Koji primer i antifauling?

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Koji primer i antifauling?

PostPostao/la panula » 08. 11. 2008. (16:33)

iman plastičnu pasaru 4,60. Dugo se nije sređivala, pa san je pobrusija do gelcoata.
Malo pokita rupice. Koji primer koristit? Malo san čita onu knjižicu od hempela pa tamo ima light i hard primer. Koliko ruku dat primera u podvodnom dijelu a koliko u nadvodnom dijelu kojeg bi tija također piturat. Da li je bolje pituraavat na valjak i kist ili na špricu?
panula
New Entry

Re: koji primer i antifauling?

PostPostao/la primorac » 08. 11. 2008. (17:23)

Ako ćeš Hempel, onda:

1. Hiprotect 35650 epoxy primer (2 ruke) - prava zaštita od osmoze
2. Light primer 4555 (2 ruke)
3. antifouling po izboru, npr. Hard racing, obavezno 3 ruke!

Valjak, kratkodlaki, više komada :D

Periode sušenja prema uputama proizvođača.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la panula » 08. 11. 2008. (19:47)

ima li smisla da brod ciloga opituran polybeston ili polyenamelon, ili da samo opituran nadvodni dio?
panula
New Entry

PostPostao/la Gaso » 09. 11. 2008. (00:25)

Možeš uzet i Veneziani, Adherglas - onsova za antifouling, pa onda neki njihov antifouling koji ti odgovara.

Ako ne držiš pasare cjelo godinu u moru, mislim da je bezveze stavljat gore primer protiv osmoze.
Nemoj stavljati piture, koje su namjenjene iznad vodene linije, ispod vodene linije, jer če ti sve otpast.
Obavezno odmasti i odpraši prije radova.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la panula » 09. 11. 2008. (11:03)

fala
panula
New Entry

PostPostao/la panula » 09. 11. 2008. (12:41)

je triba koristit odgovarajući razrjeđivač?
panula
New Entry

PostPostao/la Gaso » 09. 11. 2008. (13:33)

Iznad vodene linije sam trebao dodat propisani razređivaš, ako špricaš polyurethan boju, treba ti oko 20-25% razređivača i dizna promjera 2-2.2mm, te kompresor najmanje 4kW.
Ako polyurethan farabaš kistom ili valjkom, obično se doda nekih 5% razređivača, to češ vidjeti koliko ti treba i kako se radi, sa bojom koju češ upotrebiti, pravi omjer ti je onaj, da se tragovi kista ili valjka skoro ne vide. Nemoj štediti na kistovima, uzmi neke kvalitetne, a ne neke kineske. Najbolje ti je valjkom raznosit boju, pa unda križnim potezima ideš pozadi sa kistom, odmah nakon nanošenja valjkom, dok boja još nije tvda.
Pogledaj malo na Youtube ima puno toga.
http://www.youtube.com/watch?v=bK9Zcm54 ... re=related

Ispod vodene linije, ja nisam ništa radio sa razređivačem, jer mi je u uputama tako bilo kazano.
Sve sam nanosio valjkom i nisam ništa komplicirao sa kistom pozadi. Bolje mi se pokazao spužvasti, pošto ostavi manje narančeste kore.

Skoro sve boje imaju na kutiji napisane upute, jedino možda fale upute za špricanje komprimiranim zrakom, pa to trebaš posebno pitat.
Ni špricanje nije neka znanstvena fantastika, kao što večina misli, samo ti kažem da trebaš imat dobro opremo, a ne neke kineseke dizne i kompresore, ja sam prvo tim probao pa odustao. Onda sam trebao nabaviti još jedan dodatni kompresor od 2kw, pa sam ih zajedno vezao, a trebao sam nabaviti i još nove dizne(pištolj) kvalitetni su od 500€ dalje, onda je bila razlika u kvaliteti 100%. Prava oprema ti je dosta sukpa.

Najbolje da se držiš uputa proizvađača pitura, težko ja ovako na pamet nešto savjetujem, pošto neznam o kojim proizvodima se radi. Ja sam radio Veneziani bojama, pa ove proizvode dobro poznam, a sa Hempelom nisam radio. Netko je kazao, da se High protectom težko radi, ja sa mojim prajmerom nisam imao problema, možeš radit sanjim 2sata na 20°, i lako se nanosi valjkom.
Zadnja izmjena: Gaso; 28. 11. 2008. (01:45); ukupno mijenjano 1 put/a.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la panula » 09. 11. 2008. (21:09)

Stvarno si car! Živija legendo!!
panula
New Entry

PostPostao/la unije » 27. 11. 2008. (22:24)

unije
Korisnik baniran

Re: Koji primer i antifauling?

PostPostao/la mbil282 » 15. 02. 2010. (23:49)

najbolji su ti praimeri od sigme dodju ti 80 kn kilo jer su dvokomponentni ima ih dvi vrste jedan je unirvezal a drugi hulriat prvo namazes unirvezal pa hulriat pa opet ruku hulriata i zavrsis sa unirvezalom a onda mozes mazat ili hempel mile dinamik ili jotunov cater to su ti intonci za prajmere ako si ih ovako maza garancija na dno ti je 5-6 godina samo ces svake godine namazat ruku intonka.radim u maloj brodogradnji i upotrebljavam tu kombinaciju provjereno
mbil282
New Entry

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.