Kakvo sidro za brod?

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Kakvo sidro za brod?

PostPostao/la josme » 03. 08. 2009. (15:05)

Želio sam otvoriti novu temu.Naime prolistao sam cijeli forum i nigdje nisam našao koristan savjet o biranju sidra za brod.Volio bi da netko postavi post o tome tj.kako izabrati sidro po vrsti i težini za svoj brod,a isto tako i vaša iskustva o tome.
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

Re: Kakvo sidro za brod?

PostPostao/la lupis » 03. 08. 2009. (17:42)

Rasprava je ok,ali ako te to zanima imaš o tome u zadnjoj ili predzadnjoj "Burzi nautike",opširniji tekst,kao i o sidrenju!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la josme » 03. 08. 2009. (19:37)

Imam ja sidro za svoj brod(a imam i skoro sve brojeve Burze nautike) ali vidim da toga nema na forumu pa da pokrenemo malo.
josme
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 03. 08. 2009. (19:50)

Imaš pravo,diskusija ne škodi,pogotovo konstruktivna,mislio sam ti olakšat i ubrzat.. ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la josme » 04. 08. 2009. (13:32)

Ja ću prvi početi.
Za Istranku (težine cca 400-500 kg)treba:sidro težine 4-8 kg.lanac za predvez (4mm)dužine min.5 m te konop od 10 mm.
josme
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 06. 08. 2009. (18:06)

Svako sidro je dobro; samo ako je to ADMIRALITETNO sidro :thumbup:
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Strici » 06. 08. 2009. (18:56)

slika

Eto naprimjer ovo. 15 kg, sklopivo, pocinčano. Kad je frka na sidrištu, mogu se po krmi vezat još dva broda, a ti mirno spavati. Dobit če ga jedan prijatelj, i imat če najbolje sidro. Nije ni čudo izmislija ga je inglez. :)
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 07. 08. 2009. (06:15)

I kad je neko otvorio temu o sidrima, poslušajte moj savjet, nije iz praznoga, nije naučen samo u školi, od mene nije niko ne samo na ovom forumu više sidrio.
Kad se preporuči da je za taj i taj brod sidro od 10 kila idealno, a vi uzmite ono od 15. Ostavite se modernog mišljenja da sidro nemora biti teško, pa se radu i od aluminija. Tek je dobro držanje onda kad se ono zakopa, a ima težinu. Uzmite u "zakup" par kila više, ne štedite na težem sidru, naravno i dobrom, jer neznaš hoče li baš to danas - sutra spašavati brod, glavu ili samo garantirati miran san; iako iz principa na sidru imam uvjek lagan san. To ne da neče moje sidro dobro držati, ne, u moje sam siguran; ali ne i u susjedovo. To govori moje iskustvo :)
A kad je frka na moru, kad ti pofali na sidru, onda je kasno jer nemožeš mijenjati. Zato poslušaj savjet odmah i u startu nemoj pogriješiti. Vidjet češ kad tad ako se sjetiš ovog napisanog da sam debelo u pravu; inače sam bar po ovakvim pitanjima uvjek u pravu :lol: neskromno ali istinito :wave:
Strici
Senior Member

PostPostao/la josme » 07. 08. 2009. (08:10)

Apsolutno se slažem s tobom,ljudi svašta kupuju ili rade.Gledam nekidan kako se neki pokušavaju sidriti sa nekim sidrom cca 3 kg a gliser 6 m.Admiralitetsko sidro je vrhunsko ali potrebna je dvostruka težina za razliku od drugih sidara.Ali to nije problem,problem je gdje to sidro držati ako imaš malu barku.
josme
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 07. 08. 2009. (18:16)

Strici je napisao/la:I kad je neko otvorio temu o sidrima, poslušajte moj savjet, nije iz praznoga, nije naučen samo u školi, od mene nije niko ne samo na ovom forumu više sidrio.
Kad se preporuči da je za taj i taj brod sidro od 10 kila idealno, a vi uzmite ono od 15. Ostavite se modernog mišljenja da sidro nemora biti teško, pa se radu i od aluminija. Tek je dobro držanje onda kad se ono zakopa, a ima težinu. Uzmite u "zakup" par kila više, ne štedite na težem sidru, naravno i dobrom, jer neznaš hoče li baš to danas - sutra spašavati brod, glavu ili samo garantirati miran san; iako iz principa na sidru imam uvjek lagan san. To ne da neče moje sidro dobro držati, ne, u moje sam siguran; ali ne i u susjedovo. To govori moje iskustvo :)
A kad je frka na moru, kad ti pofali na sidru, onda je kasno jer nemožeš mijenjati. Zato poslušaj savjet odmah i u startu nemoj pogriješiti. Vidjet češ kad tad ako se sjetiš ovog napisanog da sam debelo u pravu; inače sam bar po ovakvim pitanjima uvjek u pravu :lol: neskromno ali istinito :wave:

naravno , ili uduplaj lanac ili po debljini ili dužini- malo pretjerano jedno i drugo :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la Strici » 07. 08. 2009. (20:27)

Strici je napisao/la:
josme je napisao/la:Apsolutno se slažem s tobom,ljudi svašta kupuju ili rade.Gledam nekidan kako se neki pokušavaju sidriti sa nekim sidrom cca 3 kg a gliser 6 m.Admiralitetsko sidro je vrhunsko ali potrebna je dvostruka težina za razliku od drugih sidara.Ali to nije problem,problem je gdje to sidro držati ako imaš malu barku.

Vidi ovo Josmek:

slika

Ako admiralitetno onda naravno na sklapanje. Baš to na gornjoj slici, ovdje sklopljeno. Manje je i prakričnije za pospremiti od skoro svih sidara. :thumbup:

Sam izgled tog sidra odiše pomorstvom i tradicijom. Od tog sidra jednostavno nema ljepšeg, pored što je i vrhunsko. :thumbup:
Strici
Senior Member

PostPostao/la anguja » 10. 08. 2009. (08:27)

Ja se u pravilu sidrim sa 2 sidra po krmi i provu vezujem za kraj

....na taj način se osiguram da ako me neiskusan čarteraš "poore" po noći mogu na vrijeme reagirat i dobro vidim sve novopridošle brodove koji se sidre uz mene i na vrijeme ih mogu upozorit ako netko "zajaši" preko moga sidra.

Najprije biram valu, znači da je sigurna za noćenje, i ako je moguće sidrim se u livade posidonije, jer su moja sidra rađena od kromove žice promjera 10 mm i otežana olovom, takva sidra najbolje drže u posidoniji i praktično je uopće ne oštečuju za razliku od ovih ne znam kojih sve plugova po jedrilicama koji u kombinaciji s lancem praktično "oru" posidoniju jer se neiskusni jedriličari rijetko vezuju za kraj, pa jedrilice "šetaju" i oru posidoniju.

Ja ne koristim uopće lanac jer nemam sidrenog vitla.

Lanac i jedno jako sidro(olujno) bi svakako trebalo imat u slučaju nevremena ili havarije (ovaj sklopivi admiral je idealan, također kovana i vrućecinčana sklopiva sidra iz naših krajeva s četvrtastom lozom su dobra)

Lanac je dobro rješenje i kad sidrite u nepoznatim valama gdje kakav kamen "prepili" sidreni konop u toku jedne noći u uvjetima i osrednje bibavice.

Pozdrav Anguja
anguja
Member

Tip plovila: plastična pasara 4,60; Galeb 6,75

PostPostao/la Strici » 04. 09. 2009. (20:11)

Inače to sa dva sidra. Ma kad ti po noči naprimjer zvekne nevera, oko tebe stružu oni koji su se sidrili samo sa jednim sidrom :lol: , strka, vika, panika, a ti skupljaš u "miru" svoja sidra ;) ; ili kidaš iz vale bez ijednog jer si jedva stigao molat konope. Jedno, ali neka bude vrijedno; u današnjim uvjetima.
Lanac? A gdje to stoji da za lanac moraš imat vinč. ;)
Strici
Senior Member

PostPostao/la Kiana » 04. 09. 2009. (22:27)

Ima pravo Stric(i),...Ja imam na galebu sidro tip Delta 10 Kg i 30 m lanca fi 6mm. Kraj lanca je vezan sa komadom spaga od cca 80 cm a on je vezan za jedan prsten unutra u prostoru za lanac. Tako ako, zlu ne trebalo, treba sjec, izvucem sav lanac, viknem ka Tarzan nozen sicem i bizin....
Ma imam i jos jednog macka od osam KG spremljenog ozada ispod krme. Ono je vezano za spag fi 8 mm 30 m. Nisam ga do sada nikad bacio u vodu (stoji z svaki slucaj)
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la anguja » 27. 01. 2010. (13:59)

Strici je napisao/la:Inače to sa dva sidra. Ma kad ti po noči naprimjer zvekne nevera, oko tebe stružu oni koji su se sidrili samo sa jednim sidrom :lol: , strka, vika, panika, a ti skupljaš u "miru" svoja sidra ;) ; ili kidaš iz vale bez ijednog jer si jedva stigao molat konope. Jedno, ali neka bude vrijedno; u današnjim uvjetima.
Lanac? A gdje to stoji da za lanac moraš imat vinč. ;)

Ne moraš imat vitlo za dizat lanac al je to ubitačno za kičmu moj prijatelju....svaka čast svakome tko to može.
Rekao sam da sidrim u sigurnim valama kad nočim. Ne bojim se ja domaćih iskusnih nautičara već neiskusne čarteraške eskadrile koja misli da sidro ima magnet na sebi pa kad dotakne dno odmah drži...Dva manja sidra su po meni prednost jer daju mogućnost da tada reagiraš ako te pooru, inače si za tren u kraju na sikama..Sasvim je uobičajeno u slučaju jake nevere ostavit sidro , spasit brod , i poslije se vratit po njega....
anguja
Member

Tip plovila: plastična pasara 4,60; Galeb 6,75

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.