Podvodno ljepilo?

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Podvodno ljepilo?

PostPostao/la valko » 12. 08. 2013. (09:46)

Narode,
Evo iman jedno pitanje, možda netko od vas ima sličnih iskustava.
Čisteći propelu pod morem primijetio sam da mi se odvidavaju vide koje drže inox prsten unutar kojeg se vrti osovina lista kormila. Pokušao sam ih stegnuti ali opet se odvidavaju. Nakon toga zamijenio sam ih malo debljim vidama u nadi da će držati dok brod ne budem vadio vanka (za pola godine planirano) ali i one se odvidavaju. Ima biti da se plastika za koje se hvataju vide malo "izila" i sada vida jednostavno ne može baš dobro držati. Inače te vide imaju funkciju da se prilikom timunanja vrti samo osovina unutar prstena, a ne i cijeli prsten unutar plastike.
Ima li tko kakvu ideju kako ovo riješiti? Svašta mi je padalo na pamet pa čak i neke vide kao što su one koje se koriste za knauf ali ne rade ih od inoxa...
Ne bih htio vaditi brod vanka samo radi toga i za sada mi se najbolja ideja čini ako bi možda postojalo kakvo ljepilo s kojim bi se moglo raditi pod morem, u stilu da u rupu uštrcam ljepilo i zavidam vidu. Postoji li takvo što? Bi li se obično dvokomponentno ljepilo moglo osušiti pod morem? (ima ga za kupit sa zgodnim mješalicama-štrcaljkama).
Ako imate kakvu ideju bio bih vam zahvalan...
Pozdrav svima :wave:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares Patrol 690

Re: Podvodno ljepilo?

PostPostao/la tragos » 12. 08. 2013. (13:24)

po ovome sta si napisa odvidaju ti se vide koje drze statvenu cijev kormila, vide nemaju kontramaticu sa unutarnju stranu trupa. jedno rjesenje ti je izvadit brod va dana vanka, skinit vide stavit epoxy filera i zavidat vide u friski epoxy. kad se uvatis to detaljno sredivat, stavot vide sa kontra maticom i stvar je rjesena.
tragos
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la valko » 12. 08. 2013. (15:14)

Sve nešto gledam kako ne bi vadija brod još vanka, da napravim neko privremeno rješenje da mi potraje još pola godine. Tako mi je i palo na pamet da bi bilo zgodno to neko podvodno ljepilo ako postoji...?
Kad ga budem vadija vanka svakako ću gledat staviti vide sa kontramaticama...
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la tragos » 12. 08. 2013. (15:26)

ako i postoji tesko da ces nac u tako malim kolicinama, jedino za podvodne radove moga bit ti posluzit brzovezujuci cimenat al kasnije ces imat problema sa uklanjanjem toga, a ako ti je dan dva puno izvadit brod i to rjesit brzinski onda zavidaji vide svaki put kad skocis u more, ako dotad di u voznji ne otpadnu
tragos
Member

Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la Pape » 12. 08. 2013. (16:15)

ima u danga neko ko lipilo za krpanje rupa pod morem i za plastiku...navodno se stvrdne kasnije...ima vrlo malih pakiranja do pakiranja od kila pa i nešto više...možda otić tamo (nije ti daleko) pa priupitat može li ti to koristit i vidit....pa odluči može li ti to pomoć....nažalost cijenu ne znan, zaboravija kako se to točno zove (ima san prospekt negdi, pitaj gospu blaženu di je)...al uglavnom čim uđeš u butigu, odma ti to stoji na pultu kontra od kase....

...kad bude brod vani...onda to triba sredit kako triba...

:wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Juraj » 12. 08. 2013. (20:00)

Da budem iskren nisam razumio kakve vide ni kakav prsten,no nije ni bitno.Osobno više puta sam razšarafljivao vijke pod vodom i vraćao ih i pri tom sam koristio loktajt tj kemijski osigurač.Dok si vani namažeš vijak i onda lagano kroz more do svoga mjesta jer ako namazanu vidu brzo mičeš pod vodom zna se loktajt isprat.Poslije stiskanja on stisne kao i vani.
Ali ako imaš nekog lufta pa treba zapunit veći prostor veneziani radi podvodni kit ,dvokomponentni .Izgleda kao plavi i bijeli plastelin,koji moraš miješat zajedno dok ne dođe ujednačene boje.Obavezno radit u rukavicama ili mokrim rukama.Natiskaš ga u rupu pa vidu i ne diraj 24 sata.Primarno je namjenjen za podvodno krpanje stakloplastike ali može poslužiti i za tvoj problem.
Dosta je skup i pakiranje je cca 2 puta po 0,75 l pa probaj pitat po čarterima,znaju ga imat,a koliko tebi treba valjda ćeš dobit za koju pivu.
Juraj
Senior Member

Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la profa » 12. 08. 2013. (20:53)

tA DVA VAŽA TI DOĐU OKO 400 kuna .Obično krpan čarterima kormila.Dobro drži kad se uvati za plastiku,s intonka koji put i padne.Užicaj malo i probaj,a brod uvik možeš izvadit pa po zanatu
profa
New Entry

Tip plovila: barakuda,IMR 60 KS,elan t-401

PostPostao/la valko » 13. 08. 2013. (22:27)

Evo nekako san se uspija snać pa možda kome bude korisna ideja. Uzeja san onu fisher tiplu (plastičnu) za zidove od cigle (šuplje) šta se širi iza cigle, zabija je u rupu od vide i zavida malo dužu inox vidu od one šta je bila i drži samo tako. Stavija san još i rascjepnu maticu za svaki slučaj da se ne odvrne od vibracija i sada eto iman još ova dva miseca lita za kontrolirat prije zime. Sada drži odlično i nadam se da će tako i dok brod bude iša vanka. Onda ću napravit sve po zanatu. Hvala svima na savjetima :wave:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la Tony_Zd » 13. 08. 2013. (23:08)

ako neko bude ima kakvih slicnih problema... ima odlicno rjesenje u obliku epoxy dvokomponentnog kita...
ja sam ima prodor mora i ovo je bilo krpanje pod morem za prvu ruku samo dok brod dode do dizalice... :x
u plasticnoj je epruvetici, otkine se komad potrebne velicine malo se promjesi prstima da se komponente pomijesaju, nagurati u rupu ili pukotinu i prilicno brzo stisne...
mogu van reci da san kasnije ima problema s brusenjem ovog kita kako je dobro uvatilo, pogotovo s obzirom na to da je podloga bila neobrusena i neociscena i POD morem...
Odlicna stvar, a kosta 29 ili 39 kn nemogu se sad tocno sjetiti ima ga uzet u baumaxa, merkura, metroa i slicnin centrima :thumbup:
e da i jos jedna odlicna stvar kod ovog kita je da mu ne smetaju nafta ni benz pa se daju i rezervoari zakrpati... :thumbup:
Evo link: http://www.bison.net/en/products/648-ep ... pair-aqua/
Tony_Zd
Member

Tip plovila: Elan gt495f-yamaha 50, Gobbi 650-volvo tamd31

PostPostao/la valko » 14. 08. 2013. (09:07)

Hvala Tony, ovog Bizona stvarno triba zapamtit. Sada sam riješio ovako ali za inače (ili za što drugo)... :thumbup:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la Rexi » 27. 09. 2013. (10:40)

di ima tog za kupit kod nas?
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la borro » 27. 09. 2013. (11:39)

A zasto jednostavno nisi stavio kontra maticu, ili onu samoosiguravanjuću maticu s plastikom, nebi se odvidavalo!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la som » 27. 09. 2013. (11:56)

Mozda zato jer vida ne viri van s druge strane.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la borro » 27. 09. 2013. (13:33)

Rexi je napisao/la:di ima tog za kupit kod nas?

Da stvarno?
Ja sam to nekad davno imao ali ne od bisona i zakrpao sam na autu posudu za vodu, dok je bila još mokra, i zalijepio plastike farova sa zadnje strane kad su popucali u sudaru i branik, drži još i danas nakon 6 godina...uglavnom odlično radi
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la valko » 30. 09. 2013. (16:46)

som je napisao/la:Mozda zato jer vida ne viri van s druge strane.

Točan odgovor :thumbup: Hvala :wave:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.