Sea cock / Ventil mora

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Sea cock / Ventil mora

PostPostao/la Goksa » 30. 04. 2026. (13:29)

Pozdrav,

Imam Maestrala 700, te Torpedo motor koji ima direktno hlađenjem morem. Iskreno dosad se nisam obazirao na dovod mora, nista mi nije curilo, te nije bas tema koja se provlači forumu ili kroz priču s ljudima, ali mi potencijalno može potopit brod :cry: .

Kako se može ispitati, načini održavanja, te koji su znakovi/nakon koliko vremena ju je potrebno zamijeniti/reparirati?

Ukoliko se odlučim za zamjenu, koji tip se pokazao najbolji, gdje kupiti?

Hvala!
Goksa
New Entry

Tip plovila: Maestral 700

Re: Sea cock / Ventil mora

PostPostao/la peroLA » 30. 04. 2026. (18:52)

Nema bas znakova ni pravila, na prva dva broda nikad se nisam zamarao njima, na prvom su bili bez cinka na drugom sa cinkom.. na jedrilici sam stavio svih novih.. kazu stariji su bolji i duze traju.. 5 -10 god kazu zamjena... puknut moze zvqsta sam cuo, dok se cisti ispod dok se zatvara... iste je vazno nekoliko vise puta godisnje otvarati i zatvarati, i to malim pomacima, ponekad i podmazat... kad se stavi novo stavi se sve i gume i brage... demontira se tako da se s vanjske strane obrusi odreze izlaz, onda padne nutra..mesing je mek.. ja sam se opet odlucio za mesing i dvije godine mi izgleda sve ok, ospricao sam ih sprejem za lanac za motore.. montiraju se na siku ili slicno a na navoje loctite ili teflon... meni su ispusti messini mislim a ventili osculati..imas jos inox varijatu ili u zadnje vrijeme plastika tru hule,..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 30. 04. 2026. (19:28)

Ne znam bas da su od mesinga.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josey » 30. 04. 2026. (21:02)

u principu su legura mesinga
isto ko sta je legura bronce, za razliku od broncanih, inox i mesingane moraju imat povezane cinkove inace ih vrag odnese (brzo), ali, ovisi jel ti brodica na pontonu ili ne, tj jel oko tebe ima puno celika, brodica spojenih na struju itd.

na tvom mistu ja nebi nista dira osim ako vizualno nisu u banani, a kako znat da su u banani, viruj mi kad je u banani znat ces da je u banani.
po meni ako ides u izmjenu montirat ili plasticne ili broncane.
Kolko god inox zvuca primamljivo i nazivom i cijenom, ja nebi.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la filip_ri » 05. 05. 2026. (10:12)

I mene slično zanima.
Malo sam paranoičan pa sam prošle sezone dao sve kroz trup skinuti jer se ionako nije koristilo – zastarjela tehnologija.
Brzinomjer na kotačić, usis mora za pranje palube (ne bavim se ribolovom) i neka velika sonda koja je sigurno remetila hidrodinamiku.
Na kraju se ispostavilo da je ta sonda bila babin zub.
slika
slika
slika
I popravak… nije loša debljina trupa.
slika
slika
Uglavnom, poanta priče je da imam 2 ispusta palube s ventilima ispod razine mora i, da bih mirno spavao, želim ih ove sezone zamijeniti.
Josey i iskusna ekipa – kako vam ovo stanje izgleda?
Ventili su, naravno, blokirani, ali ih ni nemam potrebu zatvarati.
a) Mijenjati hitno
b) Nije kritično
:?
slika
filip_ri
New Entry

Tip plovila: Arkos 21, Honda BF135

PostPostao/la josey » 05. 05. 2026. (10:20)

centralna vida na ventilu da naslutit da i onaj kvadratni dosjed na ventilu nije u nista boljem stanju, ako neces ove god ja bi dogodine minja.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 05. 05. 2026. (10:23)

Lijepi nisu sigurno, makar za zeleno kazu da je uobicajeno, ali tko ce znat koliko jos mogu trajati, opet za nedaj boze mozes kupit cepove pa ih imat... ovakvo samopraznjenje slicno je na svim mojim brodovima, jedino na jedrilici je to izdvojena santina pa bi se ona napunila do razine more.... zatvaranje samopraznjenja se koristi u nekim teskim uvjetima, na vezu, prekrcaju itd da se ne puni kroz njih... ako si na suhom stavis nove, za plasticne sam gore kirvo napisao truedesign je brand..i kao neko pravilo ove brage se stavljaju na suprotne strane
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la som » 05. 05. 2026. (12:18)

Da kod mene tako izgleda promjenio bi ga prije tri godine.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la filip_ri » 05. 05. 2026. (13:32)

josey je napisao/la:centralna vida na ventilu da naslutit da i onaj kvadratni dosjed na ventilu nije u nista boljem stanju, ako neces ove god ja bi dogodine minja.

Nije ništa bolje, nisam probao upotrijebiti silu.

peroLA je napisao/la:Lijepi nisu sigurno, makar za zeleno kazu da je uobicajeno, ali tko ce znat koliko jos mogu trajati, opet za nedaj boze mozes kupit cepove pa ih imat... ovakvo samopraznjenje slicno je na svim mojim brodovima, jedino na jedrilici je to izdvojena santina pa bi se ona napunila do razine more.... zatvaranje samopraznjenja se koristi u nekim teskim uvjetima, na vezu, prekrcaju itd da se ne puni kroz njih... ako si na suhom stavis nove, za plasticne sam gore kirvo napisao truedesign je brand..i kao neko pravilo ove brage se stavljaju na suprotne strane

Nisu lijepi ali ni ne izgledaju trulo. Pitanje je što je iznutra gdje je more.
Znam cemu služi ali nemam potrebe da ih zatvaram, ma glupo mi je to ispod razine mora (valjda zbog dubine palube). Ja to nisam vidio kod sličnih brodica.

Na suhom sam, ali je pakao za zamijeniti. Pristup je kroz bočnu portelicu pa dolje širine cca. 10 cm i to naslijepo.
Vec sam rekao majstoru, cekam da mi se smiluje.
Kažu da je bronca najbolja ali teško dobavljiva, mesing je ok ali oksidira.
Plastiku ne želim već sam imao situaciju ali bezopasnu, ispust iz kokpita ali iznad mora pukla vanjska rozeta vjerovatno od žuljanja bokobrana susjedne barke u lučici...

Također negdje sam čitao da ove armirane cijevi što imam nisu idealne za to, da je bolje ona crna kao za auspuh na dizel motorima?
filip_ri
New Entry

Tip plovila: Arkos 21, Honda BF135

PostPostao/la peroLA » 05. 05. 2026. (15:32)

Znas da sam ja imao tu od auspuha i kad sam mjenjao ru mi obrtnuto rekli.. i guma kad sa namjesta prije se stavi u mlaku vodu, demontaza je od vani ali za lijepo montirat treba si pripremit alat..meni nisu s unutarnje strane oksidirali prespricao sam ih sprejem za lanac, ko novi su, ali s vanjske strane su posivili
peroLA
Old Senior Member

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.