Izrada kalupa za tvrdi krov

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Izrada kalupa za tvrdi krov

PostPostao/la marselomm » 04. 06. 2009. (19:05)

Zanima me koju je dasku najbolje staviti za napraviti kalup.I od koje daske napraviti rub krova, jer bi se ta daska tribala savijati, tj. pratiti oblu liniju krme na galebu.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
marselomm
Member

Tip plovila: Galeb

Re: od koje daske je najbolje napraviti kalup za tvrdi krov

PostPostao/la tg-boy » 04. 06. 2009. (19:40)

za doli mozes kakvu ocessamo pazi na ravninu - najlakse ides u ducan di prodaju iverice i das sablonu oni ti izrezu s lukom koji ti treba - podloga je dobra-jos stavis odvajac i to je to------za rub uzmi najtanju sperplocu -izrezi trake 10 cm i zavidaj u ivericu-polako savijaj-ako triba moći vodom da se lip savije--------mozda ovi rub napravit poslije pa ga iznutra zakitat kao traku za plocu---eto za pocetak- ili radi sa stirodurom i oblozi najlonom---eto -sitit ce se jos neko necega :thumbup:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la marselomm » 04. 06. 2009. (19:44)

znaš li cijene iverica
marselomm
Member

PostPostao/la som » 04. 06. 2009. (20:50)

marselomm je napisao/la:Zanima me koju je dasku najbolje staviti za napraviti kalup.I od koje daske napraviti rub krova, jer bi se ta daska tribala savijati, tj. pratiti oblu liniju krme na galebu.

To se radi od običnog lesonita savija se kako god želiš a ne košta ništa. Sve drugo je preskupo i prekomplicirano .
som
Old Senior Member

PostPostao/la marselomm » 04. 06. 2009. (21:32)

Lesonit jeli iz jednog komada ili ga moran spajati(jer ima tamo otprilike 2.5*320), di to da kupin. Skime ću spojiti ove bočne stranice na lesonit, jer je on dosta tanak.
marselomm
Member

PostPostao/la som » 05. 06. 2009. (07:01)

Ravna letvica se zareže s unutarnje strane da lesonit sjedne u utor i imaš ravninu za izlit plastiku.Lesonit je najlakše spojiti s L profilom letvice koju stavljaš s vanjske strane da ti kalup bude ravan.Prije ljevanja sve prekitaš i izbrusiš da bude ravno maksimalno koliko možeš. Kad lijevaš umjesto odjeljivača ti je bolje koristiti pastu za parkete ako još postoji na nju gelcoat i onda slažeš slojeve koliko treba.
som
Old Senior Member

Re: Izrada kalupa za tvrdi krov

PostPostao/la opus » 06. 06. 2009. (21:02)

Ja sam danas iscupao platformu iz kalupa koji je bio napravljen iz iverice i obrubljen lesonitom 15 cm. Spojeno vijcima (najbolji su oni od knaufa). Spoj je izvucen silikonom tako da ne ostane ostri brid nego ima blago zaobljenje po obrubu.
Kalup je bio namazan odvajacem (bolji je PVA polivinilni alkokol od paste za parkete), dvije ruke gelkoate i preko slojeva po zelji. Na kraju se zavrsno premaze topcoatom.
Sirina platforme je 2 m, a radijus savijanja lesonita je 300 mm i islo je bez problema. Dansa sam malo problema imao kod savijanja malo vece ploce s radijusom od 200 mm, ali s namakanjem je islo.
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

Re: Izrada kalupa za tvrdi krov

PostPostao/la mbil282 » 28. 02. 2010. (22:14)

donju plocu uzmi bilu ivericu dodete 2kvadrata 340 kn a ovi rub mozes napravit od tanke sperploce koju ces prije zavidavanja izolirat sa boston trakom i kad sve napravis namazi odvajac i delkot i izlij to
mbil282
New Entry

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.