Razlike izmedju spojlera

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Razlike izmedju spojlera

PostPostao/la el passo » 15. 12. 2013. (22:41)

Marko123 je napisao/la:Da, al to nije poanta onoga koji govori "kupi gliser ako hoces brze".
Da je tako, onda ispada da ti covjek savjetuje da kupis taj bajbot za glisiranje na 10 milja, da ti mjenja dalmatinku ili gradac koji idu 6-7 milja ?
Usporedba nikako ne stoji.

Ako zelis postic nekih 10-12 milja s takvom bodicom, nema smisla covjeki rec da kupi gliser, jer ovi primjeri sta ti navodis, bajbot i jedrilica ipak nisu gliser. A gliseri su sigurno preko tih 12 milja koje mislis dohvatis.

Upravo tako. Svi znaju onaj osjećaj kad ploviš malo dalje od obale brzinom od nekih 5 milja a imaš feeling da stojiš na mjestu. Pasare tipa gradac, dalmatinka, škorpik...nisu napravljene da bi išle 20 nm. Spojleri se ugrađuju prvenstveno radi smanjivanja potapanja krme i povečanja bočne stabilnosti...naravno ovisno o izvedbi, a sa tim dobiju i na brzini. Te će barke izdržati brzine od 10 nm bez nekih velikih problema i rizika da se razletiš preko malo većeg vala. Naravno, ima raznih stanja trupova, štednje na materijalu...ali u globalu gledajući to je tako
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la nostromo » 15. 12. 2013. (23:08)

Drago je napisao/la:
nostromo je napisao/la:Za primjer: drveni brod od mog prijatelja 6.5m, torpedo 18/24, pogođen spojler-11nm na max. Ne vidin zašto gradac s 30 ks ne bi povuka i do 12.5nm

jesi ti to izmjerio ,nece to bit bas tako, sa torpedom u drvenoj barki ako ulovi 7-7,5 uzli je odlicno,a 11 :o cak ni cestovnih milja,odite izmjerit ponovo i narihtajte GPS na knote :wave:

Imas pravo, nisan ja mirija on je, potrudiću se da izmirin osobno pa da nadan se potvrdin rezultat. Ali brod ide zaćuđujuće brzo, ima lipu formu, nije dubok, nema dugu kolumbu, na provi je dosta širok a na krmi uzak i spojler prati liniju broda, nema proširenja. Ako uspijen snimiti staviti ću video.
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la Marko123 » 16. 12. 2013. (08:26)

porer je napisao/la:A šta bi ti sa 12 milja na brodici 7 i pol metara? Kopao Marijansku brazdu neovisno koje je dno u pitanju. Bez uvrede, ima tu stručnijih od mene, ja samo iz iskustva govorim. Možda griješim ali tražiti tu brzinu s tom dužinom malo je hmmm.

Sta hoces reci ? Da onaj gradac 5,8 ne moze ici 12 milja ?
OK nek se vlasnik preracunao da bolje proda brod, a kolko onda po vasem moze ici ?

Jel moze 10 s tom pentom 30ks i spojlerom ?
Marko123
Member

Tip plovila: SKORPIK 6,33

PostPostao/la nostromo » 16. 12. 2013. (10:31)

Malo OT; Robi, proizvođač Fortisa kaže da Fortis sa 10 ks na ruku ide 7cv putne, oćemo virovat čoviku?
nostromo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 16. 12. 2013. (11:16)

Kako nećemo. Ako je meni na praznom elanu sa 6 ks maksimalna oko 10 zašto nebi njemu sa 10 max bila 10. Sa 20 vjerojatno glisira
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la nostromo » 16. 12. 2013. (12:42)

;) ja mu virujen, dno je svetinja, kako ga napravis, tako ti brod i ide.
nostromo
Old Senior Member

PostPostao/la Marko123 » 22. 12. 2013. (09:45)

Marko123 je napisao/la:
porer je napisao/la:A šta bi ti sa 12 milja na brodici 7 i pol metara? Kopao Marijansku brazdu neovisno koje je dno u pitanju. Bez uvrede, ima tu stručnijih od mene, ja samo iz iskustva govorim. Možda griješim ali tražiti tu brzinu s tom dužinom malo je hmmm.

Sta hoces reci ? Da onaj gradac 5,8 ne moze ici 12 milja ?
OK nek se vlasnik preracunao da bolje proda brod, a kolko onda po vasem moze ici ?

Jel moze 10 s tom pentom 30ks i spojlerom ?

Netko ? Ako je misljenje vecine da ta brodica ne moze ici max 12 milja, koliko mislite da moze dostici s 30ks i spojlerom ? Dali je 10nm previse za ocekivati ?
Marko123
Member

PostPostao/la kapetan kuka » 22. 12. 2013. (13:37)

Pa ima jedan gradac koji u kombinaciji sa spojlerom i bočnim stabilizatorima ide 12 milja sa unutarnjim dizelom od 40 ks.Kompletna barka je prekrojena i uloženo je puno novaca ,truda i vremena u nju da bi se dobio taj rezultat.Nitko nije rekao da se ne može postići ta brzina samo je pitanje isplativosti jer spojler ipak treba znat napravit i nije to samo puknut spojler gore i to je to...barka mora biti što lakša,motor određene snage a opet što manji i lakši a trebalo bi poraditi na preinakama kobilice...a opet da se bitno ne naruši stabilitet i upravljivost.Ovo vrijedi za sve barke dužine oko 6 metara a snaga motora ovisi o težini same barke, tereta i broju ljudi kojim je najčešće opterećena.
Što se tiče vanbrodskog ako i postiže tu brzinu mora biti čistog dna i motor moraš forsirat pa je pitane njegove trajnosti...ako je spojler dobro napravljen bilo bi bolje staviti malo jači motor pa imati snage u rezervi ali i produžiti vijek trajanja samog motora.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la peroski » 22. 12. 2013. (14:57)

Gradac ima dobre preduvjete za postizanje većih brzina jer nije širok i ima duguljastu formu. neki koji ga imaju ( sa unutarnjim motorom ) kazu da im idu i do 12 max,
a sa vanbrodskim ih također ima koji tvrde da idu i do 13-14. Ja bih bio skroman u procjeni pa bi rekao da 10 nebi trebo bit problem sa pristojnim ( ne vrhunskim )spojlerom. Evo ja ću se na proljeće hvatat sličnog posla na mom pa ću javit rezultate. Moj cilj bi bio 9 putne sa 2/3 gasa sa yamaha 25 4t. Ako bude preko, super, a maximalna mi nije previše bitna jer nemam ambicija izglisirat, gradac ipak nije za to.
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la Marko123 » 24. 12. 2013. (20:28)

peroski je napisao/la:Gradac ima dobre preduvjete za postizanje većih brzina jer nije širok i ima duguljastu formu. neki koji ga imaju ( sa unutarnjim motorom ) kazu da im idu i do 12 max,
a sa vanbrodskim ih također ima koji tvrde da idu i do 13-14. Ja bih bio skroman u procjeni pa bi rekao da 10 nebi trebo bit problem sa pristojnim ( ne vrhunskim )spojlerom. Evo ja ću se na proljeće hvatat sličnog posla na mom pa ću javit rezultate. Moj cilj bi bio 9 putne sa 2/3 gasa sa yamaha 25 4t. Ako bude preko, super, a maximalna mi nije previše bitna jer nemam ambicija izglisirat, gradac ipak nije za to.

Kakav je gradas u usporedbi s mojim skorpikom ? Ovaj moj takodjer nije nesto sirok.
Sad kaze se duza vodena linija = veca brzina. A opet diza linija - veci/tezi brod. Ali pretpostavljam da bi se postigli slicni rezultati s obzirom da su i po mjerama slicno 6,3 naspram 5,8 ?
Marko123
Member

PostPostao/la peroski » 25. 12. 2013. (09:47)

Ha, ovako odokativno jesu sličnih linija mada mi nije poznat škorpik, nisam ga vidio u živo i neznam dali je teži ili lakši od gradca s obzirom na debljinu plastike...
Samo produživanje vodene linje spojlerom-platformom, matematički nema neki veći utjecaj na ukupnu brzinu. Ako produžiš vodenu liniju 10% toliko otprilike možeš očekivat porast brzine. E trik je u tome, kao što su kolege u predhodnim postovima napisali, kakav oblik spojlera donosi stabilnost, koja širina spojlera, odakle ga početi, koji nagib u odnosu na vodenu liniju, dali konstantan nagib ili da se lomi, kakav završetak, dali oštri ili tupi brid...tu se već događaju vidljive promjene.
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la Marko123 » 26. 12. 2013. (18:40)

peroski je napisao/la:Ha, ovako odokativno jesu sličnih linija mada mi nije poznat škorpik, nisam ga vidio u živo i neznam dali je teži ili lakši od gradca s obzirom na debljinu plastike...
Samo produživanje vodene linje spojlerom-platformom, matematički nema neki veći utjecaj na ukupnu brzinu. Ako produžiš vodenu liniju 10% toliko otprilike možeš očekivat porast brzine. E trik je u tome, kao što su kolege u predhodnim postovima napisali, kakav oblik spojlera donosi stabilnost, koja širina spojlera, odakle ga početi, koji nagib u odnosu na vodenu liniju, dali konstantan nagib ili da se lomi, kakav završetak, dali oštri ili tupi brid...tu se već događaju vidljive promjene.

Citao sam ovdje na forumu, da se expetimenti s nagibom spojlera rade na nacin da se pričvrščuju ploce i onda isprobava u vodi, pa mjenja kut i slicno dok se ne dobije odgovarajuci rezultat.

Dali je naivno od nasim majstora ocekivati da ce raditi upravo to, ili ce jednostavno izvaditi brod na suho, isplastificirat kako su do sad po iskustvu naucili, i nadat se najboljem ?

Jel zna netko majstora koji ce si stvarno dati truda experomentalnom metodom utvrditi najbolji rezultat, a ne od oka zapalstificirat stvar ?
Marko123
Member

PostPostao/la kapetan kuka » 26. 12. 2013. (19:46)

Većina spojlera je dobiveno eksperimentiranjem uz određene izračune.Kad je on pogođen obično se po njemu napravi kalup za daljnju izradu istih.
Oblik spojlera se uzima obično sa neke iste ili slične barke na kojoj se sa tim oblikom spojlera postižu zadovoljavajući rezultati.Znači imamo nekakvu provjerenu bazu (šablonu) koju možemo eventualno malo doraditi.Tako je najjednostavnije jer eksperiment može uspjeti ali i ne mora.Spojler može biti napravljen tako da poboljšava samo stabilnost i brzinu a može biti izrađen da još služi i kao krmena platforma.Sad sve ovisi kome što treba.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la ToniN » 04. 01. 2014. (22:55)

volija bi napravit spojler koji je ujedno i krmena platforma, da ima integrirane skalice na jednoj strani i nosač pomočnog motora na drugoj.
neki mi nude platforme ali mi je to bezveze jer bi se moglo jednin tiron ubit dva zeca :)
znan kakav bi oblik tija napravit, ali naravno proračun je problem i spoj nebi tija plastificirat nego vide i roll bar koji bi bija držač i rukohvat kad se penješ po skalama.
ako je brod 550 onda bi valjda spojler triba bit 55 cm... :think:
...bolje loš dan na moru nego dobar dan na poslu!
ToniN
New Entry

Tip plovila: Belingardo Cabin Fish 550/Suzuki DF 70

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.