Toniranje Hempel boje

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Toniranje Hempel boje

PostPostao/la Elektricar » 11. 10. 2025. (22:37)

Da li se može dodati pigmente u Hempelovu završnu dvokomponentnu boju?
Imaju samo 6 boja. Uzeo sam bijelu, a htjeo bi kuvertu barke obojat u svijetlo plavu kao šta je bila original.
Boja je Hempel Hempathane. Ako je neko isprobao, zamolio bi ga da mi kaže koje pigmente je koristio
Hvala unaprijed!
slika
Elektricar
New Entry

Tip plovila: Elan 490

Re: Toniranje Hempel boje

PostPostao/la bananko28 » 12. 10. 2025. (12:14)

Pa istu tu hempelovu plavu kapaj u bjelu dok ne dobijes plavu kakvu zelis. Tako sam ja sebi
bananko28
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la riberer » 12. 10. 2025. (12:36)

Mislim da je boje Hempela moguće kupiti i u već gotovim bojama putem odabiranja željenog RAL tonaliteta ili (jednostavnije) kako je to riješio bananko 28 :D

Boje RAL - Hempel
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Elektricar » 12. 10. 2025. (17:42)

Hvala Bananko28 i Riberer.
Sad me drugi problem muči za tu boju.
Hempel Hempathane FD, prodavač je rekao da se Polyrnamel više ne proizvodi i da je to kao zamjenski proizvod za polyenamel. Sad čitam specifikacije, piše da je to pitura za čelične konstrukcije.
Elektricar
New Entry

Tip plovila: Elan 490

PostPostao/la beba » 01. 12. 2025. (09:02)

Ja sam dodava jupol pigment da bi dobija tamno plavu ali ono skoro crnu i evo već tri godine sve ok.
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la Rab » 05. 02. 2026. (10:41)

Planiram ponovo obojiti stakloplastičnu palubu koju sam bojao prije pet godina ali je ispala mat jer je u vrijeme bojenja bilo prejako sunce.
Tada je na palubu nakon brušenja stavljen Hempel Light primer i na njega Hempel Polyenamel. Sada bi palubu odmastio lagano pobrusio sa papirom 150 i nanio dva sloja novog Polyenamela pazeći na uvjete temperatura i direktno sunčevo zračenje. Da li na stari Polyenamel koji se pobrusi može odmah novi Polyenamel ili treba ponovo stavljati Light primer ili nešto slično?
Rab
New Entry

Tip plovila: Saga 27

PostPostao/la riberer » 05. 02. 2026. (12:36)

Možda griješim, no čini mi se da je podrška Hempelovih stručnjaka poprilično efikasna, barem tako izgleda. Neki od članova foruma su njima uputili slične upite i
dobili su konkretne odgovore.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la peroLA » 05. 02. 2026. (13:08)

zanimljivo baš me zanima dali će oni preporučiti bez primera, jer po ps-u nije, a ipak drži i na nepoznatim podlogama
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Rab » 06. 02. 2026. (14:40)

Poslao upit u Hempel Danska, jer sam dobio informaciju da Hempel više nema svoj ured u Hrvatskoj, Preusmjerili su me na firmu Bačelić gdje mi je njihov čovjek odgovorio da Hempel više nema Polyenamel i nudio mi boje firme Skipper`s. S obzirom da sam rekao da imam staru zalihu Polyenamela rekao je da mogu probati direktno na staru boju i da se nebi trebalo dogoditi ništa loše?
Nemam baš povjerenja u takav odgovor.
Rab
New Entry

Tip plovila: Saga 27

PostPostao/la peroLA » 06. 02. 2026. (15:39)

ja kažem da probaš, ja sam recimo tako stavlja na primorku, ali tamo smo brusili više od 80 na dalje.... i samo tako stavili na nepoznato i sve je bilo ok, i više puta sam probao recimo 5 dana poslije, vodobrusno i nova ruka... možeš sigurno nać i online hempel savjetnika od vani nekog... u hr je zatovrena proizvodnja u Umagu kamo je bila... ovjde lokalni plastičar kaže da ne koristi hempel završni jer da ga je koštalo, lani oko nove godine mi je to rekao...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la peškafondo » 06. 02. 2026. (15:53)

Rab je napisao/la:Planiram ponovo obojiti stakloplastičnu palubu koju sam bojao prije pet godina ali je ispala mat jer je u vrijeme bojenja bilo prejako sunce.
Tada je na palubu nakon brušenja stavljen Hempel Light primer i na njega Hempel Polyenamel. Sada bi palubu odmastio lagano pobrusio sa papirom 150 i nanio dva sloja novog Polyenamela pazeći na uvjete temperatura i direktno sunčevo zračenje. Da li na stari Polyenamel koji se pobrusi može odmah novi Polyenamel ili treba ponovo stavljati Light primer ili nešto slično?

Ja na drvenom brodu imam bokove obojane u bijeli Hempatane Topcoat 55210. Ispod je Hempadur kao prajmer. Obrusim bokove, tamo di obrusim do drva dam prajmer, ostalo bojam preko starog Hempatana (obrušenog-matiranog). Za sada sistem radi ( zadnjih 25 godina) . Svaki put dobro operem brod prije brušenja, operem i nakon brušenja i prije bojanja odmastim acetonom. Bojam svake 2 godine.
Na more idem sam. Tako imam više prijatelja.
by ab ovo
peškafondo
Member

Tip plovila: drvena pasara bez kabine 4.8m

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.