Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
Strici je napisao/la:I kad je neko otvorio temu o sidrima, poslušajte moj savjet, nije iz praznoga, nije naučen samo u školi, od mene nije niko ne samo na ovom forumu više sidrio.
Kad se preporuči da je za taj i taj brod sidro od 10 kila idealno, a vi uzmite ono od 15. Ostavite se modernog mišljenja da sidro nemora biti teško, pa se radu i od aluminija. Tek je dobro držanje onda kad se ono zakopa, a ima težinu. Uzmite u "zakup" par kila više, ne štedite na težem sidru, naravno i dobrom, jer neznaš hoče li baš to danas - sutra spašavati brod, glavu ili samo garantirati miran san; iako iz principa na sidru imam uvjek lagan san. To ne da neče moje sidro dobro držati, ne, u moje sam siguran; ali ne i u susjedovo. To govori moje iskustvo
A kad je frka na moru, kad ti pofali na sidru, onda je kasno jer nemožeš mijenjati. Zato poslušaj savjet odmah i u startu nemoj pogriješiti. Vidjet češ kad tad ako se sjetiš ovog napisanog da sam debelo u pravu; inače sam bar po ovakvim pitanjima uvjek u pravu neskromno ali istinito
Strici je napisao/la:josme je napisao/la:Apsolutno se slažem s tobom,ljudi svašta kupuju ili rade.Gledam nekidan kako se neki pokušavaju sidriti sa nekim sidrom cca 3 kg a gliser 6 m.Admiralitetsko sidro je vrhunsko ali potrebna je dvostruka težina za razliku od drugih sidara.Ali to nije problem,problem je gdje to sidro držati ako imaš malu barku.
Vidi ovo Josmek:
Ako admiralitetno onda naravno na sklapanje. Baš to na gornjoj slici, ovdje sklopljeno. Manje je i prakričnije za pospremiti od skoro svih sidara.
Strici je napisao/la:Inače to sa dva sidra. Ma kad ti po noči naprimjer zvekne nevera, oko tebe stružu oni koji su se sidrili samo sa jednim sidrom , strka, vika, panika, a ti skupljaš u "miru" svoja sidra ; ili kidaš iz vale bez ijednog jer si jedva stigao molat konope. Jedno, ali neka bude vrijedno; u današnjim uvjetima.
Lanac? A gdje to stoji da za lanac moraš imat vinč.
Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.