili mora biti neka druga vida?

slika
Dalmato
Member

PostPostao/la VERMO 65 » 26. 07. 2016. (12:36)

To ti je ta vida ali nije predviđena za cink protektor.Moraš staviti odgovarajuču DUŽU vidu!
VERMO 65
Member

Tip plovila: Dalmatinka 7m,Torpedo 18/24

PostPostao/la Dalmato » 26. 07. 2016. (12:45)

VERMO 65 je napisao/la:To ti je ta vida ali nije predviđena za cink protektor.Moraš staviti odgovarajuču DUŽU vidu!

e ,da, pravo govoriš , valjda se sve desilo zbog toga :oops: Nova vida treba biti od mesinga?
Dalmato
Member

PostPostao/la tokar » 26. 07. 2016. (19:18)

Nova bukola definitivno,brod vanka jer to neces moci u moru tako lako zamijeniti,tebi se vrti guma u bukoli a ne bukola,guma je inace zalivena u bukolia vijak drzi da se bukola ne okrene u stelamorti,vijak nikako nemoze drzati gumu.moze doci da se guma zamota u bukoli i dolazi da pregrijavanja osovine gdje moze doci i do puknuca.
tokar
Member

PostPostao/la Dalmato » 27. 07. 2016. (09:41)

tokar je napisao/la:Nova bukola definitivno,brod vanka jer to neces moci u moru tako lako zamijeniti,tebi se vrti guma u bukoli a ne bukola,guma je inace zalivena u bukolia vijak drzi da se bukola ne okrene u stelamorti,vijak nikako nemoze drzati gumu.moze doci da se guma zamota u bukoli i dolazi da pregrijavanja osovine gdje moze doci i do puknuca.

Tokar, izgleda da si ti u pravu, meni samo guma bukole izlazi vanka,sama bukola dobro stoji, a vjerojatno bukola nema nikakvu vidicu da drži gumu.Guma je valjda u tvornici ljepljena/prešana, tako da se tu ne može ništa popraviti.... Znači nema druge nego zamijeniti bukolu :( , uh veliki je to posao..... ali čudi me, brod ima svega 300 sati rada, kako je tako malo trajala ?
Dalmato
Member

PostPostao/la peroLA » 27. 07. 2016. (10:01)

ovisi u koliko godina 300sati... npr. na dalmatinki nešto gume mi je bilo izašlo(nije se cijela okretala nego se odlomila) kad mi se namotala tanka plastificirana špaga na osovinu između propele i bukule.. to sam očistio... luft je bio minimalan i pustio sam tako do kraja sezone... kad sam stavio novu.... prošlo je više od 3 godine i nije nimalo lufta imala.... sad na drugoj barci primijetio sam luft još dok sam je gledao za kupit... stavili smo novu i pritom centrirali motor... i nakon hodinu dana opet sam dobio neštu lufta.. naravno to je minimalno manje od milimetra.. ali svejedno mi je čudno... tako da mislim da mi i ova neće trajati 5 ili 10 godina.. možda tu ovisi i o sreći... a ti mislim da ćeš morat vadit brod i to sredit
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la MURTER 600 » 27. 07. 2016. (15:42)

Sve ovisi dali je motor dobro centriran i nosacima motora.
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la Dalmato » 27. 07. 2016. (20:01)

Da u prvu ste, ipak je 11 godina u moru....bez obzira na sate rada....mada imam motor od 3 cilindra, i stvara velike vibracije :(
Dalmato
Member

PostPostao/la Dalmato » 27. 07. 2016. (20:21)

evo video, baš se osovina u ''leru'' dobrano trese.....

https://www.youtube.com/watch?v=P6vGvwBJpRI
Dalmato
Member

PostPostao/la peroLA » 27. 07. 2016. (20:27)

Onda ti ide vadjenje van.. centriranje motora i provjera nosaca i nova bukola.. dobro bi bila i manzeta ako je toliko stara...da ne moras ponivo sve rastavljat
peroLA
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.